​El sector turístic censura la «radicalització» de Colau amb la regulació dels allotjaments

Cinc entitats defensen que caldria permetre el creixement hoteler "sostingut" en tota la ciutat i demanen al govern "no demonitzar" el turisme amb missatges negatius

Redacció
26 de gener del 2017
Actualitzat a les 17:23h

Façana d'un hotel de Ciutat Vella. Foto: Adrià Costa
 

A un dia d'aprovar-se el pla d'allotjaments turístics (PEUAT) que ha impulsat el govern d'Ada Colau, cinc entitats del sector del turisme, el comerç i la restauració han fet públic aquest dijous un manifest amb el qual critiquen les "apostes per la radicalització" del govern en matèria de turisme. El text el subscriuen el Gremi d'Hotels i el de Restauració; el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Comertia i Barcelona Oberta, la qual agrupa els eixos comercials turístics.

A l'escrit, alerten que les polítiques de turisme de l'Ajuntament "tendiran a consolidar una atmosfera de conflicte permanent i d'inseguretat jurídica", i argumenten que tenen l'aval d'una justa majoria dels grups polítics: el govern, que formen BComú i el PSC, ha arrancat el suport d'ERC i l'abstenció de la CUP perquè tiri endavant el PEUAT.

"És molt difícil que, sobre la base de pactes tan artificiosos, pugui descansar la gestió responsable, seriosa i intel·ligent que exigeix un fenomen turístic tan potent i d'èxit com el que tenim a Barcelona", consideren.

Les cinc entitats destaquen que el turisme és generador de riquesa, ja que els hotels i comerços tenen efectes dinamitzadors sobre el territori i una incidència positiva sobre la seguretat. Conclouen que l'activitat turística a la ciutat "és en si mateixa positiva", i reclamen "no demonitzar-la amb missatges negatius com els que s'han llançat des del govern municipal".

Consideren que els principals problemes que planteja el turisme a la ciutat, com la pressió sobre l'espai públic, no es resoldran amb el PEUAT, ja que argumenten que limitar el creixement hoteler no frenarà l'arribada de visitants, però sí que repercutirà negativament en la competitivitat de la ciutat.

Alerten de les afectacions en la convivència que està produint la irrupció "creixent i descontrolada" dels pisos turístics il·legals, que fomenten l'economia submergida i suposen una bretxa en la seguretat, provoquen un encariment dels preus de l'habitatge i desnaturalitzen el comerç de barri.

Preservar la seguretat jurídica

Segons la seva opinió, caldria permetre el creixement hoteler "sostingut i sostenible" en totes les zones de la ciutat, com asseguren que fan totes les capitals turístiques europees. Com a mínim, reclamen una política que preservi la seguretat jurídica, faci complir les normes i respecti els drets de les parts afectades.

Consideren que les regles urbanístiques que regiran el futur de la planta hotelera no són raonables ni adequades i auguren que els condicionants de distància entre establiments i altres limitacions com l'amplada dels carrers faran gairebé impossible el seu desenvolupament i faran perdre més oportunitats.
Arxivat a