La caixa B

La Generalitat gasta 128.486 euros per comprar 3,1 milions de condons (un 13%, XL)

El Govern paga 160,3 milions en peatges a l'ombra de carreteres, el jutges deneguen a Catalunya més sol·licituds de protecció a dones maltractades, En Comú Podem reparteix les subvencions entre BComú, ICV, Podem i EUiA, i el cooperativisme creix amb força... entre altres dades ocultes

per Roger Tugas Vilardell, 29 de gener de 2017 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Crèieu que aquells preservatius que regalava la Creu Roja o altres entitats en ambients festius o juvenils queien del cel? Doncs no, la Generalitat els ha d'anar comprant any a any. I pensa en tots els tipus de catalans, tant per les seves habilitats (els maldestres disposen dels extra forts) com els seus atributs (un 13% són XL). A banda d'aquesta anècdota, però, aquesta setmana fem un cop d'ull també a quan paga l'executiu en peatges a l'ombra (una quantitat força major), com de més complicat ho tenen les dones catalanes víctimes de violència masclista per aconseguir protecció del maltractador o com el cooperativisme creix amb força després d'una crisi que ja va capejar millor que les empreses privades clàssiques.

160 milions en peatges a l'ombra en carreteres
La Generalitat va haver de destinar 160,32 milions d'euros el 2016 en els peatges a l'ombra de les sis carreteres catalanes que, en el seu moment, van usar aquesta controvertida fórmula -també coneguda com a mètode alemany- per finançar-se. La idea, implantada inicialment pel llavors conseller de Política Territorial i Obra Pública del tripartit, Joaquim Nadal, consistia en què, per no incrementar l'endeutament de l'executiu català, aquest encarregava les obres i les anava abonant a terminis, cedint-ne la concessió directament a la constructora i pagant en funció del nombre de vehicles que hi transitaven, comprometent així la despesa dels exercicis posteriors.

Tot i això, els 160,32 milions del 2016 van ser inferiors als 170,72 milions del 2014 o als 180,51 milions del 2015, tal com es detalla a una resposta parlamentària del conseller de Territori, Josep Rull, al diputat del PP Fernando Sánchez. La carretera que més recursos es va endur l'any passat va ser la C-25 Eix Transversal (va rebre 56,7 milions), seguida de la C-15/C-37 Vilanova i la Geltrú-Manresa (36,23 milions), tot i que les que van rebre més circulació són la C-31/C-35/C-65 Maçanet-Platja d'Aro (27.159 vehicles, fins el 30 de novembre) i la C-17 Centelles-Ripoll (25.157 vehicles).
37,7% peticions de protecció denegades a víctimes de violència masclista


Les dones catalanes que han patit violència de gènere són de les que ho tenen més complicat a l'Estat a l'hora d'aconseguir ordres de protecció per part dels jutges respecte als seus agressors. Així es desprèn de les dades fetes públiques en una resposta parlamentària pel govern espanyol, les quals permeten concloure que, entre el 2011 i l'octubre de 2016, es van denegar 7.201 de les 19.092 sol·licituds d'ordres de protecció a Catalunya o, el que és el mateix, el 37,7% de les peticions. Només al País Basc les negatives han estat superiors (45,5%), mentre que han estat fins i tot inferiors al 10% a Múrcia (7,8%) o Extremadura (8,5%). La mitjana de denegacions a l'Estat, de fet, ha estat del 23,6% o, excloent Catalunya, del 20,9%. La conclusió és contundent, i potser fatal per a les víctimes: a Catalunya el percentatge de sol·licituds de protecció rebutjades és un 80,4% superior que a la resta de l'Estat
29/29/29/13 repartició dels ingressos d'En Comú Podem

Laia Ortiz, Lucía Martín, Gerardo Pisarello, Xavier Domènech, Ada Colau i Owen Jones, en un acte de campanya. Foto: Jordi Bes


Qui es queda la subvenció de l'Estat que rep En Comú Podem pels seus 12 diputats? Formalment, es porten molt bé i caminen cap a un nou subjecte polític conjunt, però, tot i això, segueixen creient per ara que la política de comptes separats és la menys arriscada, pel que pugui ser. Segons la informació publicada aquesta setmana amb els últims trimestres del 2016, un 29% ho ingressa Barcelona en Comú, un 29% Podem, un 29% ICV i el 13% restant EUiA, tant pel que fa subvencions per funcionament ordinari com per seguretat. Així, durant l'any passat, Barcelona en Comú, Podem i ICV van ingressar en total 603.061 euros cadascun, mentre que EUiA va embutxacar-se 270.338 euros.

