Les desigualtats extremes a Barcelona s'estabilitzen però s'aprima la classe mitjana

El tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, destaca que la "polarització" entre les rendes més altes i les més baixes s'ha "frenat" gràcies al creixement de l'ocupació | Admet que moltes famílies pobres es veuen obligades a l'"èxode" a causa de l'augment dels preus de l'habitatge

Renda familiar disponible per càpita a Barcelona el 2015
Renda familiar disponible per càpita a Barcelona el 2015 | Ajuntament de Barcelona
09 de gener del 2017
Actualitzat el 10 de gener a les 14:29h

Renda familiar disponible per càpita a Barcelona el 2015. Foto: Ajuntament de Barcelona


Les desigualtats econòmiques extremes a Barcelona s'han estabilitzat tot i que la classe mitjana s'ha aprimat un lleuger 2,6%. Segons l'Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible de l'Ajuntament de la capital catalana, el 2015 la renda del barri més pobre, Ciutat Meridiana, es va situar en 34,5 punts (sobre 100) mentre que Pedralbes va arribar als 250,5. Per districtes, Nou Barris segueix acumulant la renda més baixa, mentre que Sarrià-Sant Gervasi la més alta.

La distància entre els dos extrems és similar a la del 2014, any en què l'índex de Trinitat Nova (aleshores el barri més pobre) es va situar en 34,7 punts, mentre que Pedralbes en 251,7. Per això, el tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha celebrat en la presentació de l'informe que "per primera vegada des de 2007 es frena el creixement de la desigualtat".

En aquest sentit, ha insistit que la "tisora" de les desigualtats extremes "no es tanca" però tampoc "es continua obrint". En la mateixa línia s'ha expressat el director del Gabinet Tècnic de Programació, Ramon Canal, que ha assenyalat que "a partir de 2014 s'aturen els creixements en les rendes més altes i mes baixes".
 

Gerardo Pisarello i Ramon Canal, aquest dilluns a l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Isaac Meler


Pisarello ha atribuït aquesta estabilització de la "polarització" econòmica de Barcelona a l'"enfortiment de la situació econòmica de la ciutat" i l'"augment de l'ocupació". Com detalla l'informe, aquests factors han situat la renda bruta familiar disponible mitjana en 19.775 euros anuals, un 2,9% més que un any enrere. En el cas dels extrems, 

 

Feines de poca "qualitat" i famílies que no "arriben a final de mes"

Pisarello, però, ha recordat que no totes les feines són de "qualitat" i que moltes famílies segueixen sense "arribar a final de mes". A més a més, ha admès que moltes famílies pobres es veuen obligades a l'"èxode" a causa de l'augment dels preus de l'habitatge, tant de compra com de lloguer.

L'informe també apunta que "un 2,6% de la població de rendes mitjanes ha lliscat" cap al segment de les rendes baixes, que han experimentat un increment equivalent. Aquest fet inverteix "el suau redreçament que s'havia registrat el 2014" i consolida la davallada de la classe mitjana, que des de l'inici de la crisi, el 2007, ha perdut un 14,4% de la població de Barcelona.

Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible de l'Ajuntament de Barcelona del 2015 by naciodigital on Scribd