Puigdemont reclama a Europa que intervingui i adverteix que el referèndum es farà «sí o sí»

El president de la Generalitat assegura des del Parlament Europeu que la "intransigència" de Mariano Rajoy no pot desembocar en el fracàs de la consulta | Romeva, confiat en el paper europeu davant l'Estat: "És impensable que no triïn la democràcia" | Junqueras destaca que Espanya és el país que més vegades ha caigut en fallida al llarg de la història i carrega contra el dèficit fiscal

Carles Puigdemont, aquest dimarts a l'Eurocambra
Carles Puigdemont, aquest dimarts a l'Eurocambra | Govern
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 22:28h
"Europa ha de ser part de la solució. No pot mirar cap a una altra banda". Aquest és el missatge que ha volgut enviar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el seu torn durant la conferència que ha pronunciat al costat del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva al Parlament Europeu. Puigdemont, amb un discurs que ha repassat tots els esdeveniments dels últims anys -inclosa la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut-, ha advertit que el referèndum es farà sí o sí, si cal sortejant l'actitud "irresponsable" del govern espanyol.

Segons el president, aquesta "intransigència" de l'Estat no pot sortir vencedora, de manera que es posaran en marxa tots els mecanismes per tal que els catalans puguin votar sobre la independència. "Són els ciutadans els que faran vàlida la votació", ha determinat Puigdemont, que ha volgut recordar el judici pel 9-N que afecta Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, així com també el procés obert contra Carme Forcadell per haver permès la votació de les conclusions del procés constituent.

Puigdemont s'ha referit precisament a aquest constituent garantint que la transició cap a una república catalana es farà de forma "ordenada". "Som una revolució tranquil·la", ha considerat el president de la Generalitat, que ha defensat el referèndum com el mecanisme "més clar" per mesurar la voluntat política del poble. "Sempre defensarem el diàleg", ha manifestat el màxim dirigent de la Generalitat

Mirant al continent

El dirigent nacionalista ha volgut deixar clara la vocació "europeista" de Catalunya, i ha indicat que les institucions comunitàries seran el marc en el qual la "república catalana" voldrà fer els primers passos. Abans, això sí, caldrà dur a terme una votació que Espanya pretén evitar de totes les maneres. "Es neguen a parlar-ne", ha denunciat Puigdemont, que d'aquesta manera ha denunciat l'existència d'un "conflicte patent" que es podria solucionar a la manera d'Escòcia o del Québec, als quals ha citat com a exemple. La seva intervenció ha estat en català i en francès.

El president ha posat damunt la taula que el Govern prefereix la via pactada -així s'ha expressat aquesta setmana el Pacte Nacional pel Referèndum- i que l'oferta de diàleg es mantindrà fins al final, però ha volgut deixar clar que les reiterades negatives de l'Estat no aturaran el full de ruta. En aquest sentit, ha recordat que el Pacte farà campanya a Espanya i a Europa per recollir "adhesions" al pla del que ha situat com a prioritari per al 80% de la ciutadania del país.

Aquest 80%, segons Puigdemont ha arribat a aquesta conclusió després de la retallada de l'Estatut i de les manifestacions dels últims anys, sumades als resultats electorals dels últims anys. "Les forces favorables a la independència tenen 72 dels 135 diputats amb un 48% dels vots, per damunt de la majoria absoluta", ha ressaltat el president de la Generalitat, que ha recordat que fa només sis anys hi havia només 14 diputats amb un mandat clarament independentista.

"Aquest creixement tan substancial mereixeria que des d'Espanya es preguntessin què ha passat a Catalunya tots aquests anys i què han fet malament", ha destacat el dirigent nacionalista, que ha elevat exactament la mateixa pregunta a Europa. De fet, ha demanat a Europa que faci a Espanya aquesta qüestió.

La "ineficiència" de l'Estat, segons Junqueras

Discurs eminentment econòmic del vicepresident Oriol Junqueras davant dels 350 convidats que han omplert la sala en què tant el líder d'ERC com Carles Puigdemont i Raül Romeva han defensat el referèndum al Parlament Europeu. Junqueras ha destacat el dèficit fiscal que pateix Catalunya -del 7% del PIB- i s'ha mostrat preocupat per la viabilitat del sistema de pensions, així com també per la "ineficiència" del sistema fiscal de l'Estat. El vicepresident també ha lamentat el nivell de deute de l'Estat -del 100% del PIB- i ha presentat el país com a solvent en la sortida de la crisi econòmica.

