El govern espanyol destituirà Federico Trillo després de l'informe sobre la tragèdia del Iak-42

L'ambaixador espanyol al Regne Unit serà substituït en el càrrec pròximament juntament amb altres 72 diplomàtics

Redacció
04 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:25h
Federico Trillo, en una imatge d'arxiu
Federico Trillo, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
L'ambaixador espanyol al Regne Unit, Federico Trillo, serà substituït en el càrrec pròximament juntament amb altres 72 diplomàtics. L'executiu de Mariano Rajoy ha assegurat que fins ara no s'havia pogut iniciar el "procés de renovació" perquè el govern estava en funcions, si bé la decisió arriba just després que l'oposició exigís la seva dimissió per un informe del Consell d’Estat deixant en evidència les seves negligències en la tragèdia del Iak-42. 

El govern de Rajoy ha estat més de deu mesos en funcions, el que ha impedit la renovació habitual dels ambaixadors – el seu mandat sol durar quatre anys-. Per aquesta raó, en els últims mesos han estat pendents de nou nomenament un total de 72 representants diplomàtics. En aquest grup s'hi troba l'exministre Trillo, que va passar a ocupar el càrrec d'ambaixador el març de 2012. Fonts del govern espanyol han explicat a Europa Press que la missió de Trillo ja ha "caducat" i que per això es procedirà a la seva substitució.

Informe del Consell d'Estat

El Consell d'Estat va responsabilitzar el ministeri de Defensa per l'accident aeri que va suposar la mort de 62 militars espanyols el maig del 2003, quan es va estavellar a Turquia, sent Trillo el titular de Defensa. L'accident va provocar un llarg enfrontament entre els familiars de les víctimes i el govern espanyol, a través dels tribunals. L'Audiència Nacional espanyola va resoldre arxivar el procediment penal contra sis militars per delicte d'imprudència amb resultat de mort.

El Consell d'Estat, en el seu dictamen, va assegurar que la causa de la tragèdia va ser l'estrès i l'esgotament dels pilots. També l'Audiència afirmava això, però mentre el tribunal carregava tota la responsabilitat en l'empresa contractada per realitzar el vol, Namsa, el Consell d'Estat afirmava que s'havia d'haver previst la situació d'"especial risc" que es vivia i que des del ministeri "haguessin pogut ser advertides circumstàncies que haurien dut a l'adopció pels òrgans competents de mesures" que haguessin pogut evitar la desgràcia.   

Els militars tornaven d'una missió especial a l'Afganistan. Eren els anys del trio de les Açores i de la implicació de José María Aznar en la guerra de l'Iraq al costat dels Estats Units. Des d'aleshores, la mort dels 62 militars empaita l'exministre de Defensa. Trillo era un dels dirigents més rellevants del Partit Popular i alhora una persona vinculada a l'Opus Dei.
 
Arxivat a