​Colau elabora l'índex de preus del lloguer amb representants del sector

El govern municipal defensa que per a l'indicador s'ha de tenir present la localització, la dimensió dels pisos, l'estat de conservació i els contractes d'arrendaments anteriors

Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 17:55h

Colau ha encapçalat la reunió sobre l'índex de preus del lloguer. Foto: Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament de Barcelona ha començat a elaborar l'índex de preus del lloguer de la ciutat. La Generalitat ja ha anunciat que regularà els lloguers, una demanda recurrent del govern d'Ada Colau, i vol implantar l'indicador de preus de referència en dos mesos. El consistori el treballa amb representants del sector dels arrendaments, tant de l'àmbit professional i empresarial, com de la societat civil, els quals han estat convidats a entrar a formar part del Comitè Tècnic de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, organisme que ja prepara l'índex de preus, i on també participen l'Àrea Metropolitana, la Diputació i el Govern.

L'alcaldessa, Ada Colau, s'ha reunit aquest dimarts amb les entitats convidades a participar-hi: Habitaclia, Airbnb, Yaencontre, Idealista, l'Associació de Promotors de Catalunya, el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, els Gestors d'Habitatge Social de Catalunya i els Agents de la Propietat Immobiliària (API), ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

Segons Colau, el consistori els ha convidat a participar perquè considera que "l'índex no l'han de fer soles les administracions públiques". A parer de l'Ajuntament, s'ha de treballar amb tots els implicats, que poden contribuir aportant dades, i també poden col·laborar en elaborar el cens de pisos buits. "Apel·lo a la intel·ligència de tots, perquè a tots ens convé un mercat equilibrat", ha dit Colau.

"Si no el construïm entre tots, aquest índex no servirà", ha afegit el gerent municipal d'Habitatge, Javier Burón, el qual ha expressat la necessitat de treballar en la dimensió metropolitana, ja que Barcelona té tant d'èxit que la pressió podria desbordar també l'àrea metropolitana. L'Ajuntament ha subratllat que tots els assistents a la trobada que ha encapçalat Colau han coincidit en la necessitat de treballar conjuntament.

Els criteris del futur índex

Segons el consistori, l'indicador ha de fer-se a partir de la localització, la dimensió dels pisos, l'estat de conservació i els contractes d'arrendaments anteriors. En opinió de Burón, ha de permetre "orientar els increments de preus sense impedir que aquests creixin d'una manera raonable i equilibrada". L'Ajuntament reclama que es tingui present la seva especificitat en la nova regulació dels lloguers, i treballa en paral·lel a la Generalitat.
Arxivat a