Joan Ignasi Elena: «No ens correspon decidir la data del referèndum»

El portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum sosté que no han de fixar topalls per determinar la validesa de la consulta ni debatre sobre el procés constituent | Estudiaran si una de les accions per recollir adhesions a Espanya serà defensar el referèndum al Congrés | Sobre el cas Santi Vidal afirma que el moment "que viu Catalunya requereix molt diàleg i vocació de consens i, sobretot, prudència"

Joan Ignasi Elena, portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum
Joan Ignasi Elena, portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Sara González
29 de gener del 2017
Actualitzat el 30 de gener a les 14:10h
L'encàrrec, assegura, li va arribar per sorpresa i de la mà del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. I li fa "il·lusió". Joan Ignasi Elena (Barcelona, 1968), que l'any 2014 va estripar el carnet del PSC després de militar-hi durant 30 anys, té la responsabilitat de coordinar el Pacte Nacional pel Referèndum. Aquest espai de trobada de tot el sobiranisme ja té sobre la taula el manifest que recull quina és la seva vocació, un document que serà ratificat en una nova reunió l'1 de febrer, tret de sortida a la campanya per sumar suports.

- Vostè que representa un organisme que per naturalesa exigeix discreció, què en pensa de l'actuació del jutge Santi Vidal fent revelacions sobre suposades actuacions del Govern?

- Una de les virtuts que es necessita per funcionar a la vida i, en particular, a la política, és la prudència. Em sembla que és necessari que en l'exercici de la responsabilitat pública hi sigui present.

- És especialment inoportú tenint en compte que la polèmica que ha acabat en la dimissió de Vidal es produeix pocs dies després de la conferència del Govern a Brussel·les?

- Aquest procés que viu Catalunya requereix molt diàleg i vocació de consens i, sobretot, prudència. S'ha d'aconsellar a tothom que sigui prudent sense renunciar a defensar el seu posicionament.

- Creu que és possible celebrar un referèndum acordat en el termini fixat pel Govern?

- La nostra missió no és arribar a un acord pel referèndum i pactar amb el govern espanyol, això correspon a les institucions públiques i els grups parlamentaris. L'encàrrec que tenim del Govern és posar llum sobre una realitat que és molt potent: hi ha un 80% de l'opinió pública de Catalunya que defensa resoldre el conflicte polític a través del debat, el diàleg i la votació final perquè cadascú sospesi la seva posició. Parteix, com diu el manifest, de que som una nació, no només per raons històriques i culturals, sinó perquè així ho senten els ciutadans de Catalunya. Això és inapel·lable. Els signants del manifest creiem també que la millor forma de resoldre els conflictes és a través del discerniment, del debat i de la votació. I, per últim, aquest referèndum es pot fer si hi ha voluntat política perquè es faci. No és veritat que sigui il·legal, l'empara també la legislació espanyola. Així ho afirmen experts constitucionalistes, fins i tot molts dels quals estan en contra que es faci el referèndum perquè, legítimament, el consideren inoportú o políticament un error, però no s'amaguen darrere del pretext que és il·legal per no voler debatre sobre aquesta qüestió.
 

Joan Ignasi Elena, entrevistat per NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- I la data?

- No ens correspon dir la data del referèndum, els correspon dir-ho a les institucions. El consens del 23 de desembre expressa aquest punt en comú de totes les entitats que formen part del pacte, que és creure en el referèndum com la millor manera de resoldre els conflictes. Aquest consens és el que nosaltres volem donar a conèixer al món, a Espanya, i sumar-hi les màximes adhesions també a Catalunya. Anar més enllà no ho farem. Evidentment, dins d'aquest consens hi ha gent que té opinions diferents sobre les coses, però hem volgut ajuntar-nos i explicar-ho.

- Com aconseguiran aquest suport al referèndum?

- Explicant que no estem davant d'un referèndum secessionista sinó d'un referèndum. És important explicar-ho perquè és tant pels que volen votar "sí" com pels que volen votar "no". L'expressió d'això és la mateixa taula, on hi ha representants que tenen posicionaments diferents però els uneix que volen votar. Aquest sentiment està molt generalitzat i més estès del que pensem.

- Es reuniran amb líders de partits espanyols?

- Ens adreçarem a tots els grups parlamentaris per demanar-los el seu suport.

- Preveuen un acte de defensa del referèndum al Congrés?

- Estem parlant de quines són les diferents campanyes i accions que podem emprendre. També explicarem amb tota cordialitat que, aquells que defensem aquesta posició, no ho fem des d'una superioritat moral més democràtica que la dels altres sinó que pensem que és la millor manera de resoldre el conflicte. Els demanem que, davant de la negativa a celebrar el referèndum, es donin arguments i no només pretexts. Que s'intenti convèncer que no és la millor manera de resoldre-ho i, després d'un temps, arribar a la conclusió que la posició majoritària sigui la que primi. Per tant, qui no estigui d'acord amb el referèndum que expliqui les raons polítiques, que són legítimes segur, per les quals no el vol. Però que no s'emmascari en una pretesa il·legalitat que s'ha quedat acreditat que no existeix.
 

