Súmate tria lideratge i model: perfil nacional i social o només altaveu del procés

L'actual vicepresidenta, Montse Sánchez, reivindica el llegat d'Eduardo Reyes, una coordinació amb entitats com l'ANC i Òmnium i participació en actes reivindicatius | Manuel Puerto, que va plegar de la junta per discrepàncies amb la direcció, aposta per un model que esmerci tots els esforços en acostar indecisos a la tesi independentista

26 de gener del 2017
Actualitzat a les 20:20h

Montse Sánchez, al centre de la foto, i Manuel Puerto, assegut a l'esquerra de la imatge. Foto: Súmate

 

En un escenari de contrarrellotge si es compleix la previsió del Govern de convocar un referèndum, com a molt tard, aquest setembre, Súmate -l'entitat de castellanoparlants independentistes- està immersa en ple procés per redefinir la seva estructura i apuntalar el projecte pel qual va néixer l'any 2013. Des de principis de desembre, quan José María Clavero va anunciar que deixava la presidència per motius de salut, l'entitat ha viscut en una situació de provisionalitat que arribarà a la seva fi aquest dissabte, quan l'assemblea triarà la nova direcció.

Per primera vegada són dos els candidats que aspiren a la presidència: Montse Sánchez, la vicepresidenta que de forma provisional ha agafat les regnes de Súmate, i l'economista Manuel Puerto. Dos rostres que confrontaran dos projectes que no amaguen discrepàncies.

"Col·laboració" amb la resta d'entitats sobiranistes

Sánchez, que a més de ser la primera sòcia que va tenir Súmate és la coordinadora del Baix Llobregat (un dels principals territoris dels quals es nodreix l'entitat), representa la candidatura oficialista i continuista. "Tinc el suport d'Eduardo Reyes", explica referint-se al primer president que va tenir Súmate i que va plegar per dedicar-se a la seva tasca com a diputat de Junts pel Sí. Sánchez considera que el gran repte de Súmate és que es faci el referèndum i que el sí s'imposi però sense renunciar a una "col·laboració" amb la resta d'entitats sobiranistes, com ara l'ANC i Òmnium. Sense renunciar, això sí, a demanar "més visibilitat" malgrat reconèixer que són molt més petits.

"De la mateixa manera que demanem unitat d'acció a les forces polítiques nosaltres també hem de tenir una unitat d'acció. Ens hem d'adaptar i afegir-nos sense perdre el nostre perfil", argumenta l'actual vicepresidenta social. Més enllà de la campanya pel referèndum, la candidata considera que Súmate no pot obviar la participació en actes de naturalesa social, com ara La Marató de TV3, una implicació que va ser criticada pel seu rival. "No vol dir distreure's. Hi ha moltes maneres d'arribar a la gent i molts actes socials permeten divulgar el missatge de Súmate", defensa.

Centrar-se en "la fita històrica"

Puerto, en canvi, considera que l'entitat ha de reforçar el seu "perfil propi" i que "no pot perdre més temps" en altres assumptes que no siguin exclusivament sobre la campanya pel referèndum. De fet, ja va dimitir de la junta fa quasi tres mesos per discrepàncies amb la direcció. "Sánchez vol dedicar-se a altres assumptes molt nobles que estan molt bé si tens temps, però estem a nou mesos d'una fita històrica i ens hem de centrar en convèncer els castellanoparlants perquè donin suport al referèndum unilateral", explica Puerto, de Tarragona. Insisteix que les mans que tenen no es poden "dividir" perquè el repte ja és "prou complicat" si es té en compte que no s'ha de fer campanya pels "convençuts". 

Per aconseguir atraure nova gent que ara dubta i "faci el pas sense complexos", subratlla Puerto, cal fugir d'actes que impliquin "embolicar-se en l'estelada" perquè això genera "rebuig" entre les persones a les quals es volen adreçar. En això hi està d'acord Sánchez. De fet, Súmate generalment no porta estelades als actes. "Ens hem d'acostar de la forma més asèptica possible", resumeix Puerto. L'ideal, assegura, hagués estat una candidatura conjunta, però ha vist necessari presentar-se com a alternativa perquè des del sector del Baix Llobregat hi ha "gent molt identificada amb la qüestió social" i això suposa que, en moltes ocasions, "es limiti i es posi entrebancs" a l'objectiu primordial de l'entitat. 

La polèmica sortida de Reyes

Aquest dissabte, els 700 membres de l'entitat estan cridats a escollir. No és la primera vegada que internament la situació és complexa tot i que la relació dels dos candidats, asseguren, és bona. La sortida d'Eduardo Reyes, que a través de Súmate va guanyar notorietat, ja va generar malestar intern. En ser escollit diputat per Junts pel Sí a les eleccions del 27 de setembre del 2015 hi havia qui creia que havia de deixar la presidència, sobretot perquè havia explicitat públicament el seu suport a ERC.

Reyes, que va ser reelegit com a president de Súmate el mes de novembre del 2015, dos mesos després de ser escollit diputat, va acabar plegant el març de l'any passat, moment en què Clavero va assumir la presidència. Els dos candidats que dissabte es mesuraran a les urnes estan d'acord que el principal problema va ser les formes que van utilitzar els crítics amb Reyes perquè deixés el càrrec en lloc de, com diu Puerto, fer una moció de censura o bé, com defensa Sánchez, de deixar-lo "fer el pas" quan ell cregués, com finalment va fer.
Arxivat a