Aquest article es va publicar originalment el 25 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un informe elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), que ha analitzat i comparat el preu de graus i màsters de les universitats de l'estat espanyol, ha alertat de la disparitat de preus d'una mateixa carrera depenent de la comunitat autònoma en què s'estudiï , a més d'assenyalar una gran varietat de trams de preus. En roda de premsa aquest dimecres els membres de l'OSU, Oriol Arcas i Carmen Penyes, han presentat l'estudi
Preus i taxes a les universitats públiques a Espanya, curs 2016/2017, i han conclòs que la diferència de preus entre autonomies "no està justificada" i es basa en criteris poc clars.
Per exemple, els estudis d'Humanitats -que són els més barats per titulació de tot l'Estat- costen 591 euros anuals a Galícia i 1.516 euros a Catalunya, és a dir, que existeix gairebé una diferència de 1.000 euros; el grau més car, que és el de medicina, té un preu de 757 euros anuals a Andalusia -té un tram fix- i a Catalunya pot arribar a costar un màxim de 2.371 euros. "La decisió del model amb el preu associat al cost del servei no es reflecteix en els números", ja que no s'entén que Catalunya i Galícia apliquin preus diferents si els funcionaris de les seves universitats cobren el mateix, ha sostingut Oriol Arques, si bé no ha volgut entrar en més valoracions.
En aquest sentit, ha explicat que la diferència de preus part de la modificació en 2012 de la llei d'universitats, que va permetre a les autonomies escollir entre un augment d'entre el 15% i un 25% del preu del grau i entre el 40% i el 50%, i que per primera vegada va associar el preu al cost del servei.
Catalunya té els preus més alts
Catalunya inclou tots els ingressos de transferències corrents del Govern a les universitats com a cost del servei, incorporant el servei acadèmic i el de recerca: "És una estimació molt bruta del cost i el preu seria diferent si només es comptés la docència". Així, el Principat segueix liderant els preus més elevats de tot l'estat espanyol, es va acollir a 2012 "al màxim del preu" i va aplicar les trucades Beques Equitat, que són unes bonificacions que es retornen posteriorment a la matriculació depenent del tram de renda de l'estudiant, ha concretat Arcas.
"Catalunya és la comunitat que té preus més alts juntament amb Madrid i Castella i Lleó, i Galícia, Extremadura i Andalusia són a la part baixa del preu", ha manifestat en destacar la diferència dels trams entre comunitats, ja que hi ha algunes com Andalusia que només tenen un preu únic per a totes les carreres i a Catalunya hi ha cinc diferents.
Catalunya té els preus baixos i alts més elevats -de 1.516 i 2.372 euros- per curs de grau; el preu més alt per màster habilitant -imprescindible per exercir- és el màster en Advocacia que s'imparteix a Madrid per 4.968 euros, i el màster no habilitant més costós l'imparteix Catalunya amb un preu de 3.952 euros.
L'Observatori també ha comptat fins a 19 taxes de gestió diferents, com la d'obertura i gestió de l'expedient, certificacions acadèmiques, trasllat d'expedient entre universitats, sol·licitud d'homologació de títol, i ha recordat que a Catalunya es va introduir una taxa de 70 euros per serveis específics en el curs 2010-2011.
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor
hola