És un repartiment similar al que fan Compromís-Podem (les dues forces valencianes s'enduen un 44% cadascuna, mentre que EUPV -a la coalició des del 26-J- es reserva un 12%), mentre que a En Marea hi ha un repartiment igualitari entre Podem, Anova i IU. En tot cas, tots ells lluny del que va ingressar el PP el 2016 (18,6 milions), el PSOE (12,1 milions), Podem (9,2 milions) o C's (7,3 milions).
987.639€ cost de la campanya «La força d'un gran país»


La campanya institucional "La força d'un gran país" ha costat quasi un milió d'euros. Així ho ha reconegut el fins fa poc secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Jordi Vilajoana -des del 17 de gener, president de l'ACN i assessor del departament de Presidència en matèria de Mitjans de Comunicació-, en una resposta ciutadana a C's, que en qüestionava la utilitat. Segons l'executiu, però, "la campanya consta de diversos missatges amb dades econòmiques que posen de manifest el lideratge de Catalunya en diferents àmbits" i el seu impuls "està plenament justificat, ja que es manté informada la ciutadania de les potencialitats econòmiques de Catalunya".

Així mateix, Vilajoana detalla que el cost de l'única inserció publicitària de la campanya a La Vanguardia, feta el 21 d'octubre -un divendres-, va costar 20.405,44 euros a la Generalitat. Els altres mitjans que l'han publicat un sol dia són El Periódico, l'Ara, El Punt Avui, l'Sport, L'Esportiu i La Grada, amb un cost total de 34.572,23 euros. 
+80 augment del món cooperatiu
El cooperativisme és un model econòmic que ha esquivat millor la crisi i que cada cop és menys alternatiu per passar a ser una realitat palpable. Aquest 2016 encara ho haurà estat una mica més ja que el Registre General de Cooperatives de Catalunya va acabar l'any amb 80 inscrits més que quan va començar. Segons les dades públiques, es van registrar 177 cooperatives durant els 12 mesos, mentre que se'n van donar de baixa només 97. La tendència, de fet, encara va ser més positiva el segon semestre. Fins al juliol, van liquidar-se 67 cooperatives i van crear-se 86, però els sis mesos posteriors només se'n van donar de baixa 30 i s'hi van apuntar més del triple, 91.


I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

1.859.113€
Seguir els plens i determinades comissions de la cambra baixa espanyola és ben còmode, des de casa. Pots recuperar fàcilment i al moment les intervencions ja acabades amb un índex, retrocedir o avançar fins al punt que es vulgui en temps real... Ara bé, tot això té un cost. Concretament, el Congrés pagarà 1,9 milions pel servei tècnic de la seva televisió. Per tenir alguna referència i jutjar si el preu és adient, sapigueu que els serveis de producció del senyal institucional de televisió del Parlament va costar 447.000 euros per dos anys.
689.700€
La droga de qualitat no és barata -o això surt a les pel·lícules-, però tampoc ho són els kits multidorgues de la direcció general de Trànsit del govern espanyol per detectar si els conductors n'han ingerit o no. Per això, destinen 689.700 euros per comprar-los i, en teoria, han de permetre fer proves durant tot el 2017.
665.500€

El transport de l'art és sempre una tasca ben delicada. És per això que el Museu Reina Sofia destina 665.000 euros a la recollida i el retorn de 104 obres que integraran l'exposició "Pietat i terror en Picasso: El camí a Guernica". Provenen de fins a 10 estats diferents, tot i que 74 es troben a França o París, i el cost unitari és de 5.275,6 euros per quadre. Com a mínim, deuen viatjar en classe VIP.
200.434€
La informació tributària no és senzilla. I encara menys si, en un determinat moment, la Generalitat vol desconnectar i, en aquell punt, tant la hisenda catalana com l'espanyola volen recaptar a la vegada els impostos d'uns contribuents catalans marejats -encara que fos cert allò que assegura l'exsenador Santi Vidal conforme el Govern ja ha aconseguit totes les dades fiscals necessàries-. Sigui com sigui, l'Agència Tributària de Catalunya ha fet un encàrrec de gestió al servei d'atenció telefònica 012 perquè ofereixi informació de caràcter tributari. Espera 60.626 trucades per aquest motiu (una sisena part de les quals, de més de cinc minuts) i, per atendre-les i resoldre'ls els dubtes, li pagarà uns 200.434,33 euros. En tot cas, és un encàrrec que ja fa anys que es fa, tot i que el 2016 només es preveien 53.066 trucades i l'agència tributària va abonar 192.994,12 euros al 012.
128.486€

La prevenció és clau per lluitar contra les malalties de transmissió sexual. És per això que, des de fa anys, el departament de Salut compra preservatius i els reparteix a través d'entitats adherides en la campanya contra la sida. Aquest 2017 hi torna i, per això, ha licitat per 128.485,56 euros la compra de 3,1 milions de condons, dels quals 720.000 extra forts i 413.000 XL. Entre els criteris de valoració de les ofertes, 80 dels 100 punts responen al preu, però els licitadors poden augmentar fins a 10 punts la nota si incorporen millores tècniques en el seu producte. Quins seran els tècnics de la Generalitat encarregats de puntuar la qualitat d'aquestes millores?

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació