Un terç de la direcció del PDECat abandona la cúpula per les incompatibilitats

Lluís Guinó, Elsa Artadi, Montserrat Candini i Albert Batet deixaran l'executiva després del consell nacional d'aquest dissabte | La formació no aclareix com es procedirà a substituir els quatre dirigents, però els estatuts fixen que la proposta per cobrir vacants ha de passar per una assemblea nacional | El règim d'incompatibilitats havia generat friccions, i Pascal admet l'existència de "capelletes" dins la formació

El comitè nacional del PDECat, el passat dilluns
El comitè nacional del PDECat, el passat dilluns | ACN
23 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:44h
Moviments interns al Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) mig any després de la seva fundació. Quatre membres de la direcció executiva deixaran el càrrec intern arran del règim d'incompatibilitats que marquen els estatuts de la formació. D'aquesta manera, Elsa Artadi, Lluís Guinó, Montserrat Candini i Albert Batet deixaran la cúpula un cop acabi el consell nacional que el PDECat celebra aquest dissabte a Barcelona. La coordinadora general, Marta Pascal, no ha aclarit com es farà el relleu dels quatre dirigents, que van ser escollits per primàries dins d'una llista integrada per dotze persones.

"Sempre hem dit que complirem els estatuts", ha destacat Pascal, que ha admès que el congrés fundacional va aixecar "sensibilitats diverses" que la direcció ha volgut "recosir". "Hem estat els de sumar i els de proposar", ha apuntat la coordinadora general, que ha dit de forma críptica que hi ha hagu gent més centrada en les "familietes" i les "capelletes". El procediment de substitució es farà públic als consellers nacionals dissabte al matí, però als estatuts queda fixat que les vacants es poden omplir a proposta de la direcció executiva. Aquesta proposta requereix un 50% dels vots en l'assemblea nacional, és a dir, el congrés de la formació.

"Hi ha uns procediments establerts, també per demanar excepcions a les incompatibilitats", ha volgut aclarir Pascal, que ha inscrit en la "normalitat estatutària" la decisió de renovar un terç de la direcció. Les persones afectades, quan van entrar a la candidatura liderada per la coordinadora general i per David Bonvehí, ja sabien que existia aquest règim d'incompatibilitats, i alguns d'ells tenien previst demanar excepcions. La decisió final s'ha pres aquest dilluns, però els dos màxims dirigents executius ja havien tractat la qüestió en privat.

Munté ja va deixar l'acta

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va deixar la setmana passada la seva acta de diputada. Munté és vicepresidenta del PDECat, membre del Govern i, quan era parlamentària, incomplia els estatuts pel fet d'acumular tres càrrecs interns i institucionals. Guinó, Batet i Candini són alcaldes i diputats, de manera que havien de deixar alguna de les seves responsabilitats si volien seguir a la direcció o bé demanar una excepció a la limitació estatutària.

En el cas d'Artadi, el fet de ser directora general li impedia formar part de la direcció, i molts dirigents consultats assenyalaven que demanaria una excepció. Finalment, però, tots quatre deixaran la cúpula per complir amb uns estatuts que han generat friccions internes entre sectors.