L'Audiència Nacional estreny el setge contra els Pujol

El jutge intenta demostrar el vincle entre Oleguer Pujol i el seu germà gran Jordi amb transferències econòmiques a Andorra que provindrien de comissions | Tota la família està sent investigada en la mateixa macrocausa i els considera "organització" dedicada al blanqueig | Oriol Pujol afronta en solitari el cas de les ITV, de suposat tràfic d'influències, i acceptaria reconèixer la culpa i entrar a la presó per evitar que hi vagi la seva dona

Oleguer Pujol, el dia que va declarar a la comissió d'investigació del Parlament
Oleguer Pujol, el dia que va declarar a la comissió d'investigació del Parlament | Europa Press
12 de gener del 2017
Actualitzat el 26 d'abril a la 13:21h
25 de juliol de 2014. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, reconeix tenir diners a l'estranger de forma irregular. El comunicat enviat a la premsa amb la confessió del fundador de Convergència i cap del Govern durant 23 anys conté la versió que es Pujol han fet servir una vegada i una altra per defensar-se en seu judicial: que la seva fortuna prové d'una herència. 

Tanmateix, l'Audiència Nacional espanyola, que aquest dijous ha requisat el passaport d'Oleguer Pujol, mai s'ha cregut aquesta història. Per contra, considera que la família Pujol Ferrusola hauria actuat com una "organització" dedicada al blanqueig de diners. Per aquest motiu, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, José de la Mata, va unir les investigacions contra el clan familiar en una sola macrocausa que ara intenta tirar endavant.

La denúncia de Victoria Álvarez

El punt de partida d'aquest procediment judicial, però, es podria situar a partir de 2012 en la denúncia de Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. En aquell moment, Álvarez va assegurar que el fill gran de l'expresident va treure 400.000 euros d'Andorra en bitllets de 500 i 200 euros. Inicialment, el jutge Pablo Ruz es va encarregar de la investigació des del mateix jutjat i va poder constatar que Pujol Ferrusola i Mercè Gironès, l'exdona seva a qui va fer servir com a pantalla, havien rebut ingressos sense justificar d'empreses que havien tingut contractes de la Generalitat de caràcter urbanístic.
 

Jordi Pujol Ferrussola, sortint de l'Audiència Nacional espanyola Foto: EFE


Segons va recordar De la Mata en la interlocutòria de creació de la macrocausa, Pujol Ferrusola i Gironès també tenien comptes a Andorra, igual que la resta de germans Pujol (Mireia, Mercè, Josep, Pere, Oriol, Oleguer) i la seva mare, Marta Ferrusola. Aleshores, el jutge va relatar que sempre que es produïa un "abonament sospitós" al compte del primogènit dels Pujol, aquest "ordenava traspassos" als comptes andorrans dels seus germans i mare. Ells deien que els comptes eren fruit del repartiment de la "deixa" de l'avi Florenci en morir.

Querella de la Fiscalia contra Oleguer Pujol per les sucursals del Santander

Paral·lelament, la Fiscalia Anticorrupció va presentar una querella contra Oleguer Pujol pel blanqueig de comissions milionàries obtingudes en una operació de compravenda de 1.152 sucursals del Banc Santander el 2007 amb un valor de més de 2.000 milions d'euros. El propi fill menor de l'expresident hauria xifrat aquestes comissions en 2,5 milions d'euros, tot i que sempre ha insistit que va regularitzar la quantitat en l'amnistia fiscal del 2012. Aquest dijous ho ha reiterat al jutge, que ha decidit retitar-li el passaport.

Aquesta investigació en un primer moment va ser assumida pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1, Santiago Pedraz, que es va inhibir a favor de De la Mata. El nexe d'unió entre les dues investigacions l'ha detallat aquest dijous mateix aquest últim jutge. En la interlocutòria on acorda les mesures preventives contra Oleguer, el jutge detalla que els diners que va utilitzar per a dur a terme diverses inversions immobiliàries i financeres provenen, precisament, d'un compte andorrà.
 

Oleguer Pujol, a l'exterior de l'Audiència Nacional Foto: ACN


"Aquest compte s'hauria nodrit de transferències i ingressos en efectiu produïts des de l'any 1992 al menys fins al 2004 per import total de més de 116.000.000 de pessetes. Almenys deu transferències rebudes per Oleguer Pujol Ferrusola en el període de novembre de 1992 a octubre de 1999 procedeixen dels comptes a Andorra titulades pel seu germà Jordi Pujol Ferrusola", conclou el jutge, estrenyent així el setge contra els Pujol. Per a De la Mata, aquesta operació és representativa del modus operandi de tota la família i remarca que els perfils de cadascú encara estan per definir.

Les ITV, el front obert d'Oriol Pujol

Si bé tots els membres de la família Pujol estan imputats per l'Audiència Nacional espanyola, Oriol Pujol té una causa oberta en solitari que li podria donar encara més maldecaps. Es tracta del cas de les ITV investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) des del 2012. La Fiscalia de Barcelona el va acusar de formar part, des de la seva posició a la direcció del grup parlamentari de CiU, d'una trama corrupta que afavoria determinats empresaris en l'adjudicació de la inspecció tècnica de vehicles. A finals del 2015, el TSJC va donar per acabada la instrucció del cas.

Segons va transcendir, Oriol Pujol hauria negociat amb la Fiscalia entrar a la presó a canvi que Anna Vidal, la seva dona, també investigada, eviti el judici i no hagi d'afrontar cap pena privativa de llibertat. Seria el primer en entrar en un centre penitenciari, després que el seu germà petit, Oleguer Pujol, avui l'hagi esquivat.
 

Oriol Pujol arribant al TSJC per declarar pel cas de les ITV. Foto: Oriol Campuzano

Arxivat a