BARCELONA

​Barcelona ja és la ciutat de l'Estat amb els lloguers més cars

L'informe de Fotocasa afirma que els preus han augmentat el 13,7% en el 2016 a la capital catalana i és l'única ciutat espanyola que ja supera els preus màxims d'abans de la crisi

per Redacció , 17 de gener de 2017 a les 18:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'informe L'habitatge de lloguer en el 2016 que publica anualment la immobiliària Fotocasa conclou que en l'exercici tancat del 2016 la ciutat de Barcelona s'ha posicionat per primera vegada com la ciutat més cara en preus de lloguer, per davant de Madrid i Sant Sebastià que s'havien mantingut en el lideratge d'aquest rànquing. La pressió turística i una alta rotació de professionals d'empreses multinacionals que s'implanten a la ciutat han fet que en aquests últims dos anys i mig s'hagin registrat increments del lloguer de més de dos dígits.

El 2016, el creixement ha estat del 13,7%. Un fort creixement que ha fet que la capital catalana s'hagi convertit en la primera ciutat de l'estat espanyol que hagi superat ja els preus màxims que es van registrar el 2007, quan comença la sèrie d'aquesta immobiliària. Ciutat Vella s'ha consolidat com el districte més car de l'Estat, per davant del barri madrileny de Salamanca, tradicionalment el més car, i per davant de Sarrià Sant Gervasi, que és el segon més car de l'Estat.


En relació amb el comportament per comunitats, els preus de lloguer a Catalunya es van incrementar el 2016 en un 14,6%, per sobre de la mitjana espanyola, el 6,7%, però per sota de l'augment més elevat que es va registrar a Illes Balears, del 18,5%. Totes les comunitats autònomes van veure com el lloguer s'incrementava menys la comunitat de La Rioja, on van baixar el 3,2%. Per demarcacions provincials, les comarques barcelonines van registrar el 2016 un increment del 16,2%, per rere de les Illes Balears que es van situar en primer lloc del rànquing d'increments de lloguer amb el 18,5%.

Barcelona i el seu districte de Ciutat Vella al capdavant


L'increment de dos dígits que s'ha registrat a Catalunya, del 16,2%, el segon més alt de l'Estat, s'ha produït bàsicament per comportament a l'alça de Barcelona i especialment de la ciutat de Barcelona. Les altres demarcacions, com Girona, amb un creixement dels preus del lloguer del 5,8%, Tarragona del 5% i Lleida del 0,6%, no expliquen en cap cas el comportament global del Principat.

El comportament dels preus el 2016 a Catalunya en relació amb els preus màxims assolits el 2007, poc abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, també ha estat molt diferent si s'observa la capital catalana i la resta de territoris. Mentre que la ciutat de Barcelona ha superat aquest 2016 els preus màxims de la sèrie de Fotocasa del 2007, les altres demarcacions encara no ha fet. La demarcació de Barcelona encara està 2,7% per sota dels preus màxims del 2007, Lleida el 27,7%, Girona el 30,1% i Tarragona el 26,4%.


En relació amb els preus per metre quadrat, la demarcació de Barcelona és la més cara de tot l'Estat amb una mitjana de 12,69 euros el metre quadrat, seguit de la demarcació de Sant Sebastià amb 11,24 euros i Madrid 10,77 euros. L'informe també repassa els preus per ciutats i Barcelona, amb una mitjana de 15,16 euros el metre quadrat, és la més cara de tot l'Estat, seguida d'Eivissa, amb 13,90 euros; Gavà, amb 13,31, i Sant Cugat del Vallès, amb 13,15.

Per districtes de la capital catalana, Ciutat Vella, amb 17,37 euros el metre quadrat, és el més car de l'Estat, seguit de Sarrià Sant Gervasi, a 16,01 euros. El preu per metre quadrat de Ciutat Vella supera en un 131,9% la mitjana de preu de tot l'Estat, seguit de Sarrià Sant Gervasi, que ho fa en un 113,8%.

Les pujades continuaran el 2017, però seran menors

Beatriz Toribio, coordinadora de l'informe Fotocasa, alerta que el 2017 continuaran a la ciutat de Barcelona les tensions a l'alça dels preus del lloguer, ''tot i que probablement no amb les taxes que s'han registrat aquests últims trimestres''.

Un altre fet que s'observarà el 2017 és que l'alça de preus s'anirà estenent del centre de la ciutat als barris perifèrics i ciutats veïnes de la capital catalana perquè els usuaris no podran fer front als preus que s'ofereixen al centre de la ciutat.

Toribio destaca que Barcelona viu realment un boom del lloguer i això s'observa en el fet que tots els districtes pràcticament acumulen més de dos anys i mig d'increments del preu del lloguer en termes de taxa interanual, cosa que no s'observa en cap ciutat espanyola.

L'informe Fotocasa s'elabora a partir dels preus d'oferta de lloguer que s'anuncien per part dels agents immobiliaris i que són preus que en l'actualitat ''gairebé'' no es toquen en relació amb el preu finalment contractat, assegura Toribio.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació