La proposta del Govern a la CUP: 3.500 mestres, renda garantida i impost als cotxes contaminants

L'executiu i els anticapitalistes s'han reunit aquest dilluns al matí i els primers han lliurat un document que debatran les assemblees | El tribut als vehicles amb excés de CO2 ja estava previst a la llei contra el canvi climàtic, però s'avançaria un any la seva implantació i recaptaria 77 milions | El Govern manté la negativa a reformar l'IRPF, però concreta nou fons addicionals i un "banc de terres"

23 de gener del 2017
Actualitzat el 24 de gener a la 13:07h

Anna Gabriel i Oriol Junqueras, a la commemoració dels 40 anys de la Diada Nacional del 1976 a Sant Boi de Llobregat. Foto: Adrià Costa


Ja s'ha produït la darrera reunió entre el Govern i la CUP abans que les assemblees territorials dels anticapitalistes comencin a debatre el seu vot al projecte de pressupostos, una decisió que prendrà dissabte el consell polític de la formació en base a una proposta que l'executiu ha lliurat aquest dilluns al matí als negociadors "cupaires". Tal com ha avançat NacióDigital, aquest document no incorpora massa novetats en relació a la despesa social, per bé que incorpora algun canvi fiscal -sense tocar els grans impostos-, com un impost als cotxes més contaminants.

D'aquesta manera, el document, fet públic després de la reunió de Govern d'aquest dilluns a la tarda, inclou la incorporació d'uns 3.500 docents el curs vinent -2.500 dels quals per reduir en una hora la jornada lectiva setmanal dels professors i 1.000 per la millora de l'atenció educativa als alumnes en funció de la necessitat dels centre, abaixant ràtios, desdoblant grups o situant dos docents a la mateixa aula-, tot i que l'Ara ha fet públic que els sindicats i els anticapitalistes tenen sobre la taula el compromís d'incorporar 2.850 docents més els dos cursos següents, una promesa que no tindria repercussió en els comptes del 2017. En total la inversió és de 140 milions d’euros que implicarien la reducció d’una hora lectiva a mestres i professors i contractació de professorat per a reforç i millora de la qualitat educativa.

Per altra banda, pel que fa a renda garantida de ciutadania, el Govern s'obre a avançar-ne dos anys la implantació plena, i que es paguessin totes les quantitats previstes ja el 2020 i no el 2022, com va plantejar inicialment Junts pel Sí. La dotació inicial, de 208 milions, puja fins als 253 a més de 35 milions addicionals per a polítiques d'ocupació.

L'impost als vehicles contaminants, un any abans

L'última peça de la proposta, però, seria la inclusió en els comptes d'un impost als vehicles més contaminants, el qual ja estava previst al projecte de llei del canvi climàtic. D'aquesta manera, el tribut començaria a recaptar-se aquest 2017, en lloc del 2018 -com preveia la llei específica-, i el pagarien els propietaris de turismes i furgonetes, en funció dels grams de CO2 per quilòmetre que emetin. Quan estigui plenament operatiu (inicialment, la implantació havia de ser progressiva i fins el 2020), ha de permetre recaptar uns 77 milions anuals que anirien destinats a lluitar contra el canvi climàtic. A això s'hi afegeix el ja anunciat tribut sobre els actius no productius de les empreses.

Tot i això, el Govern manté la negativa a incrementar l'IRPF a les rendes amb una base liquidable d'entre 60.000 i 175.000 euros, com reclamava la CUP i rebutjava el PDECat. Segons les fonts consultades, la proposta inclouria algunes mesures més, però de caràcter més secundari, i l'executiu té previst fer-la pública en les properes hores. A partir d'aquí, les assemblees territorials dels anticapitalistes hauran de decidir si troben suficient el contingut del document per avalar els comptes.

Fons addicionals

A més la proposta del Govern inclou la creació de 9 fons pressupostaris finançats amb crèdit procedents de baixes en altres partides del pressupost. Són els següents:
          
1. Fons estructurals de cohesió social i garantia de rendes, dotat amb 45 milions d’euros destinat a la Renda Garantida de Ciutadania, un cop sigui aprovada pel Parlament de Catalunya.
 
2. Fons estructurals per a la cobertura pública de necessitats i equipaments formatius, amb un pressupost de 140 milions d’euros.
 
3. Fons especial per a la lluita contra la corrupció i l’evasió fiscal, destinat a finançar la posada en marxa del Mecanisme català de prevenció i lluita contra la corrupció i el frau. Es nodriria dels ingressos percebuts per la Generalitat en "concepte d’indemnització en els procediments judicials vinculats a delictes de corrupció".
 
4. Fons estructural per a la cobertura pública de necessitats residencials a partir de recursos procedents de l’Impost sobre els a habitatges buits.
 
5. Fons d’ajuda a la cooperació, que té com a finalitat incrementar els recursos destinats a les polítiques de cooperació al desenvolupament. Es dotarà amb 500.000 euros addicionals.
 
6. Fons de lluita contra el canvi climàtic i Fons de patrimoni natural. Ambdós fons es finançaran, en un primer moment, amb el 50% dels ingressos recaptats per l’Impost sobre emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica.
 
7. Fons de patrimoni natural
 
8. Fons de formació del personal d’administracions públiques en matèria d’igualtat entre gèneres. Es dotarà amb un mínim de 100.000 euros. 

9. Fons transversal de reactivació econòmica i foment de l’economia cooperativa.

A banda, el govern promet crear en nou mesos un "banc de terres" per garantir el màxim aprofitament del sòl no urbanitzable agrari i forestal propietat de la Generalitat que es trobi fora d'espais naturals de protecció així com fer auditories dels grans projectes d'inversió.