Pasqual Maragall, un president contra l'Alzheimer

Avui fa 76 anys que va néixer l'exalcalde de Barcelona als Jocs Olímpics i l'expresident de la Generalitat

13 de gener del 2017
Actualitzat a les 7:36h



 L'aniversari

Un 13 de gener de l'any 1941, avui fa 76 anys, naixia a Barcelona Pasqual Maragall, que seria alcalde de Barcelona primer (1982-1997) i president de la Generalitat després (2003-2006). Als dos càrrecs va deixar una forta petjada.

Va ser l'alcalde de les Olimpíades de 1992 i va dirigir una transformació urbana molt potent del litoral de la ciutat. Com a president va retornar l'esquerra a la Generalitat gràcies al pacte entre el seu partit, el PSC, Esquerra i ICV i va liderar el projecte d'un nou Estatut, que quedaria aprovat el 2006 després de fortes retallades a les que es van afegir les del TC el 2010.

Maragall, de fortes conviccions catalanistes, es va anar allunyant de l'oficialitat del seu partit i es va acabar donant de baixa poc després de deixar la presidència de la Generalitat enfrontat també a José Luis Rodríguez Zapatero.

El 2007 va fer públic que patia Alzheimer, una malaltia que ja l'ha apartat de la vida pública. Va participar, això sí, a la via catalana de 2013 i en un acte electoral d'ERC-MES amb el seu germà Ernest a les europees de 2014. Una fundació que duu el seu nom treballa per fomentar la investigació contra la malaltia.

El Quèquicom de TV3 va emetre a finals de 2009 un documental de la seva lluita contra l'Alzheimer, que podeu veure a sota. També podeu veure, a sobre, el tràilers del documental Bici, cullera, poma de Carles Bosch, que té Pasqual Maragall com a personatge principal i que recull dos anys la seva intensa lluita, la de la seva família, la seva fundació i la comunitat científica mundial, per intentar posar fi a la pandèmia de l'Alzheimer.


​EL DESPERTADOR: Comença el dia amb l'explicació del subdirector de NacióDigital de les claus informatives de la jornada.

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.