«No podem deixar pas al feixisme»: el Parlament homenatja les víctimes de l'Holocaust

Escoles del país recorden els sis milions de morts als camps de concentració davant les autoritats del país i el cònsol dels Estats Units, Marcos Mandojana | Puigdemont destaca que cal posar en marxa "gestos" que desactivin del tot el risc de tragèdies similars | Colau i Forcadell lamenten la "massacre" del poble jueu i els orígens de l'ascens del nazisme

El Parlament ha acollit un any més l'homenatge a les víctimes de l'Holocaust
El Parlament ha acollit un any més l'homenatge a les víctimes de l'Holocaust | Govern
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a la 13:25h
El record a les víctimes de l'Holocaust ha recorregut aquest dijous a la tarda l'auditori del Parlament. Autoritats, col·lectius jueus i gitanos i diverses escoles del país han denunciat els fets promoguts pel nazisme i han volgut posar de manifest que el germen que els va provocar segueix representant un perill. "Potser el món ha canviat, però la violència continua", han expressat dos estudiants en record a les víctimes. "No podem deixar pas al feixisme", ha destacat la presidenta de la cambra, Carme Forcadel.

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha demanat un esforç per tenir gestos que "desactivin" el risc de repetició de tragèdies humanitàries similars a l'Holocaust. En aquest sentit, Puigdemont ha ressaltat que cal preguntar-se i actuar sobre les raons que van dur a l'extermini de sis milions de persones. "Omplim el nostre dia a dia de gestos que previnguin l'Holocaust", ha reclamat el president, que ha marxat ràpid per un altre compromís d'agenda.

Sis espelmes

"No podem reparar directament totes les víctimes i les famílies que van perdre la vida, però podem prendre consciència que, si mai hi torna a haver un Holocaust, en serem responsables d'alguna manera", ha advertit Puigdemont. Sis espelmes han il·luminat els col·lectius que van ser massacrats als camps de concentració.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha apuntat que no es pot "abaixar la guàrdia" davant de l'antisemitisme i de la xenofòbia, i ha qualificat de "maquinària d'extermini industrial" la neteja ètnica que van patir els jueus europeus. "Un milió i mig de morts van ser infants", ha ressaltat Colau.

Forcadell ha destacat el caràcter "fred" de la "massacre" als morts durant l'Holocaust. També ha recordat que el nazisme "no en tenia prou assassinant", perquè la seva era una ideologia "alimentada per l'odi". "Cal ser conscients de com va créixer i néixer", ha apuntat la presidenta de la cambra catalana, que no veu "cap motiu" en l'odi als jueus.