Joan Ignasi Elena, entrevistat per Sara González i Joan Serra Carné. Foto: Adrià Costa


- Els "comuns" van demanar incorporar més persones al grup impulsor. S'ampliarà?

- Estava obert a més persones, així ho va dir el president en acabar la primera trobada. Encantats que hi hagi més incorporacions, però de moment no ens consta cap proposta.

- Tenen algun tipus de compromís dels"comuns" de donar suport a un referèndum unilateral en el cas que l'acordat no sigui possible?

- Això no ens correspon a nosaltres. Aquest debat no el tenim. Tenim molt clar què ens uneix, que és la defensa del referèndum com la millor manera de resoldre el conflicte polític. Altres consideracions o estratègies de partit o del Govern ja no corresponen a aquesta taula.

- Vostè que el coneix bé, veu alguna possibilitat que el PSC s'acabi sumant a la iniciativa del referèndum?

- Ens hi adreçarem per demanar el seu suport. Demanarem que llegeixin el manifest i el seu contingut i, amb tot el respecte a la seva presa de decisions, confiem en tenir el seu suport. Tant si consideren una cosa o l'altra, serà legítim. Pensem que el contingut del manifest obre la possibilitat que moltes entitats hi donin suport.

- Què cal fer per convèncer els partidaris del "no" de participar en el referèndum?

- La nostra vocació, i ho diem en el manifest, és que el referèndum interpel·la tothom, perquè afecta tots els ciutadans. I totes les opcions són legítimes. Per tant, instem els governs a treballar per preparar un referèndum en el qual tothom se senti cridat. Aquest és l’objectiu que uneix les persones que integrem el comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum.

Joan Ignasi Elena. Foto: Adrià Costa

 
- S’ha de fixar algun tipus de topall de participació per dictaminar que el referèndum sigui vàlid? Hi ha pocs referents de referèndums en què es demani un llindar.

- Això no ens correspon a nosaltres. Seria bo que d’aquestes coses en parlessin els governs, perquè voldria dir que estan en la fase de negociació per celebrar un referèndum. Prèviament, hi ha d’haver aquest acord per convocar-lo. I, després, tot resta obert. A qui li correspon determinar-ho és als respectius governs, partits i parlaments, que són els encarregats de fixar els detalls. Nosaltres això no ho decidirem.

- Com s’implicarà la ciutadania en la reivindicació del referèndum? Està previst algun gran acte?

- Hi haurà un procés d’adhesions al manifest, a Catalunya, Espanya i el món. Naturalment, el voldrem visibilitzar, però ja veurem de quina manera. Ens agradaria fer una feina de presència al territori, aprofitant que som diverses persones que integrem el comitè. Però no tenim data per fer aquest gran acte.

- Sant Jordi podria ser un moment ideal.

- El dia que decidim fer-ho serà el millor.

- El focus és ara en el debat de pressupostos i en la decisió de la CUP.

- No em correspon opinar sobre aquesta qüestió. Queda molt lluny de l’àmbit de debat del Pacte Nacional pel Referèndum. No hem de perdre l’horitzó: és tan important el que ens uneix, té tanta entitat l’acord de fer el referèndum, que a nosaltres no ens pertoca parlar d’altres coses.
 

Joan Ignasi Elena. Foto: Adrià Costa


- Aquesta unitat ha d’estar per sobre de les discrepàncies en qualsevol altre àmbit?

- Els integrants d’aquest pacte tenen un objectiu concret. I han decidit treballar conjuntament malgrat que pensin diferent en altres qüestions. Per tant, no parlaré de res que s’escapi d’aquest consens.

- Però per algú que exerceix de portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, quan escolta veus de dirigents de forces sobiranistes que diuen, com Mercè Conesa, que la consulta "potser" no es podrà fer, pensa que hi ha posicions contradictòries?

- Em generaria contradicció que digués que no creu que el referèndum s’hagi de fer. Però això no ho ha dit. El que em sorprendria és que qualsevol persona que integra el pacte digués que el referèndum no és la manera de resoldre el conflicte. Totes les posicions polítiques són legítimes mentre es mantingui en els marges del que es proposa, que és donar llum a la voluntat majoritària del poble de Catalunya.

- El Pacte Nacional pel Referèndum farà alguna referència al procés constituent? Ha d’anar entrelligat?

- No necessàriament. Són dos àmbits de treball diferent. Crec que això s’està afrontant en el marc del debat dels grups parlamentaris. És un altre espai.

- Com a dirigent d’esquerres, entén que el Govern hagi tancat la porta a apujar l’IRPF a les rendes superiors a 60.000 euros, que representen un 4% de la població?

- Tinc opinió sobre moltes coses, com els companys que som al comitè, però quan acabin les meves responsabilitats com a portaveu del grup opinaré d’altres qüestions, si algú m’ho requereix. Però ara no em correspon parlar-ne.
 

Joan Ignasi Elena es mulla pel referèndum. Foto: Adrià Costa