PRESSUPOSTOS 2017

La CUP vol apujar l'IRPF a les rendes de més de 60.000 euros i augmentar l'impost de patrimoni

Els anticapitalistes hauran registrat més de 200 esmenes als pressupostos i també plantegen reformar l'impost de successions | Proposen crear estructures d'estat com la Banca pública catalana, Autopistes i infraestructures de Catalunya, el Banc de terres o un Dispositiu integral i públic d’emergències | La limitació de les externalitzacions, mesures contra el frau o el foment de la igualtat de gènere també formen part del paquet de demandes

per Redacció , 16 de gener de 2017 a les 17:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Dos dels negociadors pressupostaris de la CUP, Eulàlia Reguant i Benet Salellas, al Parlament. Foto: José Manuel Gutiérrez


La negociació de pressupostos ja ha entrat en la seva renda final i tant el Govern i la CUP esmolen les seves estratègies. Els anticapitalistes han fet públic aquest dilluns a la tarda un comunicat en què concreten les demandes per tirar endavant els comptes, les quals inclouen tant les esmenes ja presentades en l'articulat i les diferents partides -amb modificacions per valor de 760 milions- com les referents a la llei d'acompanyament, els canvis a la qual es poden registrar fins aquest dimarts. En aquesta norma, de fet, és on s'hi preveuen totes les reformes fiscals i, per ara, els anticapitalistes expliciten quins canvis plantegen en l'impost a la renda i en l'impost sobre el patrimoni.


Així, la CUP planteja augmentar la pressió en IRPF a les rendes majors de 60.000. Fins a aquesta quantitat, mantindria els trams actuals, però proposa crear-ne dos de nous, entre les rendes d'entre 53.407 i 120.000, les quals paguen ara totes un tipus del 21,5%. Segons l'esmena dels anticapitalistes, les rendes de més de 60.000 passarien a pagar un 22,5% i les de més de 90.000, un 23,5%. Així mateix, les rendes de més de 120.000 euros, que ara tributen al 23,5%, passarien a fer-ho al 24,5%, mentre que les de més de 175.000 euros seguirien amb un tipus del 25,5%, com l'actual. D'aquesta manera, atès que no toca l'últim tram, la proposta el que fa és que convertir l'increment de la pressió en més progressiva, a partir dels 60.000 euros.

Pel que fa a l'impost sobre patrimoni, els anticapitalistes proposen rebaixar el mínim exempt dels 500.000 euros a 450.000 euros. Per altra banda, no pretén tocar els trams amb què es divideixen els tipus, però en canvi, aquests passarien de tributar entre el 0,21% i el 2,75 a entre un 0,25 i un 3,12. Quant a l'impost de successions, la CUP també avisa que planteja canvis, però no els concreta en un document que ja avisa que és provisional.


Més de 200 esmenes en total

D'aquesta manera, la CUP resumeix que ha presentat 40 esmenes en l'articulat del text de pressupostos, 100 a les partides del projecte de llei i 70 més a la llei d'acompanyament. Tot i això, afirma que la proposta global "no es projecta en clau de partit i/o de màxims, sinó que atén a demandes i necessitats socials de i per a la majoria de la població" i, a més, són esmenes "de mínims, sentit comú, amb diverses variants per facilitar alternatives assumibles si l'executiu comprèn que cal passar del relat a l'acció per construir un país més lliure i just".


Entre les mesures, hi ha la creació d'"organismes que han de posar-se en funcionament l'any 2017 i són pilars bàsics d'una nova República així com per al control dels recursos propis". Es tractaria de l'Agència Catalana de Protecció Social, el Mecanisme català contra la corrupció, una Banca pública catalana, Autopistes i infraestructures de Catalunya, el Banc de terres, o un Dispositiu integral i públic d’emergències entorn al 112 que contempli Salut, Protecció civil, Seguretat i Teleassistència.

Retallada als sous dels alts càrrecs i al CTTI

També es contemplen reivindicacions sectorials, com les demandes de l'àmbit educatiu i, per finançar-les, es plantegen mesures com una reducció salarial als alts càrrecs i eventuals -el 19% de les retribucions complementàries- o retallades en organismes com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), el qual s'afirma que "s'ha convertit en una central d'externalitzacions i grans contractes amb multinacionals i consultores sense respondre a criteris d'eficiència, optimització i economia d'escala". Pel que fa a la renda garantida de ciutadania, els anticapitalistes reclamen la creació del fons estructural de cohesió social i de garantia de rendes. "En cap cas es podran fer servir per una altra cosa que no sigui la renda garantida de ciutadania", assenyala el document sobre aquest punt concret.

Així mateix, la CUP incorpora altres reformes fiscals, més enllà dels tres principals impostos. En concret, en el seu document, es proposa agilitzar la creació de vuit tributs ambientals; es desvincula l'impost sobre establiments turístics del fons de promoció del turisme i es redreça la seva recaptació a inversió en habitatge de lloguer protegit; s'adapta el cànon de l'aigua i s'aposta per un cànon de residus més alt; i es recuperen els nivells tributaris sobre el joc previs a Barcelona World, revertint la reducció aprovada en el seu moment per facilitar la implantació d'aquest centre.

Mesures sobre contractació, frau, externalitzacions, canvi climàtic...

Altres esmenes incloses en el document són la limitació de la subcontractació per part de la Generalitat i exigència d'un salari mínim de 1.200 euros mensuals en les empreses que vulguin licitar contractes de l'administració; obligar que el Parlament hagi d'avalar les operacions de concertació público-privada o el nomenament d'administradors o alts càrrecs d'empreses públiques i de l'Institut Català de la Salut; que s'auditi la Línia 9 del metro i el Canal Segarra Garrigues; que s'estudiï l'impacte i possibilitat de recuperació de la gestió pública de concessions i convenis -com ha demanat la diputada Eulàlia Reguant en comissió hores abans-; que es creï ja un Mecanisme de Lluita contra la corrupció i l'evasió fiscal i s'implementi una bateria de mesures i fons especials per fer-hi front de forma immediata -com una Unitat de Lluita contra els Paradisos, l'Elusió i el Dúmping Fiscal de l'Agència Tributària de Catalunya-; que es fixi el compromís de no prorrogar les centrals nuclears més enllà del 2020 i el 2021 i es creï un fons de lluita contra el canvi climàtic; o la creació d'un fons de formació del personal de l'administració en matèria d'igualtat de gèneres.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació