L'ombra del 3% impacta en el PDECat mig any després de la refundació

El canvi de nom i de cares que va promoure la formació a l'estiu pretenien deixar enrere els presumptes casos de males pràctiques de l'anterior etapa | L'antiga Convergència va signar un conveni amb Transparència Internacional, però dos escorcolls a la seu el 2015 van posar en entredit la seva imatge

El comitè nacional del PDECat, en una imatge d'arxiu
El comitè nacional del PDECat, en una imatge d'arxiu | ACN
02 de febrer del 2017
Actualitzat el 03 de febrer a les 11:17h
Un dels propòsits pels quals Convergència va iniciar un procés de refundació era deixar enrere els casos de presumpta corrupció que havien afectat la formació en els últims temps. Una de les consignes que feia servir el coordinador general de CDC fins al gener del 2016, Josep Rull, era la de bastir un partit "amb parets de vidre", i és per això que va impulsar la signatura d'un conveni amb Transparència Internacional per desvincular la imatge del partit dels presumptes casos de males pràctiques -dos escorcolls inclosos- que els afectaven. La refundació va culminar amb un canvi de noms, de cares i d'estatuts en el congrés fundacional del juliol, però l'ombra del 3% torna a aparèixer.

Un dels encarregats de gestionar el procés d'interinatge entre una formació i l'altra, Francesc Sànchez -elevat a coordinador de règim intern al congrés del 2012 de la mà d'Oriol Pujol, investigat per les ITV-, és un dels detinguts en una nova operació que pretén escatir si els nacionalistes es van finançar irregularment. Segons fonts consultades, Sànchez també va ser una peça clau dins del PDECat per dur a terme l'ERO que el partit va pactar amb els treballadors fa un mes.
 

La direcció del PDECat, en el darrer comitè nacional de la formació Foto: PDECat


La nova direcció, encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí, s'identifica amb sectors del partit que res tenen a veure amb l'etapa pujolista i que sempre s'han desmarcat dels assumptes de la família. En ple debat de noms sobre qui havia de comandar les noves sigles, Pascal imaginava una formació en què els Pujol no hi tenien cabuda, segons va dir en una entrevista a l'Ara. En privat, els sectors més renovadors es queixaven que la "vella guàrdia" volgués influir en la refundació, i demanaven un "canvi de pràctiques". Sovint, la frase "ens hem de quedar amb la millor herència de CDC" amagava una altra cara: "Hem de deixar enrere segons quines maneres de fer".

L'operació de la Guàrdia Civil d'avui, que alguns dirigents ja vinculen en privat amb el judici del 9-N -"torna a ser molta casualitat", defensen, sobre la coincidència d'una cosa amb l'altra-, impacta en les noves sigles nacionalistes només set mesos després de la refundació. En aquell congrés es va decidir que CDC seguís existint, però "hibernada", amb Joaquim Borràs al capdavant. Un dels altres integrants de la direcció reduïda de Convergència és Carles del Pozo, exgerent del partit, que ja va ser retingut (sense passar per davant del jutge) l'octubre del 2015 en una operació contra el 3%.

Pascal i Bonvehí es defensen

Pascal i Bonvehí han fet tuits idèntics a mitja tarda per definir el nou projecte com a "il·lusionant" que treballa per aconseguir una Catalunya "millor". "No permetrem que l'embrutin amb cap insinuació", han assenyalat.
 
Les novetats sobre el cas agafen el PDECat a les portes de començar actes sectorials sota el lema "El millor país", que pretenen ser l'embrió del programa electoral que la formació presentarà a les eleccions constituents. Els plans de la direcció també passen per fer més militants i, de passada, donar a conèixer el projecte al territori. En els propers dies, judici del 9-N a banda, també hauran d'assumir l'impacte d'unes investigacions que fan aflorar el passat de les sigles nacionalistes.
Arxivat a