J. A. Bayona, premi Goya a la Millor direcció per «Un monstre em ve a veure»

"Tarde para la ira" és premiada com a Millor pel·lícula del 2017 | Emma Suárez aconsegueix el doblet com a Millor actriu principal i de repartiment | La jove barcelonina Anna Castillo, premiada com a actriu revelació

J. A. Bayona, amb el Goya com a Millor director per «Un monstre em ve a veure»
J. A. Bayona, amb el Goya com a Millor director per «Un monstre em ve a veure» | Europa Press
05 de febrer del 2017
Actualitzat a les 7:18h
J.A. Bayona, que fa una setmana triomfava a la gala dels Premis Gaudí, segueix recollint guardons per Un monstre em ve a veure. La gran nits dels Premis Goya l'ha coronat com a Millor director de l'any, superant Alberto Rodríguez, per El hombre de las mil caras, Rodrigo Sorogoyen, per Que Dios nos perdone, i Pedro Almodóvar, per Julieta.

El premi a Millor pel·lícula ha estat per Tarde para la ira, que s'ha imposat, precisament, a Un monstre em ve a veure. Entre les notes destacades de la nit, el doblet històric d'Emma Suárez com a Millor actriu principal (Julieta) i de repartiment (La propera pell). A banda de l'èxit de Bayona, la gala ha tingut més premiats catalans, com la jove intèrpret Anna Castillo (1993), amb el Goya a la millor actriu revelació per El olivo.

Castillo ha agraït a la directora del film, Icíar Bollaín, l'oferiment d'un personatge "tan valent i lluitador". Sílvia Pérez Cruz ha aconseguit el Goya a millor cançó original per Ai, ai, ai, del film Cerca de tu casa i ha cantat No hay tanto pan, una cançó que ha dedicat a als desnonats i que li ha valgut l'ovació en ple de la platea.

Nou premi per Timecode

La petjada catalana dels Goya 2017 també ha estat present en el premi a Millor curtmetratge, que ha guanyat l'imparable Timecode, de Juanjo Giménez. Competirà d'aquí a vint dies pel mateix premi, però als premis Oscar de Hollywood. El realitzador suma al premi a la Palma d'Or guanyada a Canes, i al recent premi Gaudí.
 

La barcelonina Anna Castillo, en un fotograma d'«El olivo»


Ana Belén, premi d'honor i reivindicació
 
Ana Belén, premi Goya d'Honor 2017, ha fet un discurs emotiu on ha repassat la seva extensa trajectòria. Però també ha tingut punts de reivindicació. Entre d'altres, ha demanat "salut i feina" per una professió "que no es mereix tan menyspreu dels seus governants". Ana Belén ha denunciat, al seu torn, la precarietat del sector i ha assenyalat la notòria menor consideració de les dones a la indústria cinematogràfica.
 
L’Acadèmica de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya entrega aquest vespre de dissabte els Premis Goya, els guardons més importants que es concedeixen al cinema espanyol, que celebren la seva 31 edició, en una cerimònia que té lloc per cinquè any consecutiu al Centre de Congressos Príncep Felip de Madrid i que compta amb l’humorista Dani Rovira com a mestre de cerimònies.