L'Opus elegeix com a nou cap un especialista en marxisme

Fernando Ocáriz és el nou prelat de l’Obra, després que l'elecció hagi estat ratificada pel Papa Francesc, que és qui formalment fa el nomenament

Fernando Ocáriz, nou prelat de l'Opus Dei.
Fernando Ocáriz, nou prelat de l'Opus Dei. | youtube
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 22:36h

Fernando Ocáriz Foto: Europa Press


L'Opus Dei ha elegit el sacerdot Fernando Ocáriz com a nou prelat de l’Obra, l’organització fundada per Escrivá de Balaguer. L’elecció ha estat ratificada, com està establert, pel Papa Francesc, que és qui formalment fa el nomenament. El nou responsable succeeix Javier Echevarría, que va morir el desembre passat.

Ocáriz va ser elegit en una votació secreta celebrada a Roma pel consell general de l’Obra. El nou cap dels seguidors d’Escrivá té 72 anys i va néixer en una família d’exiliats a França. És doctor en teologia per la Universitat de Navarra. Coneix Catalunya, ja que a la UB es va llicenciar en Física. Es dóna el cas que Ocáriz ha publicat diversos estudis de filosofia política, entre ells un sobre el pensament de Karl Marx, El marxismo. Teoría y práctica de una revolución (Palabra).

Ocáriz era el braç dret d’Echevarría i tenia molts números per ser-ne el successor. Les eleccions internes de prelat mai han estat disputades perquè els successors d’Escrivá sempre han estat les persones més properes a ell, Álvaro del Portillo en primer lloc, i Echevarría després. Aquest cop, però, Ocáriz no apareixia com l’única possibilitat, ja que la figura del número tres, Mauricio Fazio, un argentí amb bones relacions amb el Papa, també havia aparegut en l’horitzó.

L’Opus Dei és una de les organitzacions més poderoses de l’Església, amb prop de 90.000 membres, la meitat a l’Estat espanyol. De línia conservadora però molt pragmàtica, ha sabut adaptar-se a tots els canvis a l’Església des del Concili Vaticà II a l’actual pontificat de Francesc.