La CUP es recolza en les entitats socials per reclamar canvis en els pressupostos

Els anticapitalistes donen suport a les reivindicacions de sindicats d'ensenyament i sanitat, en línia amb les seves demandes | Tombaran les esmenes a la totalitat en els departaments, però després defensaran les seves propostes parcials, per valor de 760 milions | El nucli de les converses amb el Govern i Junts pel Sí no s'obrirà fins al 18 de gener, amb les esmenes a la llei d'acompanyament ja presentades

Les mobilitzacions per uns pressupostos més socials es realitzen des del novembre, però ara els diversos col·lectius intensificaran l'activitat.
Les mobilitzacions per uns pressupostos més socials es realitzen des del novembre, però ara els diversos col·lectius intensificaran l'activitat. | ACN
09 de gener del 2017
Actualitzat el 10 de gener a les 15:43h
El Govern va respirar alleugerit quan la CUP va anunciar a finals de novembre que, aquest cop sí, facilitaria la tramitació dels pressupostos. Ara bé, aquella notícia anava acompanyada de dos avisos: que el vot contrari a les esmenes a la totalitat no implicava un suport automàtic a l'aprovació dels comptes i que, amb aquell gest, també es pretenia treure el debat pressupostari dels despatxos per portar-lo al carrer. La primera alerta va quedar aviat clara i la segona pren força a mesura que avancen els dies i els anticapitalistes se situen al costat dels sindicats i entitats socials per reclamar canvis en matèria de sanitat, ensenyament o renda bàsica.

Un dels avisos més seriosos ha arribat aquest dilluns, amb la convocatòria d'una vaga en el sector de l'educació impulsada pels principals sindicats del sector -USTEC-STEs, CCOO, UGT i ASPEPC-SPS- per al 9 de febrer, dia previst per a l'aprovació dels pressupostos, per bé que sindicats més combatius com la CGT han convocat una altra vaga pel 18 de gener amb reivindicacions similars. Les demandes que posen sobre la taula, i que compten amb el suport de la CUP, inclouen el retorn a l'horari lectiu anterior a la crisi, que les substitucions es cobreixin des del primer dia i des de l'1 de setembre, la reducció dels horaris als professors majors de 55 anys i el cobrament del mes de juliol per als interins, mesures que quantifiquen en 146 milions.

El col·lapse d'urgències no és a causa de la grip

Per altra banda, la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant també he beneït aquest dilluns les reivindicacions de "diferents sindicats i col·lectius sanitaris" en relació amb el col·lapse de les urgències de molts hospitals i ha denunciat que aquest "no és una situació excepcional provocada pel virus de la grip, és la situació habitual que viuen des de 2010, hospitals i centres d'atenció primària i urgent de titularitat pública, a causa de les retallades". Així mateix, ha criticat "una pressió sobre els treballadors i els pacients inacceptable" i reclama canvis en el projecte de pressupostos, atès que l'augment previst en atenció primària, de 140 milions, queda "encara lluny del que es va pressupostar el 2010". A més, lamenta que aquell any els recursos en atenció primària representaven un 33,6% del total en sanitat, mentre que, en el text d'Oriol Junqueras, suposen un 29,5%.

Així, la CUP -i les altres forces d'esquerres- critica que la despesa social en aquests àmbits encara és molt inferior a la dels moments àlgids de l'economia, mentre que el departament d'Economia i Hisenda subratlla que els nous comptes incorporen 1.169,8 milions més en polítiques socials que els que estan vigents, del 2015, i que proporcionalment es prioritzen aquestes partides, que s'emporten el 74,7% dels recursos de la Generalitat.
 
EVOLUCIÓ DEL PRESSUPOST DE LA GENERALITAT EN SANITAT I ENSENYAMENT

 
Una altra pota de la reivindicació social és la renda garantida de ciutadania, encallada des de fa tres anys en el debat parlamentari. Les entitats impulsores de la iniciativa legislativa popular que va obrir el meló pressionen, amb el suport de la CUP i els altres grups d'esquerres, perquè aquest 2017 ja sigui una realitat, i reclamen una partida explícita per a aquesta prestació. L'executiu, però, replica que ja augmenta en 70 milions la dotació de la renda mínima d'inserció, que s'ha de convertir en renda garantida de ciutadania quan hi hagi l'acord polític per fer-ho possible.

La CUP tombarà les esmenes a la totalitat per departaments

Dilluns vinent començarà el debat parlamentari, amb Junqueras compareixent a la comissió d'Economia i Hisenda i la consellera de la Presidència, Neus Munté, fent-ho a la comissió de Presidència, i la CUP rebutjarà les esmenes a la totalitat que presentin altres grups. A partir de llavors, però, caldrà negociar i els anticapitalistes ja van posar sobre la taula les seves reivindicacions, en forma d'esmenes que insten a extreure 760 milions de partides ja previstes i destinar-los a noves despeses, entre les quals 11 nous programes pressupostaris que s'endurien 626 milions. Entre aquests, alguns tenen com a objectiu rescabalar serveis externalitzats i recuperar-ne la gestió pública, millorar l'educació pública o preveure la renda garantida de ciutadania.

El consell polític de la CUP decidirà el 28 de gener el sentit definitiu del seu vot, però fins llavors tant Junts pel Sí com el Govern saben que hauran de negociar i tenen previst fer-ho. La direcció de la coalició sobiranista, segons fonts coneixedores de la reunió, ha analitzat aquest dilluns els propers passos al Parlament i ha constatat que caldrà abordar les esmenes presentades pels anticapitalistes, per bé que sap que serà l'executiu qui les acabi de negociar. Tot plegat, però, amb les reivindicacions de sindicats i col·lectius socials que es faran sentir fort les properes setmanes a les portes de la cambra catalana.

El nucli de la negociació s'obre el 18 de gener

De fet, el departament d'Economia i Hisenda ha remès a les diverses conselleries les esmenes rebudes que afecten a cadascuna d'elles, per mirar quines es poden admetre a les converses. Tot i això, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ja va avisar que els concerts educatius no es podran qüestionar, un punt que tampoc no veu clar Junqueras. Sigui com sigui, el vicepresident català espera que el nucli de la negociació tingui lloc en els deu últims dies abans del consell polític de la CUP, ja que el 18 de gener és la data límit per presentar les esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos, on s'incorporen totes les reformes fiscals, segons expliquen des del seu departament.

Amb totes les cartes sobre la taula, Junqueras dirimirà quines propostes dels anticapitalistes en l'articulat dels comptes, en les seves partides i en la llei d'acompanyament poden ser acceptades sense incomodar el PDECat. L'entorn del republicà, de fet, repeteix sovint que, en realitat, el seu paper passa sobretot per mirar de posar d'acord dues formacions que, en matèria econòmica, social i fiscal, es troben sovint en posicions molt allunyades. Tot i això, la CUP espera que aquest equilibri també compti amb un nou actor que faci tombar la balança, el dels sindicats i entitats socials que faran sentir la seva veu i unes reivindicacions similars a les dels anticapitalistes.