Rajoy transmet a la premsa internacional que serà inflexible amb el referèndum

El número dos de Santamaría cita els corresponsals estrangers a Madrid a les portes del judici contra Mas al TSJC | El PP no altera el seu discurs de duresa dels darrers dies de la mà del PSOE i C's i intenta guanyar posicions davant les opinions públiques mundials per quan prengui mesures coercitives

Mariano Rajoy, amb els primers ministres italià i portuguès, aquest divendres a Malta
Mariano Rajoy, amb els primers ministres italià i portuguès, aquest divendres a Malta | La Moncloa
03 de febrer del 2017
Actualitzat el 04 de febrer a les 12:51h
El govern espanyol i els mitjans de comunicació editats a la capital de l'Estat van menysprear fa uns dies l'impacte que la conferència que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva van pronunciar al Parlament Europeu fa dues setmanes. I una i altra vegada expliquen que, fora de Catalunya i del conjunt d'Espanya, el procés no té recorregut. És cert que la premsa internacional se'n va fer poc ressò (a diferència del que ha passat amb les diades o els grans pactes del procés) i que els estats de la Unió Europea eviten donar suport públic al dret a decidir.

Però a Madrid hi ha preocupació per la imatge que la judicialització del procés i la seva fase repressiva, que el govern de Mariano Rajoy està disposat a aplicar després d'enterrar l'anomenada "operació diàleg", puguin transmetre de portes enfora. El dilluns la imatge de l'expresident Artur Mas i les ex-conselleres Joana Ortega i Irene Rigau sotmetent-se a judici al TSJC per posar les urnes amb el suport de milers de persones donarà la volta al món. Per parar el cop, La Moncloa ha convocat aquest divendres al matí una vintena de corresponsals estrangers a Madrid a una trobada off the record al complex governamental. L'objectiu era traslladar-los de primera mà la posició del govern espanyol davant el procés.

L'encarregat d'explicar-los la visió de l'executiu de Mariano Rajoy, i d'atendre les seves preguntes, ha estat, segons ha pogut saber NacióDigital de fonts del govern espanyol, el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro. Aquestes afegeixen que no s'ha mogut de la posició oficial del govern espanyol en el sentit que el referèndum no es farà, que pressionaran els funcionaris per fer logísticament inviable posar les urnes i que, arribat el cas, estan disposats a aplicar l'article 155 de forma proporcionada. Només s'autoimposen una condició: fer-ho tot d'acord amb el PSOE i C's, que comparteixen l'estratègia de Rajoy de negar-se a conèixer l'opinió dels catalans sobre la independència. El número dos de Soraya Sáenz de Santamaría ha dedicat gran part de la seva intervenció a explicar els mecanismes legals de tot plegat.

Al judici de la setmana que ve a Barcelona contra Mas ja s'hi han acreditat de fet set mitjans estrangers i molts més informaran a través de les agències gràcies a l'àmplia cobertura que també hi dedicaran els mitjans de Barcelona i Madrid. La batalla pel procés es juga també a les opinions públiques.