Hamon i Valls mostren un socialisme francès fracturat a tres dies de les primàries

Els dos aspirants protagonitzen un debat televisiu suavitzant el to després de dies de campanya agressiva | L'exprimer ministre, nascut a Barcelona, compara la llengua catalana amb el bretó | Un escàndol que afecta la dona de François Fillon esquitxa la campanya del candidat conservador

Benoît Hamon, que apareix com a favorit en les primàries del PSF.
Benoît Hamon, que apareix com a favorit en les primàries del PSF. | Europa Press
26 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:55h
Els socialistes francesos enfilen el tram final de les seves eleccions primàries, que aquest diumenge celebraran la seva segona i definitiva volta. Ahir al vespre, els dos finalistes, Benoît Hamon i Manuel Valls van veure’s en el darrer debat televisat, vist per 5,5 milions de francesos. Després d’una campanya que ha estat bastant agressiva, ahir els dos candidats van protagonitzar un intercanvi suau, pensant ja en la necessitat de sumar forces després de diumenge, sigui qui sigui el guanyador.

El debat va evidenciar les diferències entre tots dos. Hamon, exministre d’Educació, de l’ala esquerra del partit, va recordar la seva proposta més destacada, la d’establir un salari universal d’uns 750 euros per a tots els majors d’edat, una mesura que Valls considera poc realista. L’exprimer ministre, cap de l’ala més dretana de la formació, va subratllar la seva visió de la laïcitat, terreny molt delicat a França i on Valls s’ha posicionat en una línia estricta, enfront un Hamon molt ambigu i reticent a incomodar la població musulmana. Valls va insistir en la seva oposició radical al burca i va recordar que el seu rival es va oposar a la instauració de l’estat d’emergència després del darrer atemptat a París.

El català, com el bretó

Parlant sobre competència lingüística, els dos rivals van admetre coneixements insuficients d’anglès. Valls va dir que coneixia millor l’espanyol. “I el català?”, li va preguntar un periodista. “El català? Sí, però és més minoritari. També hi ha el bretó”, va respondre. Potser no va voler tant comparar el català amb el bretó com fer una al·lusió al seu contrincant. Es dóna el cas que Hamon és de Bretanya.  

Diumenge se sabrà qui és el candidat a la presidència del PSF. L’escenari és incert, tot i que amb la correlació de forces interna, Hamon apareix com el que té més possibilitat de sumar suports dels candidats derrotats a la primera volta, sobretot Arnaud Montebourg. Valls confia en què una part dels votants valori la major capacitat de l’exprimer ministre per fer forat en la franja sociològica centrista.

Fillon, en dificultats

En el que sí que van coincidir tots dos socialistes va ser a criticar François Fillon, sobre el qual ha caigut una informació publicada pel satíric Le Canard Enchaîné segons la qual Pénélope, la dona del candidat, s’hauria beneficiat durant vuit anys d’una feina fictícia com a assistent del seu marit. Valls es va permetre ironitzar comparant amb De Gaulle (“no m’imagino el general contractant la seva senyora”).

La llei no prohibeix que un polític contracti la dona sempre i quan es tracti d’una feina real, cosa que no seria el cas, segons el setmanari francès. Pénélope hauria guanyat prop de 600.000 euros com a assessora de Fillon quan aquest era diputat, i després d’accedir al govern, hauria continuat cobrant un sou per una tasca que no exercia al servei del diputat que hauria “heretat” l’escó, Marc Joulaud.

De moment, l’oficina central contra les infraccions financeres i fiscals ha engegat una investigació sobre el cas, que surt al mig d’un camí que fins ara semblava triomfal cap a L’Elisi. Fillon va guanyar les primàries celebrades per la dreta francesa i ho va fer amb un discurs que parla de rigor en les finances públiques. El líder conservador ha sortit negant les acusacions contra Pénélope –nom de la protagonista de L’Odissea- i titllant de “misògins” els periodistes del mitjà satíric. Però Pénélope pot acabar convertint en una odissea la seva campanya electoral.
Arxivat a