Socialment inclusiu i 100% renovable: així és el model energètic que portarà el Govern al Parlament

Les bases del Pacte Nacional per la Transició Energètica inclouen que tota l'energia consumida a Catalunya vingui de fonts renovables l'any 2050 | El text inclou un bo social per evitar la pobresa energètica i millorar el coneixement dels usuaris

31 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:11h

Aerogenerador d'energia eòlica. Foto: Som Energia


El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presentat aquest dimarts les bases del Pacte Nacional per la Transició Energètica. Les prioritats, segons Baiget, són "situar el ciutadà al centre del model energètic", garantir la seguretat en el subministrament i "esdevenir un instrument essencial en la lluita contra la contaminació ambiental". La proposta, que inclou que Catalunya funcioni amb un 100% d'energies renovables l'any 2050 i un model "socialment inclusiu", es portarà al Parlament per debatre-la amb la resta de grups. El document ja ha estat debatut amb els agents socials i el sector energètic.

Un dels aspectes que ha destacat el conseller és que es repensi la importància de l'energia nuclear, i ha desgranat els set eixos en què es basa el pla: garantir el dret a l'accés de l'energia, garantir l'abastiment amb qualitat, assolir el màxim nivell d'estalvi, maximitzar les energies renovables, fomentar la recerca i la innovació, "democratitzar" l'energia, i exercir competències plenes en el marc de la Unió Europea.

"El desenvolupament d'aquest nou model se sustenta en dos pilars bàsics: el finançament i la governança", ha destacat Baiget, que preveu la creació de tres organismes: consell assessor per a la transició energètica, comitè coordinador del Pacte Nacional per la Transició Energètica, i la Taula per la Transició Energètica.