La reocupació del «banc expropiat», a un pas del judici

La magistrada instructora tanca la investigació i veu indicis d'un delicte lleu d'usurpació de les cinc persones que van tornar a entrar al local el juny de 2016 | Afegeix que les dues dones que es van encadenar a un bidó ple de formigó podrien haver comès un delicte menys greu de resistència o desobediència a l'autoritat

Els Mossos enduent-se un dels activistes que va tornar a entrar al «banc expropiat»
Els Mossos enduent-se un dels activistes que va tornar a entrar al «banc expropiat» | Martí Urgell
01 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:41h
La magistrada del jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona ha tancat aquest dimecres la investigació contra cinc persones que el 4 de juny de 2016 van reocupar el "banc expropiat" del barri de Gràcia. La instructora creu que l'entrada al local podria suposar un delicte lleu d'usurpació i afegeix que les dues dones que es van encadenar a un bidó ple de formigó podrien haver comès un delicte menys greu de resistència o desobediència greu als agents de l'autoritat.

Segons la magistrada detalla en la seva interlocutòria, Adrià C.R., Julia N.E.G., Sheila. C.R., Guido D. i Alan L.I., van accedir al local de Travessera de Gràcia tallant amb una serra radial les planxes metàl·liques que el propietari va col·locar per impedir l'entrada i un cop a dins van tornar a tapar el forat. Quan els agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra van entrar van detenir els tres homes i van trobar les dues dones encadenades a un bidó ple de formigó.

La jutge subratlla que estaven lligades al bidó "amb un sistema d'ancoratge que permetia un alliberament fàcil i voluntari en qualsevol moment" però es van negar a desencadenar-se a petició dels agents. A partir d'aquí, els mossos van començar a treballar per desencadenar Julia N.E.G. i Sheila. C.R., una tasca que va durar fins a cinc hores. Segons el relat de la magistrada, les encadenades es van negar a col·laborar quan els agents els demanaven que "adoptessin determinades postures per facilitar els treballs de rescat i impedir que els arribessin les espurnes produïdes per l'ús de les màquines de tall i martells".

L'operació es va haver d'interrompre perquè un dispositiu del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va alertar que els nivells d'oxigen estaven baixant i van tornar a demanar la col·laboració de les dues persones encadenades alertant-les que la seva salut estava en risc, però la resposta va tornar a ser negativa. La magistrada recorda que els agents també van estar exposats a l'excés de pols i diòxid de carboni causats per la tasca d'alliberament tallant el formigó i materials que hi havia barrejats, motiu pel qual van haver de ser atesos mèdicament.

La interlocutòria dictada aquest dimecres s'ha enviat a la Fiscalia i a la resta de parts perquè facin la seva petició de penes o demanin l'arxiu del cas.
Arxivat a