El metro de Barcelona té menys microorganismes que els ambulatoris

Un estudi elaborat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques analitza la qualitat de l'aire de les estacions i de l'interior dels vagons per conèixer les dinàmiques i fluctuacions que es produeixen en aquest mitjà al llarg de l'any

Metro de Barcelona
Metro de Barcelona | Adrià Costa
Redacció
19 de gener del 2017
Actualitzat a les 15:07h
Un estudi elaborat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha constatat que el metro de Barcelona té menys microorganismes a l'aire que els centres de salut i els aeroports. Un equip d'investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (Ceab-CSIC) i de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea-Csic) han agupar aquests resultats en el primer catàleg de microorganismes d'aques transport públic utilitzant tècniques genètiques.

L'article, publicat en la revistaIndoor Air Journal, analitza la qualitat de l'aire de les estacions de metro i de l'interior dels vagons per conèixer les dinàmiques i fluctuacions que es produeixen en aquest mitjà al llarg de l'any i en qualsevol hora del dia.

La major part dels microorganismes trobats -10.000 bacteris per metre cúbic d'aire- "són innocus" per a les persones, i els bacteris d'origen humà -incloses en els patògens potencials- presenten una proporció per sota del 2%, segons l'estudi, que forma part del projecte europeu Improve Life.

"La xarxa de metro de Barcelona no és un punt d'exposició de risc biològic important i els viatgers no són la font principal de microorganismes a l'aire", ha destacat l'investigador del Ceab-CSIC Xavier Triadó. Aquest fet pot explicar-se per l'afluència mitjana-baixa d'usuaris que hi havia en el moment de la mostra i l'elevada renovació de l'aire que hi ha, segons el científic.

"Possiblement, també per aquest motiu, la presència del virus era notablement més baixa que la detectada en altres estudis fets en centres de salut i aeroports", ha afegit Triadó. D'altra banda, ha afegit  que l'estil de vida actual provoca que els ciutadans passin el 90% del temps dins d'espais tancats on l'aire podria ser un canal de transmissió d'alguns patògens, per la qual cosa "monitorar la qualitat de l'aire d'aquests ambients és important".
Arxivat a