La ciutadania aprova amb un 5,5 la tasca del Govern, segons el CEO

L'executiu català, però, "no sap com resoldre" els problemes del país segons un 44% dels enquestats | Un 45% troba "bastant positiva" la manera com funciona l'administració pública a Catalunya | Els votants de la CUP suspenen l'executiu amb un 4,84

Gràfic de la valoració del Govern
Gràfic de la valoració del Govern | ACN
26 de gener del 2017
Actualitzat el 27 de gener a les 10:54h
Un 5,5. Aquesta és la nota que atorga la ciutadania a la tasca del Govern durant l'últim any, segons l'enquesta de percepció de les polítiques públiques que ha fet pública aquest dijous el director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Argelaguet. La millor nota arriba dels votants de Junts pel Sí, que atorguen a l'executiu un 6,65, mentre que la CUP, amb qui la coalició sobiranista està negociant els pressupostos, suspèn la feina del gabinet de Carles Puigdemont amb un 4,84.

Els més crítics amb la feina del Govern són els electors de Ciutadans, que posen una nota de 4,08. Els votants del PP li atorguen un 4,47, mentre que els de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) li entreguen un 4,66. Els del PSC, en canvi, són més optimistes que els de la CUP i faciliten a l'executiu un 4,89.

En total, un 72% dels enquestats aprova la feina del Govern, dada que supera el 65,1% que posava una nota de cinc o més a la tasca de l'executiu d'Artur Mas l'any 2011. En aquell moment, però, la ciutadania suspenia la feina del gabinet català amb un 4,96.
 
VALORACIÓ DEL 0 AL 10 DEL GOVERN I DELS PARTITS

A banda de les notes, però, un 44% dels catalans enquestats sostenen que el Govern no és capaç de resoldre els problemes del país. Un 39,2% defensa que sí que sap com fer-ho, però que necessita temps. Aquesta és la visió majoritària, per exemple, que tenen els votants de Junts pel Sí i de la CUP.

A la pregunta de què és el millor que ha fet el Govern l'últim any, un 56,8% no ho sap, i un 30,1% contesta una acció concreta. Dins d'aquest grup, les opcions preferides són les polítiques públiques i socials (14,2%) i impulsar el dret a decidir (8,2%), En canvi, el pitjor que ha fet el Govern, dins del 46,2% que emet una resposta concreta, són les retallades (11,5%) i impulsar el dret a decidir (9,9%).

Aprovats i suspensos sectorials

Preguntats sobre qüestions detallades -un total de 23 àmbits-, els enquestats aproven la gestió governamental en disset d'ells i la suspenen en sis. La millor nota se l'endú la feina relacionada amb els ports i els aeroports (6,35), seguida del transport públic interurbà (6,16) i la seguretat ciutadana (6,1). Els suspensos són per als ajuts a empreses (4,86), habitatge (4,74), les desigualtats socials (4,66), justícia (4,61), lluita contra l'atur (4,31) i lluita contra la temporalitat dels contractes (3,84).

Problemes de la ciutadania

Segons les dades, el principal problema per als catalans és l'atur i la precarietat laboral, que és la resposta que donen el 32,9% dels enquestats. Les relacions entre Catalunya i Espanya són el segon assumpte que preocupa més els catalans, amb un 25,6% de respostes, mentre que el tercer lloc del podi l'ocupa la insatisfacció amb la política i els polítics -23,3%-.

Valoració dels serveis públics

Els Mossos d'Esquadra són el servei públic que rep millor valoració de la ciutadania, amb una nota de 6,38. L'assistència sanitària en hospitals públics i en centres de salut públics obtenen un 6,15 i un 6,14, respectivament. L'ensenyament (5,97), les oficines de l'Administració de la Generalitat (5,53), els serveis socials (5,43), la gestió de les pensions (5,40), la gestió de subsidis i prestacions (5,27) i les oficines de promoció de l'habitatge (5,01) aproven, mentre que l'administració de la justícia obté un 4,75. 
 

Enquesta CEO Govern by naciodigital on Scribd