La Generalitat sacrificarà la meitat dels braus que habiten l'illa dels Bous

La mesura ha de permetre garantir la reproducció i la supervivència en estat salvatge de la resta d'animals a l'espai natural del riu Ebre

per Redacció, Vinallop | 13 de gener de 2017 a les 18:51 |
Dos bous dels que viuen a l'illa dels Bous. | Juan Revillas
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Gairebé quatre mesos després que retornés la fam a l'illa dels Bous, amenaçant la supervivència dels 18 braus que hi habiten, la Generalitat comença a aclarir quina és la decisió que prendrà per resoldre la problemàtica que afronten aquests animals periòdicament degut a les condicions especials en què es troben. El Govern sacrificarà la meitat dels animals, segons publica el Diari de Tarragona i tal com han confirmat fonts de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, que empara aquesta opció en les recomanacions de sengles informes, dels departaments d'Agricultura i de Territori i Sostenibilitat, respectivament.

Amb aquests informes a la mà, "la millor opció és sacrificar la meitat dels animals", argumenten les fonts de la Delegació, ja que aquests documents constaten que no hi ha prou espai a l'illa per a un número tan gran de braus. A més, "un altre problema és la manca de menjar per abastir suficientment a la vintena d'animals", així com també "els símptomes de debilitat i malaltia que presenten alguns dels braus", conclouen els informes.


Tenint en compte estes tres indicacions que presenten els dos estudis, la Generalitat ha valorat que la millor opció és sacrificar els braus que presenten símptomes de tenir alguna malaltia, i s'ha calculat que el número correspondria a la meitat dels animals que hi ha. Amb aquesta mesura, "s'ha de garantir la qualitat de vida de la resta dels animals que viuen a l'illa", ja que quedaran els "adequats" d'acord a les dimensions de l'espai i la quantitat de menjar que hi ha, sosté el Govern.

La gairebé vintena de braus que habiten este espai fluvial situat al mig del riu a l'alçada de Vinallop patixen episodis de fam com els que van saltar al setembre a la llum pública, a causa de la manca de pastures per la sequera. Aleshores, grups voluntaris de taurins i animalistes van optar per portar freqüentment menjar als animals. "Ens vam organitzar de manera que tinguessen sempre menjar, i des que hi anem han passat a estar en millors condicions de salut", explica el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí. La presidenta de l'associació Progat Deltebre, Saray Segarra, també coincidix en què a dia d'avui "els animals estan tots molt sans", des de l'associació també han anat cada setmana a portar-los menjar.


L'Agrupació de Penyes i l'associació Progat Deltebre, en contra de la mesura

Existixen altres possibilitats abans que sacrificar els braus, coincidixen Martí i Segarra. "Podrien traure els animals que s'han de sacrificar, sanejar-los i cedir-los a alguna ramaderia", argumenta Martí, que també afirma que hi ha més d'un ramader que s'ha ofert a quedar-se amb aquests braus. 


També ha plantejat la possibilitat de convertir l'illa en una explotació, "així podrien traure els braus i sanejar-los", comenta Martí, al mateix temps que qüestiona la possibilitat de què part dels animals estiguin malalts, tal com s'afirma des de la Delegació. 

Martí ha criticat la decisió que ha pres la Generalitat, i ha anunciat que dilluns es reuniran els membres de l'Agrupació per debatre quines accions promouran per tal d'evitar que es sacrifiquen els animals.

Per la seva banda, Segarra explica que per a l'associació la "millor opció seria esterilitzar els mascles de la colònia", d'aquesta manera s'evitaria que les femelles criessen més. "Aquests animals han nascut en llibertat, per tant aquesta seria la solució més justa perquè poguessin continuar vivint en les mateixes condicions que ho han fet fins ara", comenta.

"Amb els mascles esterilitzats, els braus s'anirien extingint de l'illa, però amb el sacrifici d'una part de la colònia el problema tampoc s'acabaria", ja que els animals es podrien continuar reproduint, i passat un temps es tornaria a repetir la mateixa situació, afegeix la presidenta de Progat Deltebre, que rebutja contundentment la decisió de sacrificar-los i expressa que des de l'associació es té l'esperança que la Generalitat es replantegi duu a terme aquesta mesura.

Segarra també ha comentat que quan va sortir a la llum el problema de l'escassetat de menjar, des de l'associació es va demanar una reunió amb la Generalitat, però mai s'ha celebrat. També ha afegit que des de Progat Deltebre es va enviar un informe al Govern amb la proposta de què fer i com actuar per solucionar la situació, però Segarra ha lamentat "no haver rebut cap resposta".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació