​La Torre Agbar finalment no serà un hotel

Els promotors, que encara estaven a l'espera d'obtenir la llicència d'obres, anul·len el projecte per les dificultats de tirar-lo endavant | Merlin Properties compra l'edifici per 142 milions i el destinarà a oficines

La Torre Agbar  de Barcelona
La Torre Agbar de Barcelona | Adrià Costa
Redacció
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:32h
La Torre Agbar de Barcelona no serà un hotel: els promotors del projecte han presentat aquest dijous una petició d'anul·lació a l'Ajuntament de Barcelona. Finalment, l'edifici ha estat comprat per 142 milions d'euros per Merlin Properties, que el destinarà a oficines. Els promotors de l'hotel podrien haver perdut uns 15 milions d'euros després de renunciar al projecte, segons han estimat a Europa Press fonts del sector, i es deixaran de crear uns 350 llocs de treball.

El projecte de l'hotel disposava del certificat d'aprofitament urbanístic quan el govern d'Ada Colau va acordar el juliol del 2015 la suspensió de llicències d'allotjaments turístics, per la qual cosa la iniciativa no va quedar afectada. El grup andorrà Emin Capital va adquirir l'immoble a Agbar el 2013 per ubicar un hotel de la cadena Hyatt a l'edifici, dissenyat per Jean Nouvel i el tercer més alt de Barcelona, amb 142 metres d'altura.

Segons han informat fonts municipals a NacióDigital, la renúncia a fer l'hotel "es tracta estrictament d'una decisió del promotor" de l'edifici. "Fins ara l'Ajuntament ha estat revisant la llicència i analitzant que s'adeqüés a la normativa vigent i a la legalitat, com en qualsevol altre projecte", han afegit les mateixes fonts.

No obstant això, Emin Capital, al costat d'un conjunt internacional d'inversors –incloent Westmont Hospitality Group, Best Hotels Properties i Bestford Capital- ha explicat que han renunciat al projecte per complicacions en la tramitació, inclosa la "inclusió inicial errònia en la moratòria d'hotels" i les dificultats en el procés per obtenir la llicència, ha explicat en un comunicat.

Els promotors estaven a l'espera d'obtenir la llicència d'obres per a l'hotel, al qual finalment han renunciat davant de les dificultats de desenvolupar el projecte. "No podem seguir destinant temps, energies i recursos a un projecte que, després de tant de temps, no tenim clar que pugui veure la llum", han lamentat fonts de la promotora.

CiU lamenta el missatge que s'envia al món

La renúncia ja ha suscitat una primera reacció del principal grup de l'oposició, CiU. El regidor convergent Jordi Martí s'ha queixat de les "traves" del govern i ha lamentat que "la ciutat de Barcelona llenci al món un missatge que a la capital catalana ara no són benvingudes inversions de capital internacional en projectes d'alt valor afegit".

També ha criticat que crida l'atenció el fet que el govern de Colau "posi totes les traves del món" per impedir la instal·lació d'hotels de cinc estrelles a la ciutat i, per contra, atorgui "sense problemes" la llicència per a la construcció d'un alberg de 400 llits, en referència al de la Vila Olímpica, les obres del qual ha paralitzat l'Ajuntament.

Ampliació del decreixement turístic a més barris

La notícia sobre la Torre Agbar arriba el mateix dia que la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que no hi haurà nous hotels al Poblenou, Hostafrancs i Sant Antoni. En una entrevista al diari El País, Sanz ha explicat que hi ha un acord amb ERC i la CUP per ampliar la zona de decreixement prevista en el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) que tot just es negocia amb els grups.

L'anomenada zona 1 inclourà també aquests tres barris, a més dels que ja preveia el pla inicialment: els del districte de Ciutat Vella, els barris de l'Antiga Esquerra i Dreta de l'Eixample, part del barri de Sant Antoni, el del Poble Sec i la Vila de Gràcia. ERC també havia demanat incloure-hi la Vila Olímpica. "Necessitem un PEUAT que reguli i ens permeti governar el turisme per acabar amb la barra lliure", ha conclòs Sanz
Arxivat a