Puigdemont, Junqueras i Romeva denunciaran a Europa les traves de l'Estat a la via pactada pel referèndum

La cúpula del Govern buscarà donar imatge de "transversalitat" a l'entorn de la consulta i insistirà que la Generalitat defensa el diàleg per poder votar | El PP crida a boicotejar l'acte i el president de l'Eurocambra cita els ambaixadors davant la UE a la mateixa hora que la conferència | L'executiu troba "ridícula" i "histèrica" la reacció de l'Estat amb l'acte que es farà a les set de la tarda al Parlament Europeu

Carles Puigdemont amb Oriol Junqueras i Raül Romeva aquest dimarts a Brussel·les
Carles Puigdemont amb Oriol Junqueras i Raül Romeva aquest dimarts a Brussel·les | ACN
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:44h
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva s'han enlairat cap a Brussel·les a les 7.10 hores del matí des de l'aeroport del Prat. Aterraran a la capital belga i després tindran unes quantes hores per preparar la intervenció que faran a la sala PHS 3G050 del Parlament Europeu en què defensaran el referèndum d'independència del setembre d'enguany i denunciaran la "nul·la voluntat política de l'Estat" per acordar-lo. L'executiu posa en valor la imatge de "transversalitat" que transmeten -segons el Govern- el president, el vicepresident i el conseller d'Exteriors en defensa de la consulta vinculant.

Quan Puigdemont va anunciar, durant el debat de la qüestió de confiança, que apostava per un referèndum per desencallar el procés sobiranista i escatir definitivament quines eren les majories a Catalunya, a la Generalitat van començar a sonar amb més insistència els telèfons destinats als contactes diplomàtics. "Volien conèixer de primera mà les novetats", asseguren a Palau. Romeva, que agafa avions ben sovint per explicar el procés i reunir-se amb dirigents estrangers, és l'encarregat d'informar el cos diplomàtic del moment polític que travessa Catalunya.

El president també se cita amb ambaixadors -no sempre públicament- per explicar de primera mà en quin punt es troba el camí independentista. "Tothom a Europa sap que hi haurà referèndum", assegurava diumenge Puigdemont, que sosté que els representants diplomàtics "comparteixen" que la consulta vinculant és la millor "eina" per solucionar el plet obert entre Catalunya i Espanya. L'aparell estatal, sempre atent, elabora els seus propis argumentaris per contrarestar les accions catalanes. I, de fet, la conferència de demà a Brussel·les ha motivat moviments a nivell europeu a instàncies del PP.

Coincidència al Parlament Europeu

Tot i el respecte expressat pel ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis -que veu "legítima" la defensa del referèndum, tot i voler-lo combatre-, el PP s'ha encarregat de carregar contra la conferència. La Generalitat veu la mà de l'Estat en la reunió que ha convocat el nou president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, amb els ambaixadors dels estats comunitaris davant la Unió Europea (UE). La cita és a la mateixa hora que l'acte dels tres pesos pesants del Govern, i se celebra en una sala que hi ha just al damunt de la reservada per la conferència, on s'hi esperen 350 persones. 

Jaume Duch, portaveu de la cambra, va puntualitzar ahir a Twitter -en resposta a l'eurodiputat de Ramon Tremosa- que la recepció de Tajani estava prevista des del desembre perquè es tracta de la "recepció anual" al cos diplomàtic. "Les ambaixades tenen prou personal per cobrir els dos actes", va treure ferro Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE.
 
En tot cas, el PP ha restat importància a la conferència i el seu cap de files a Brussel·les, Esteban González Pons, ha volgut indicar que la cita té tanta importància com si es fes "en una cafeteria". Després ha agraït l'aclaració de Duch i ha denunciat la "manipulació" catalana. "La reacció és ridícula i histèrica", ha determinat la consellera de la Presidència, Neus Munté, que ha indicat que els discursos de Puigdemont, Junqueras i Romeva serviran perquè les institucions europees coneguin de primera mà quin és el clima polític que es respira a Catalunya. 

Sense reunions previstes

Quan el president es va desplaçar al maig a Flandes, Altafaj va informar la Comissió Europea i el seu president, Jean Claude Juncker, que la delegació catalana seria a Brussel·les. Juncker va evitar rebre Puigemont per motius d'agenda, i aquesta negativa va ser convenientment amplificada pels portaveus de la comissió. Aquest cop no hi ha cap reunió demanada, segons fonts oficials consultades.

L'objectiu del viatge, doncs, és que la cúpula del Govern expliqui l'opció del referèndum, denunciar la negativa de l'Estat a dialogar i posar el termòmetre del procés a Europa. De moment, les institucions europees s'han mantingut en un prudent silenci a l'espera de futurs esdeveniments enmig de les pressions diplomàtiques de l'Estat.
 

Puigdemont saludant Federica Mogherini, alt representant d'afers exteriors i política seguretat de la UE, aquest dilluns a Barcelona. Foto: @govern