Pepe Carvalho i Dennis Lehane, dos reclams d'alçada pel BCNegra 2017

La dotzena edició de la trobada de novel·la negra, que tindrà lloc del 26 de gener al 4 de febrer a Barcelona, celebra els 40 anys de «La soledad del mánager» i convida l'autor de «Mystic River»

L'autor de «Mystic River», Dennis Lehane, premi Pepe Carvalho del BCNegra 2017
L'autor de «Mystic River», Dennis Lehane, premi Pepe Carvalho del BCNegra 2017 | ACN
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 8:14h
Barcelona i Dorchester són lluny en l'espai físic, però la dotzena edició del BCNegra les aproparà més que mai. Són les ciutats on es desenvolupen les històries de Pepe Carvalho i les de Patrick Kenzie i Angela Gennaro. El primer, celebrarà els 40 anys de la seva primera aparició novel·lística a La soledad del mánager, convertit ja en una icona imprescindible de l'imaginari literari de la capital catalana. Els segons són les ànimes de l'opressiva Mystic River, obra de Dennis Lehane. L'escriptor nord-americà ha estat premiat amb el prestigiós premi que uneix els dos universos.

Aquests són els dos grans reclams que busquen un primer impacte en uns lectors cada vegada més exigents i fascinats per saber, conèixer i endinsar-se en les claus d'un gènere que, a Catalunya, compta amb una legió d'adeptes. En aquest sentit, el BCNegra 2017 mesurarà les forces d'aquesta passió amb l'homenatge a Carvalho, el memorable personatge creat per Manuel Vázquez Montalbán, pocs dies després que es fes públic que el detectiu tindria continuïtat literària l'any 2018 de la mà de l'escriptor Carlos Zanón.

BCNegra s’estrena aquest dijous 26 de febrer amb la concessió del III Premi Crims de Tinta, clourà el 3 de febrer amb una conferència de Lehane i compta amb altres reclams tan poderosos com Arnaldur Indridason i John Connolly. L'edició 2017 ofereix un ampli programa d’activitats –més de 30– a diferents espais de Barcelona i converteix en punts de venda de llibres els espais habituals del Conservatori del Liceu, l’Ateneu Barcelonès o la Sala Barts. També crearà un àmbit permanent del gènere "negrocriminal" a les xarxes socials per donar continuïtat a la comunitat literària més enllà del festival.
 
Carvalho i altres convidats il·lustres
 

Paco Camarasa, director del certamen, ha anunciat que BCNegra inaugurarà una exposició dedicada a l’il·lustre detectiu Carvalho a la Biblioteca Jaume Fuster, aquest divendres 27 de gener, i també ha organitzat una taula rodona al Conservatori del Liceu, l’1 de febrer, on s’homenatjarà a Montalbán i el propi detectiu. Aquest mateix dijous 26 de gener, el BCNegra viurà un dels plats forts amb el lliurament del VIII Premi Crims de Tinta, la inauguració del festival.

L'edició 2017 del cicle comptarà amb la presència de grans escriptors cultivadors d’aquest gènere, com ara Arnaldur Indridason, John Connolly, Sophie Hannah, Gilly Macmillan; Ernesto Mallo; Javier Abasolo, Dolores Redondo, Carlos Zanón, Toni Hill, Andreu Martín, Oliver Norak, Santo Piazzense, Lorenzo Silva, Sergio Vila-Sanjuán i José Sanclemente, entre d’altres.
 
Pel que fa als autors en català assistiran a la trobada Empar Fernández, Anna Maria Vilallonga, Lluís Llort, Sebastià Bennasar, Albert Figueras, Josep Camps, Jordi Ledesma, José Luis Muñoz, Francesc Xavier Álvarez Llaberia, Montse Sanjuán, Jordi Tiñena, Salvador Balcells, Rafa Melero i Ramona Solé.