El líder republicà ha assenyalat que l'economia catalana ha crescut un 3,4% en els últims dotze mesos, i ha presentat el país com un territori en què la indústria creix i en què les exportacions funcionen. En aquest sentit, Junqueras ha manifestat que el PIB per càpita de Catalunya la situa en la novena posició europea, més que Suècia, Itàlia o França. El creixement econòmic, ha defensat el vicepresident, serveix per reduir el deute públic, que en aquests moments se situa al voltant del 35% del PIB.

Junqueras, que aquests dies està centrat en l'aprovació dels pressupostos, ha volgut destacar que l'atur està baixant "punt per punt" des de fa mesos, i ha indicat que en molts indicadors s'està arribant a nivells anteriors a la crisi. Cap al final de la seva intervenció, el vicepresident ha demanat per als catalans el mateix nivell de "responsabilitat" que tenen els estats i ha carregat contra la "ineficiència" espanyola, causant del fet que l'Estat sigui qui més vegades ha entrat en fallida en tota la història.

Romeva interpel·la Europa

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha estat el primer responsable governamental en prendre la paraula durant la conferència que s'ha celebrat aquesta tarda al Parlament Europeu amb la presència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i el propi Romeva. "Europa haurà de prendre partit i és impensable que no triï la democràcia", ha assegurat el conseller.

"El nostre clam és pacífic", ha determinat Romeva, que ha recordat el seu passat com a eurodiputat i que ha volgut lligar la relació de les institucions comunitàries i Catalunya amb el futur de la construcció europea. "No es pot tancar els ulls davant les demandes de la ciutadania", ha destacat el responsable d'Exteriors, que ha posat de manifest el caràcter "pacífic" del sobiranisme. Romeva ha insistit que el full de ruta de la Generalitat passa per les urnes i la democràcia, i ha demanat als europeus que no "tanquin els ulls" davant d'aquesta realitat.

"Tenim una idea de societat inclusiva", ha ressaltat Romeva, que ha posat de manifest "l'esperit solidari" de Catalunya dins del projecte europeu. El conseller d'Exteriors s'ha referit a la crisi dels refugiats, a la crisi econòmica -"la pitjor cara d'Europa", ha defensat, posant l'exemple de Grècia-, i ha demanat "humanitat" als responsables de les institucions comunitàries.

Presentació dels eurodiputats

Els encarregats d'introduir els tres protagonistes han estat Ramon Tremosa, eurodiputat del PDECat, i Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, d'ERC. "Vénen a explicar-nos el referèndum que es farà probablement el setembre vinent", ha destacat Terricabras, que ha demanat el reconeixement del català a les institucions europees.

Francesc Gambús, abans a Unió i ara emmarcat com a independent dins del grup del PP, ha assistit a la conferència. Segons fonts de la delegació, no hi ha "primeres espases" de la diplomàcia europea perquè en aquest moment del procés "fer costat a Catalunya té costos", en relació a les pressions de l'Estat.

Ana Miranda, eurodiputada gallega, i Ernest Urtasun, d'ICV, també han fet acte de presència.

Reunions a la delegació

Puigdemont, Junqueras i Romeva han arribat a l'aeroport de Brussel·les poc abans de les deu del matí, i un autobús els ha traslladat cap a la delegació catalana a la capital belga. Allà s'han reunit durant una estona amb els quinze treballadors que té la Generalitat a Brussel·les, i després s'han citat en privat amb Amadeu Altafaj, representant permanent de Catalunya davant la Unió Europea (UE). Un cop acabada la reunió, el president, el vicepresident i el conseller d'Exteriors han dinat amb els eurodiputats catalans d'ERC i el PDECat, que són els que han organitzat l'acte al Parlament Europeu.
 

Puigdemont, Junqueras i Romeva, amb el personal de la delegació catalana a Brussel·les Foto: @exteriorscat


Els tres dirigents governamentals, després de la conferència, han marxat cap a París, des d'on agafaran el vol de tornada a Barcelona. Demà tenen sessió de control al Parlament i segur que l'acte a l'Eurocambra sobrevolarà la sessió, especialment en les preguntes dels partits contraris a la independència -i al referèndum-.