El PSOE fixa el congrés que ha d'entronitzar Susana Díaz

El calendari previst per la gestora i que es plantejarà al comitè federal d'aquest dissabte és celebrar el conclave al juny | Les federacions crítiques demanaran explicacions perquè consideren "excessius" i "innecessaris" aquests terminis | El PSC s'inhibirà del debat per evitar rebre més càstigs i preservar el seu dret a participar en la tria del secretari general

13 de gener del 2017
Actualitzat a les 20:07h

Militants del PSOE protestant a les portes de la seu del partit, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press


Primàries al mes de maig i congrés al juny. Aquest és el calendari amb el qual el PSOE treballa entre bambolines per intentar tancar la seva crisi interna i endreçar el partit després d'haver quedat obert en canal arran de l'abstenció que va fer possible que Mariano Rajoy seguís com a president. Aquest dissabte el comitè federal es torna a reunir tres mesos després de la dimissió de Pedro Sánchez per fixar la data del conclave que ha de posar fi a la gestora presidida per l'asturià Javier Fernández i triar una nova direcció.

Es preveu que la trobada sigui més plàcida que les dues anteriors malgrat que la fractura segueix coent. La trobada no estarà exempta de peticions per part dels crítics tot i que el grau de beligerància de les federacions hagi minvat i són iniciatives de militants de bases les que més incomoden. Es fixarà la data del congrés, que no serà a l'abril com exigien els crítics, però la de les primàries encara no. Serà en una altra trobada del màxim òrgan del partit entre congressos quan es determinarà el dia de la tria del secretari general i el cens. A hores d'ara són tres els noms dels possibles candidats a la secretaria general que estan en boca de tothom. El de la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, és el principal. De fet, són molts els dirigents que reconeixen que és ella qui mou els fils de la gestora que actua com a direcció provisional.

Un punt de partida favorable a Susana Díaz

Fonts coneixedores de la situació asseguren que, si Díaz no fes el pas, perdria "tota la credibilitat". Reconeixen que el seu lideratge va sortir "tocat" després de la situació que es va forçar per fer plegar Sánchez però que a la vegada és difícil que algú li pugui fer ombra. De fet, segueix sent una incògnita si l'ex-secretari general, que va prometre recórrer el territori per sumar suports de cara a un eventual congrés, es presentarà. Hi ha qui considera que difícilment ho farà malgrat que una part important de la militància el reivindica, però altres dirigents asseguren que està animat en veure unes bases en plena ebullició. El tercer nom en el tauler de joc és el de l'exlehendakari Patxi López, que seria vist com una "tercera via" per recosir els dos blocs en què sembla dividit el PSOE. En aquests moments està mesurant quin suport podria tenir. Amb tot, hi ha qui considera que López "no gosarà" enfrontar-se a Díaz i que l'andalusa té possibilitats d'estalviar-se unes primàries per catapultar-se com a secretària general.

Amb tot, si en una cosa és experta Susana Díaz és en fer càlculs. I en aquests moments té entre cella i cella que, si ha de rivalitzar amb algun altre candidat, Catalunya pot ser un obstacle. És conscient que és un dels territoris que més suport ha donat a Sánchez en la seva última etapa -a les primàries va ser Eduardo Madina qui es va imposar- i, per tant, és aquí on desperta més recels. Per això una de les propostes que fan córrer alguns dirigents és que en la revisió del protocol de relacions entre els dos partits s'estableixi que el PSC no pot participar en l'elecció del secretari general del PSOE. D'aquí els esforços de Miquel Iceta de proclamar a bombo i platerets que el PSC es mantindrà "neutral" durant tot el procés congressual. Aquest mateix divendres ha reivindicat el paper dels socialistes catalans per "contribuir activament a la recuperació" del PSOE i garantir la seva "estabilitat".

Les federacions crítiques demanaran explicacions a la gestora

Al comitè federal d'aquest dissabte es faran sentir les federacions crítiques que reclamen que el congrés es celebri de forma imminent. Aquestes són Balears, Madrid, Castella i Lleó, Euskadi, Navarra, Múrcia, La Rioja i Galícia. En canvi, Iceta s'inhibirà i entonarà un discurs conciliador en la línia d'acomodar-se a la nova situació del PSOE, d'esquivar nous càstigs i evitar que es privi el PSC de la participació en la tria del secretari general. Els crítics subratllaran que fer el congrés al juny és un termini "excessiu" i "innecessari" i demanaran explicacions.

Unes bases en ebullició

Si bé la beligerància de les federacions crítiques s'ha anat moderant, moviments de la militància han anat in crescendo. Per una banda, la plataforma Congreso Ya, en la qual hi participen alguns dels diputats que van trencar la disciplina de vot i van votar en contra de la investidura de Rajoy, ha mantingut la seva agenda d'activitats. També un conjunt de militants, sota el lema Recupera PSOE, van llogar un local pròxim a la seu de Ferraz per incentivar les afiliacions al partit i ampliar les bases de cara a unes eventuals primàries per triar secretari general. Al seu judici, la gestora les estava dificultant. 

En mans de la gestora -i de l'habilitat de Díaz a l'ombra- està el repte d'aconseguir calmar les aigües i garantir un trajecte plàcid fins a un congrés que estarà precedit per mesos difícils. A banda de la batalla interna, l'aprovació dels pressupostos del govern del PP pot afegir, encara, més llenya al foc.