El nou partit dels «comuns» naixerà amb la vocació d'«impugnar» el capitalisme

La nova formació vol trencar la disjuntiva "Catalunya-Espanya" i fer que predomini una lògica entre "els de dalt i els de baix"

24 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:50h

Marc Parés i Maria Corrales, del grup impulsor del nou partit dels «comuns»


"Som socialdemòcrates, dels de veritat, o anticapitalistes?", va plantejar el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a la conferència política del novembre en la qual va esbossar els fonaments del nou partit que estan creant els comuns. En realitat, la nova formació planteja un nou model que pivota al voltant d'un concepte de nou encuny: l'economia plural. Així ho estableixen en el seu esquelet ideològic avançat dissabte per NacióDigital que a partir del pròxim diumenge se sotmetrà a debat i judici de la ciutadania. Marc Parés, un dels membres del grup impulsor del nou partit, ha afirmat que pretenen "impugnar" el capitalisme i "superar-lo" com a model imperant.

"El nostre projecte no discuteix l'economia de mercat, sinó que aposta per intervenir-lo en termes de justícia social i ambiental", ha argumentat Parés, que ha insistit que el nou model alternatiu de país que volen construir es basa en una economia "plural, inclusiva, democràtica i social".

Una nova "disjuntiva" nacional

Els comuns també busquen instaurar una nova lògica pel que fa a la qüestió nacional. "Pretenem canviar la disjuntiva Catalunya-Espanya per la disjuntiva entre els de dalt i els de baix, entre les elits polítiques i financeres i la gent del carrer", ha afirmat. Parés ha aclarit que encara és "massa d'hora" per saber què faran davant l'eventual convocatòria d'un referèndum. Per ara, el document recull l'aposta per construir una "República Catalana" que haurà de decidir a través d'un referèndum quina és la relació que vol amb Espanya. D'entrada, l'aposta inicial és la d'un "estat plurinacional" que superi el model autonòmic del 1978 gràcies a un procés constituent català que consideren que es produeix en paral·lel a l'inici d'un procés constituent incipient a Espanya. Però caldrà veure si els ritmes casen o no.