Garcia Albiol demana a Puigdemont que denunciï Santi Vidal

El cap dels populars catalans demana a Ciutadans i PSC que s'afegeixin a la seva petició d'un ple extraordinari del Parlament i la compareixença del president

Xavier Garcia Albiol, durant la roda de premsa aquest matí
Xavier Garcia Albiol, durant la roda de premsa aquest matí | ACN
30 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:38h
El coordinador general del PP català, Xavier Garcia Albiol, s’ha referit a les declaracions del jutge Santi Vidal per escometre contra el Govern català. El dirigent popular ha exigit al president de la Generalitat que el Govern denunciï el jutge si el que va dir no és veritat. Si no ho fan, ha assegurat, hi hauria base per sospitar que el que ha dit Vidal fos cert.

Més enllà de les paraules de Vidal, el líder popular ha apuntat a les paraules del secretari general d’Hisenda i ha qualificat de “fet molt greu” les paraules del número dos del departament en una conferència a Terrassa explicant que s’havia creuat informació de 130 bases de dades d’àmbit fiscal. Això suposaria que la Generalitat “ha violat el dret a la intimitat dels catalans. No és admissible en democràcia l’ús fraudulent de dades personals, en aquest cas de tipus fiscal”, ha dit. 

Garcia Albiol ha dit que “ja no estem parlant d’unes declaracions d’algú que ara sembla que és un il·luminat, quan la pròpia Generalitat el va contractar recentment per treballar estructures d’Estat”. El coordinador general del PP ha demanat al vicepresident Oriol Junqueras que doni una “explicació urgent” sobre les paraules del número dos del departament d’Economia i Hisenda, però ha anat més enllà.

El dirigent popular ha afirmat que “no ens conformem amb unes explicacions” i ha demanat a Ciutadans i el PSC que s’afegeixen a la petició del PP per forçar un ple extraordinari del Parlament per exigir que el president vagi a la cambra a donar explicacions. Garcia Albiol ha demanat a Miquel Iceta que doni suport a la proposta d’un ple monogràfic. “Però què se’ls passa pel cap?”, ha preguntat retòricament sobre les suposades intencions dels caps del Govern català. 

Sobre els possibles canvis en el calendari del referèndum que s’han apuntat els darrers dies, el cap dels populars ha volgut ser contundent: “Un referèndum legal a Catalunya no es produirà”, ha afirmat per afegir que “els catalans poden estar tranquils. “Poden fer qualsevol altre invent”, ha dit, com segons ell ha estat la conferència del president de la Generalitat a Brussel·les, que no hauria estat una conferència real davant de dirigents europeus. 

Garcia Albiol ha criticat la “incompetència” del president Carles Puigdemont per acusar el govern espanyol de no pagar les beques als estudiants catalans. Segons ell, “és cert que els estudiants catalans no han cobrat les beques, però perquè la Generalitat té damunt la taula, des del juny, el conveni que facilita els pagaments”. Això ha provocat un endarreriment respecte a les altres comunitats, segons el polític popular.

Preparats pel congrés 

El comitè de direcció del partit a Catalunya reunirà la junta directiva del PP català per fer la convocatòria del congrés del partit a Catalunya, amb posterioritat al congrés espanyol. Els compromissaris catalans ja han presentat més de cent esmenes a aquest congrés del partit, que se celebrarà entre el 10 i el 12 de febrer. El congrés català se celebrarà els dies 25 i 26 de març. La reunió d’avui ha tingut un participant inhabitual, el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, que és membre de l’organisme però que no sol assistir-hi.