L'ACM reclama una reunió a Montoro per destinar almenys 500 milions d'euros a polítiques d'ocupació

L'entitat municipalista que presideix Miquel Buch lamenta que l'Estat no deixi destinar els recursos dels pobles a les necessitats de cadascun d'ells | També reclama que es destini el 50% del romanent municipal a inversió

10 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:55h
El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha demanat una reunió amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per tal de demanar-li que es pugui destinar la meitat de l'estalvi acumulat pels ajuntaments catalans -uns mil milions d'euros, amb dades de finals del 2015- a polítiques d'ocupació. Això suposaria uns 500 milions d'euros, aproximadament la mateixa xifra que l'ACM voldria destinar a inversió.

En aquests moments, segons lamenta l'entitat municipalista, és l'Estat qui obliga els ajuntaments a destinar el romanent a "inversions financerament sostenibles", i és sovint l'interventor de cada poble l'encarregat de determinar quins projectes compleixen aquesta funció. De cara al 2017, Buch ha considerat que les polítiques ocupacionals encara podrien disposar de més recursos perquè l'estalvi del 2016 ha estat més elevat.

Experiències internacionals

L'ACM, que agrupa 913 municipis i tots els consells comarcals, a banda de les quatre diputacions catalanes, encetarà al llarg de les properes setmanes viatges a països d'arreu del món per conèixer exemples de funcionament del món local. La primera parada serà Dinamarca, i ja hi ha programada una visita a Israel.

En el balanç anual presentat en un esmorzar informatiu, l'entitat municipalista que dirigeix Buch i de la qual és secretari general Marc Pifarré ha destacat que hi ha 931 ens locals que fan servir el servei de central de compres de l'ACM. 676 municipis catalans s'abasteixen d'electricitat a través d'aquesta fórmula, mentre que 170 ho fan servir pel gas. 74 compren els cotxes per a la policia municipal amb aquest mètode, i 462 adquireixen assegurances.