Sis consells (imprescindibles) si els teus fills volten per Facebook

«La xarxa social aconsella com actuar en situacions d'assetjament i suïcidi, a més d'eines per tenir una experiència segura i privada»

26 de gener del 2017
Actualitzat a les 17:54h
El manual d'ajuda de Facebook ensenya com viure de forma segura a les zones socials d'Internet
El manual d'ajuda de Facebook ensenya com viure de forma segura a les zones socials d'Internet | Adrià Costa
Quan castiguem un adolescent sense mòbil, no l'estem castigant a deixar de fer trucades. L'estem deixant fora d'Internet, més concretament fora de les xarxes socials, territori prioritari de relacions i de llibertat dels joves i no tan joves. Però, com més gent volta per aquestes xarxes, més problemes s'hi generen: des d'estafes i cyberbullying, fins a l'addicció a Internet.

Com diu Rubén Mora, cap de delictes informàtics dels Mossos d'Esquadra, a l'"Informe de Ciberseguretat a Catalunya 2016": "Hi ha un creixement constant de la quantitat de denúncies en l'àmbit de l'ús de les tecnologies i les xarxes socials per part dels menors d'edat". L'educació és clau per fer baixar aquesta onada de problemes i a Facebook ho saben.

L'educació és clau per fer baixar aquesta onada de problemes i a Facebook ho saben

Per això han posat en marxa, dins les planes d'ajuda d'aquesta xarxa social,el Centre de Seguretat, on podem trobar consells, en text i en vídeo, per aprendre a viure de forma segura a les zones socials d'Internet i com evitar o entomar els problemes més comuns. Els destinataris són pares, fills i usuaris no només de Facebook sinó de tota mena de xarxes socials.

Des de com actuar en situacions d'assetjament o bullying, fins a qui avisar si algú manifesta pensaments de suïcidi al seu timeline, passant per eines i la configuració adequada de Facebook perquè tinguem realment una experiència segura i privada. El manual d'"autociberajuda" de Facebook explica les coses de forma fàcil, sense embuts. Hi ha una secció específica per a adolescents i una altra per a pares, amb un ramell de bons consells, la senzillesa dels quals els fa molt útils:

1. "Feu saber als vostres fills que al món real i al món virtual s'apliquen les mateixes normes". O sigui, que si al món de fora cal anar amb compte abans de travessar una carretera, o posar-se el casc quan puges a una moto, a Facebook i la resta de xarxes socials cal pensar-s'ho dues vegades abans de publicar textos i fotos pròpies, especialment si és informació privada que pot donar peixet a un depredador.

2. "Pares, intenteu ser bons models de conducta". Diu Facebook que la canalla no fa el què li dius sinó que imita allò què fas. Si a casa està prohibit xatejar o utilitzar el telèfon a partir de les deu de la nit, la prohibició ha de ser tant per als grans com per als petits. Si no, no funciona. Si dius al teu fill que no accepti amistats de desconeguts, això mateix has de fer tu. Si el perfil de la filla no pot ser públic, tampoc ha de ser-ho el teu.

3. "Fica-t'hi. I aviat". La millor manera de saber si les xarxes socials convenen als teus fills, és utilitzar-les. Sense manies: participa amb els teus fills, segueix-los com un amic virtual més, comenta les fotos i coses que envien, envia coses tu també... Així com intentes al món real establir diàlegs amb els teus fills, si des de molt aviat fas el mateix en línia ja no els semblarà estrany. Diuen a Facebook: "Com més esperis a ficar-te a la seva vida virtual, més invasiu els semblarà i menys els agradarà".

4. "Identifica els moments adequats per donar instruccions". El millor moment per donar-li instruccions sobre com utilitzar de forma segura un telèfon mòbil és... "quan li regales el seu primer telèfon mòbil", expliquen a Facebook. "O, quan fa 13 anys i pot convertir-se en membre de Facebook i altres xarxes socials, és un bon moment però parlar-li de la compartició segura d'informació". Cal aclarir, de totes maneres, que hi ha noies i nois que entren a Facebook abans de fer els 13 anys perquè, encara que la xarxa social ho prohibeix, no té mecanismes ferms per comprovar-ho. Un altre bon consell: "Quan els teus fills es treguin el carnet de conduir és un bon moment per avisar-los que no s'han d'enviar missatges mentre estàs conduint".

5. "En general, és qüestió de confiar en un mateix", la qual cosa vol dir seguir el mateix estil que s'ha seguit fins ara en la vida com a pare o mare. "Si el teu fill respon millor a acords presos a partir d'una negociació, crea un contracte que pugueu signar tots dos", expliquen. O, potser, "és un nen o nena que només amb les normes bàsiques en sol tenir prou".

6. I últim. "Deixa que t'ensenyin els teus fills". Ningú millor per ajudar els pares en qüestions digitals que els seus propis fills. Si no saps com funciona una aplicació, o com configurar els nivells de privacitat i seguretat a Facebook, pregunta-ho directament al teu fill o filla i serà també una excusa per iniciar una conversa sobre aquests temes. "Res agradarà més els teus fills -diuen- que poder fer-te de mestre".

La millor manera de saber si les xarxes socials convenen als teus fills, és utilitzar-les

Val la pena visitar aquesta nova secció de Facebook plena de bons consells, precisos i fàcils d'entendre, en text i en vídeo. L'apartat de Bullying, per exemple, té diferents consells d'ajuda segons siguis tu qui el pateix o un amic teu. L'única pega és que, de moment, està tot en anglès.

Una altra iniciativa interessant, en castellà, per ajudar la gent jove a aprendre a viure a les xarxes socials és un concurs de vídeos fet a Argentina. Nois i noies de 13 a 18 anys han creat diferents vídeos on avisen els seus companys i companyes dels perills de les xarxes socials i d'Internet en general.

Seria genial poder veure iniciatives semblants en català. El catedràtic Manuel Medina- creador del primer equip d'atenció a emergències informàtiques a Catalunya, i amb qui vaig escriure el llibre "Cibercrimen"- diu que els nostres pares ens van ensenyar a no caminar per carrerons foscos però, en no existir Internet, no ens van poder transmetre una educació similar respecte a com comportar-nos al món virtual. D'aquí vénen el munt de problemes que està vivint sobretot la gent més jove a Internet, des d'assetjament sexual fins a bullying, i també la importància d'iniciatives que supleixin l'educació que ningú els ha donat.
Arxivat a