El Govern dissenya l'escola de funcionaris del nou estat

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, defensa que sigui una "estructura d'Estat" capaç de convertir la gestió pública catalana en referent | La consellera defensa que ha d'estar "dins de la normalitat" que els funcionaris s'agafin un dia lliure per donar suport a Mas en el judici pel 9-N

30 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:15h

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, en una imatge d'arxiu Foto: ACN
 

El Govern que lidera Carles Puigdemont ha reiterat en els darrers mesos que treballa per bastir les estructures del futur estat català. Una d'elles serà la nova escola de funcionaris, de la qual la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, n'ha presentat les línies mestres. El nom de l'ens serà Escola Nacional de Govern i Administracions Públiques Enric Prat de la Riba, que substituirà l’actual Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), i naixerà amb vocació de funcionar al marge de l'estat autonòmic espanyol per formar, no només el funcionariat català, sinó també els professionals i càrrecs electes que presten servei públic. 

Borràs ha explicat que es treballa amb l'objectiu que l'escola del funcionariat sigui una "estructura d'estat" capaç d'estructurar-se en tres nivells de formació: el destinat al grup directiu, a la formació contínua professionalitzadora dels empleats públics i l'impuls de la recerca i de la formació acadèmica per esdevenir un "think tank" de les polítiques públiques que sigui un referent. 

La consellera ha subratllat que cal pensar en el "bon govern, l'eficiència i la transparència" de la gestió pública del nou estat i que cal centrar-se no només en els funcionaris, sinó també en tots els càrrecs electes i els treballadors que presten servei públic. Així doncs, a tall d'exemple, el director de l'escola, Agustí Colomines, ha assegurat que els treballadors de les escoles concertades, que no són funcionaris, també han de poder rebre formació per part de l'escola perquè estan prestant servei públic.

Els pressupostos del 2017 contemplen per a l'EAPC 10,35 milions d'euros de pressupost, un 5% més que l'any passat. Borràs, però, no ha volgut parlar de terminis per no comprometre la tasca parlamentària prevista.

El judici pel 9-N i els funcionaris

Després que l'oposició hagi carregat contra la consellera per considerar oportú que els funcionaris demanen un dia de lliurança per sumar-se a la protesta contra el judici a Artur Mas pel 9-N, Borràs ha argumentat que "per dignitat del país serà molta la gent que voldrà donar suport" a l'expresident i que ha "d'entrar dins de la normalitat" que qualsevol treballador, també els funcionaris, es demanin un dia lliure per poder assistir a la protesta. "Hi ha una judicialització molt forta de la política", ha sentenciat.