El PSC es conjura per «desfer l'engany» independentista del Govern

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, avisa Ada Colau: "No hi haurà referèndum efectiu si no és acordat" | El primer secretari demana als dirigents del PSC que contribueixin a "l'estabilitat" del PSOE

Miquel Iceta presideix la reunió interparlamentària del PSC
Miquel Iceta presideix la reunió interparlamentària del PSC | ACN
13 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:29h
El PSC arrenca el 2017 amb un propòsit que el seu líder, Miquel Iceta, ha demanat personalment a tots els seus representants: que treballin per "desfer l'engany" independentista que, al seu judici, està alimentant el Govern de Carles Puigdemont. Ho ha fet amb un to més seriós de l'habitual en una reunió amb els diputats socialistes del Parlament del Congrés i de l'Eurocambra. Conscient del rol difícil que això suposa en un context tan polaritzat en l'àmbit nacional, Iceta considera que és hora de posar en evidència que "s'estan generant expectatives condemnades al fracàs" i que, precisament, les estan generant aquells que saben que "no porten enlloc". 

Iceta, que sempre ha volgut ostentar un paper frontissa per desllorigar el conflicte territorial amb una proposta d'Estat federal que no té prou suports, ha explicat als seus parlamentaris que hauran d'assajar "totes les maneres possibles" per entonar un discurs "respectuós però punyent" que permeti destapar "l'engany" a ulls de la ciutadania. Ell ja ha fet un intent molt directe per desmuntar l'argumentari de Puigdemont: "No pot haver-hi un diàleg efectiu si hi ha en marxa un compte enrere. No es pot dir que es vol dialogar mentre defenses que faràs, sí o sí, un referèndum al setembre d'aquest any. O no vols el diàleg o saps que el referèndum no es farà".

Una interpel·lació als 'comuns'

El líder del PSC ha seguit burxant en les contradiccions que, al seu judici, manifesten els independentistes i ha subratllat que, mentre defensen la celebració d'un referèndum -una pantala que, ha recordat, fa uns mesos consideraven "passada"- ja estan tramitant lleis de desconnexió sense saber el resultat d'aquesta votació. Unes lleis que, a més, ha denunciat que s'estiguin fent "a porta tancada". En aquest sentit, Iceta no s'ha estat d'adreçar un missatge directe per a l'alcaldessa de Barcelona i alma mater del nou partit dels comuns, Ada Colau, que en els darrers dies ha insistit que el referèndum ha de ser "efectiu". "No fem més jocs de paraules. No hi ha referèndun efectiu si no és acordat", ha etzibat.

El diagnòstic que fa Iceta sobre la situació política catalana és el d'un "Govern a la deriva", una coalició "dividida" i que té un "soci inestable". Es palpa, ha argumentat, amb el fet que l'executiu que Puigdemont encapçala ha perdut 150 votacions en un any mentre que el tripartit, que va ser titllat d'"artefacte inestable", no en va perdre cap. Un dels episodis en el qual queda palesa aquesta "debilitat" és en el dels pressupostos. Iceta ha entrat de ple en aquest debat interpel·lant la CUP, que el 28 de gener decidirà si dona o no suport als comptes: "Si la CUP fos coherent amb allò que diu i que representa, no hi haurà pressupostos". Amb aquest escenari, la situació, segons Iceta, només pot acabar en unes noves eleccions.

Contribuir a "l'estabilitat" del PSOE

Més enllà d'un any convuls en política catalana, el líder del PSC també ha considerat imprescindible que el PSOE tanqui la seva crisi després d'haver quedat obert en canal amb la dimissió forçada de Pedro Sánchez com a secretari general. Iceta, que està aplanant el terreny per garantir-se una bona entesa amb l'andalusa Susana Díaz, ha demanat als socialistes catalans que contribueixin "activament" en la recuperació del PSOE. De fet, la manera de participar ha estat la petició de "neutralitat" a tots els quadres del partit per desfer-se de l'etiqueta de sanchistes que ha comportat càstigs pels socialistes al Congrés. Però fins i tot la responsable dels diputats a Madrid, Meritxell Batet, ha tret ferro a la situació i al fet que el PSC estigui apartat de la direcció del grup i ha subratllat que els diputats catalans estan "plenament integrats" en la dinàmica parlamentària.

Els socialistes catalans han reconegut que hi ha hagut "gestos" del govern espanyol per apropar-se a Catalunya, però Iceta ha exigit passar de les paraules als fets. "Amb la disposició al diàleg no n'hi ha prou. Exigim resultats", ha sentenciat. Un cop més, ha posat sobre la taula la creació d'una comissió d'estudi per a la reforma de la Constitució i a fer mans i mànigues per delimitar el perímetre d'aquesta reforma.