Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


​Els gestors critiquen els canvis normatius perquè dificulten els ajornaments tributaris

La mesura ja afecta les liquidacions d'impostos d'aquest mes

per Redacció , 27 de gener de 2017 a les 14:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Agència Tributària de Catalunya. Foto: Adrià Costa


El Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya ha advertit de la difícil aplicació de la llei d'ajornaments tributaris després de les rectificacions de l'Agència Tributària. Segons el reial decret aprovat el passat 2 de desembre, es va prohibir ajornar o fraccionar tant les retencions i pagaments a compte com les quotes repercutides, llevat que es demostrés que no havien estat pagades efectivament. La mesura, per tant, ja afecta la liquidació d'impostos d'aquest mes.


Segons els gestors administratius, és dubtós que aquestes reformes responguessin als motius que, d'acord amb la Constitució, justifiquen la utilització d'un decret llei. És a dir, l'extraordinària i urgent necessitat de dictar una norma. La reforma, a més, parteix d'un punt de vista erroni ja que no té en compte que, en la gran majoria dels casos, qui fracciona o ajorna un deute tributari ho fa per falta de liquiditat. Per tant, pot ser il·lògic i inadequat voler obrir les necessitats de liquiditat de la Hisenda Pública (els seus objectius de dèficit) incidint en els problemes de liquiditat dels ciutadans.

Atès que aquests ciutadans s'enfronten aquest mes de gener a l'obligació d'afrontar pagaments a compte, retencions i IVA sense poder ja accedir al seu ajornament o fraccionament, s'ha generat una polèmica situació que ha portat el Govern a desdir-se del plantejament inicial. Ara bé, tot i que la rectificació és necessària, aquesta hauria de fer-se d’acord amb la llei, més encara quan qui rectifica són les autoritats públiques. No obstant això, no s'ha fet així.


En primer lloc es va publicar un comunicat al web de l'Agència Tributària que va rebaixar el rigor de la reforma legal en introduir un nou element: si el deute que es vol ajornar o fraccionar no supera els 30.000 euros, l'administració prescindirà dels criteris legals. 

En segon lloc es van donar a conèixer dues instruccions dictades el dia abans per diferents òrgans de l'Agència Tributària, destacant, especialment, la de la directora de recaptació. De les seves 33 pàgines es dedueix que, en el cas dels impostos repercutits (cas de l'IVA i els impostos especials), la frontera per concedir l'ajornament o fraccionament segueix sent la xifra de 30.000 euros de deute, en el sentit que per sota de la mateixa no es necessita acreditar l'impagament de les quotes repercutides. La raó d'aquesta distinció rau en que l'eina informàtica que gestiona les sol·licituds no realitza requeriments per acreditar ni aquell extrem ni tampoc la concurrència de dificultats transitòries de tresoreria, que és el que la llei general tributària exigeix en el seu article 65.


Criteris d’aplicació

“Per això, fins i tot per als professionals que assessorem i gestionem al ciutadà en aquesta matèria, es fa difícil saber a què atenir-se i no seria gens estrany que hi hagués més novetats. Davant d’aquesta situació, cal preguntar-se què passarà si un contribuent exigeix aquest tracte encara que no compleixi els requisits de la instrucció o què succeirà si un funcionari no fa cas dels criteris de la instrucció i decideix acatar la llei”, es lamenten els gestors en una nota.

L'administració tributària s'ha decantat per facilitar l'accés dels contribuents al fraccionament i l'ajornament dels deutes tributaris. No obstant això, és evident que això s'està fent “de forma desordenada i tardana”, segons els gestors, i el que és més greu, “d'esquena a la llei”.

I afegeixen els gestors: “Si, com sembla clar, la mesura adoptada el 2 de desembre no va ser encertada i es vol rectificar, aquesta rectificació s'ha de fer amb una altra norma de rang legal. Les instruccions dictades per l'Agència Tributària no són normes jurídiques, no són font del Dret Tributari, sinó directrius que dicta un superior jeràrquic als funcionaris sobre els quals exerceix la seva autoritat. Donar-los la publicitat que se'ls ha donat genera confusió ja que els dóna certa aparença de norma quan no és així. En definitiva, el que no pot fer-se és deixar en mans de l'Agència Tributària la modificació de la llei.

Per això, els gestors defensen que el contribuent té dret a exigir que l'administració actuï segons l'ordenament de la mateixa manera que a ell també se li exigeix actuar-hi.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació