Puigdemont es compromet davant del cos consular a fer un referèndum amb «estàndards i garanties» el 2017

El president de la Generalitat, en una recepció a Palau, carrega contra la negativa "unilateral" de l'Estat a pactar la consulta vinculant | Romeva demana ajuda als representants diplomàtics per defensar el referèndum en instàncies internacionals | Franca Lorella, degana del cos consular a Barcelona, desitja "prosperitat" a Catalunya però evita mullar-se sobre la consulta prevista per enguany

Puigdemont, amb el cos consular
Puigdemont, amb el cos consular | Govern
01 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:09h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès aquest dimecres davant del cos consular establert a Barcelona a celebrar un referèndum sobre la independència amb "estàndards" i "garanties" jurídiques i democràtiques com a molt tard el setembre del 2017. "Buscarem que sigui el poble de Catalunya qui decideixi", ha argumentat el president, que ha carregat contra la "negativa unilateral" de l'Estat a buscar el diàleg per permetre una votació acordada entre governs. Una seixantena de cònsols han escoltat la intervenció al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Puigdemont ha parlat en tot moment d'una consulta vinculant amb "estàndards" i "garanties". "Es farà bé, amb totes les garanties jurídiques i democràtiques, buscant que sigui el poble de Catalunya qui decideixi. És a les seves mans on està la capacitat de decidir, en democràcia", ha ressaltat el dirigent nacionalista. Els dies previs han estat marcats pel debat sobre la data, tot i que existeixen dificultats a l'hora dels preparatius per poder avançar la votació a abans de l'estiu.

"Ens hem proposat convertir-nos en un estat independent, i això culmina el 2017", ha apuntat Puigdemont. "Amb raons històriques, de present i de futur. Hem superat tota mena de proves d'estrès, una darrera l'altra, per arribar fins aquí. Superarem les dificultats que ens vinguin i les amenaces que ens adrecen", ha apuntat. "Hi ha la voluntat d'un poble d'exercir el dret a l'autodeterminació, i això és insubornable", ha apuntat el dirigent nacionalista.

El president ha recordat que el 80% de la ciutadania vol "poder votar" per expressar la seva voluntat de si volen -o no- convertir-se en un estat independent. "Els vull reiterar la nostra aposta per un acord amb l'Estat per l'exercici del dret a l'autodeterminació. Acord i diàleg permanent, sempre. Però hi ha una negativa unilateral per part del govern espanyol que ens fa no ser gaire optimistes, però que no ens desmobilitzarà, igual que les amenaces", ha destacat.
 

Puigdemont i Romeva, en la recepció davant del cos consular. Foto: Govern


Pes econòmic

"Barcelona és la tercera ciutat del món que no és capital d'Estat, encara, amb major nombre de representació consular després de Nova York i Hong Kong. Fa més de dos-cents anys que hi ha tradició consular", ha destacat Puigdemont, que ha destacat "l'obertura al món" de la capital catalana. "Sempre hem tingut la vocació que les fronteres no existissin", ha determinat el president de la Generalitat.

El dirigent nacionalista ha assegurat que la taxa d'atur de Catalunya és quatre punts menor que la d'Espanya, i ha carregat contra la "propaganda" de l'Estat, que no ha amagat els 108.000 nous llocs de treball que s'han creat al país durant el 2016. Puigdemont ha insistit en l'economia "diversificada" del país i en el pes de la indústria i de les exportacions, que són el 26% del total de l'Estat.

"Catalunya va liderar, l'any passat, la creació d'empreses a Espanya amb un increment del 22%, en una zona que té el 16% de la població. Concentrem una de cada tres de les empreses exportadores regulars que hi ha a l'Estat, i un 23% de les companyies innovadores", ha apuntat el president. En aquest sentit, ha citat l'establiment de Tesla o d'Amazon al país. "Captem més de la meitat dels ajuts de recerca d'Europa", ha apuntat el dirigent nacionalista davant del cos consular.

Puigdemont ha citat els exemples d'Alimentària, del Mobile World Congress i de l'Smart City Expo, i ha apuntat que no hi ha "res pitjor" que l'Estat "digui que l'únic marrge que hi ha són aquestes fronteres ". El president ha recordat les traves espanyoles a la tasca de la conselleria d'Exteriors, i ha apuntat que l'intent de "tancar" Catalunya "no ha prosperat perquè aquesta nació aposta per fer del món el nostre món".

Ajuda pel referèndum

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha demanat ajuda al cos consular establert a Barcelona per explicar "a fora" la demanda de referèndum per part de la societat catalana. Urnes, vots, democràcia són per nosaltres l'instrument per donar resposta a tot això.  És el que aspirem a compartir amb molta altra gent", ha assenyalat Romeva, que ha obert l'acte amb el seu parlament. El conseller ha indicat que la "democràcia" és la millor manera de resoldre el plet polític entre Catalunya i Espanya, i ha apuntat que la Generalitat vol ser un "actor" a l'hora d'abordar els problemes que travessen Europa.