Un 63% dels catalans, poc disposats a pagar més impostos per millorar els serveis públics

Un 80% dels enquestats pel CEO descarta abaixar tributs en detriment de l'atenció social a la ciutadania, mentre que un 66% aposta per no modificar les taxes actuals per mantenir els mateixos serveis | Un 49% manté que no està "gens d'acord" en apujar impostos per mantenir les atencions actuals

Una seu de l'Agència Tributària de Catalunya
Una seu de l'Agència Tributària de Catalunya | Adrià Costa
26 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:52h

Una oficina de l'Agència Tributària de Catalunya. Foto: Adrià Costa


El debat sobre la fiscalitat a Catalunya ha guanyat molta importància pública arran de les negociacions entre el Govern i la CUP per desencallar els pressupostos de la Generalitat per al 2017. Ara bé: estan disposats els catalans a pagar més impostos per millorar els serveis públics? El 63% dels enquestats en la darrera mostra de percepció de polítiques públiques encarregada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) hi està poc o gens d'acord, segons ha explicat el director de la institució, Jordi Argelaguet.

Un 8,3% dels enquestats està "molt d'acord" en apujar la pressió fiscal per millorar serveis, i un 25,2% hi està "bastant d'acord". El que genera un rebuig clar és la possibilitat d'abaixar els impostos "encara que sigui en detriment de la qualitat dels serveis públics", que genera un rebuig de pràcticament el 80% dels enquestats. Un 56% manté que cal mantenir els actuals tributs per mantenir els serveis, menter que un 82% és del parer no està d'acord amb apujar impostos per seguir amb l'atenció social actual.

Retallades en serveis públics

El CEO fa una pregunta als enquestats en què sosté que "donada la situació econòmica, el Govern ha de retallar necessàriament la despesa pública" en alguna partida pressupostària. L'enunciat culmina d'aquesta manera: "Digui'm si us plau en quines estaria disposat/da a acceptar-ne un retall".

Un 34% defensa que, si hi ha d'haver ajustos, han de ser en habitatge de protecció oficial, mentre que un 18,6 respon que caldria fer-los en beques per a l'ensenyament. Serveis socials -15%-, prestacions d'atur -12%- i pensions -6,2%. completen els cinc primers llocs en les respostes efectuades a aquesta pregunta. Qüestionats sobre en quins àmbits "no admetria en cap cas" retallades, un 72,9% manté que no s'ha de tocar l'atenció sanitària, i un 40% respon per les pensions.

Sector públic, privat i la CUP

El 36,4% dels enquestats manté que els serveis privats funcionen "igual" que els públics, mentre que un 28% manté que els gestionats per l'administració funcionen pitjor. Un 24%, en canvi, ressalta que tenen un funcionament millor. En funció del record de vot a les eleccions del 2015, el 41,6% dels votants de Ciutadans asseguren tenir assegurança mèdica, pel 38,6% dels de Junts pel Sí. El 29,2% dels enquestats de la CUP diuen tenir-ne, més que els de CSQEP (28,3%), PSC (21,1%) i PP (18,5%).

Enquesta CEO Govern by naciodigital on Scribd