procés català: anàlisi

Baixa (i per què) el suport a la independència?

La darrera enquesta del CEO manté l'empat tècnic entre el "sí" i el "no", ja que la diferència queda lluny de ser estadísticament significativa

El sondeig mostra que part dels que apostarien per la independència en un referèndum ara es mostren més favorables l’estat federal potser perquè pensen que mai no arribarà

Votants (in)fidels, suspens al Govern i un empat que s'enquista: cinc claus de l'enquesta del CEO

| 29/12/2016 a les 21:30h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, procés català, independència, CEO
El suport a la independència, baixa? | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/12/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous s’ha publicat la darrera enquesta de l’any del CEO. No es tracta d’un dels esperats Baròmetres d’Opinió Pública (BOP) publicats trimestralment –el darrer es va publicar tan sols fa un mes– sinó d’una Enquesta sobre context polític a Catalunya. Com a tal, la metodologia emprada per fer l’enquesta és per via telefònica en comptes de presencial com en el cas dels BOP (és un mètode considerablement més barat) i el nombre d’enquestats supera de poc el miler, en contraposició amb els 1.500 dels baròmetres. Ateses aquestes circumstàncies doncs i, donat que el darrer dels BOP encara és ben recent, ens hem d’agafar els resultats amb certa prudència.

Els favorables a que Catalunya esdevingués independent representen el 45,2%,en front del 46,9% dels contraris, una diferència que queda lluny de ser estadísticament significativa

Amb tot, si ens fixem en el suport a la independència, hi ha dos titulars principals per donar. En primer lloc, si observem l’evolució en el suport a que Catalunya esdevingui un estat independent (la pregunta que ens permet aproximar-nos més als hipotètics resultats d’un referèndum com el previst al setembre malgrat no comptar amb l’opció de l’abstenció) l’enquesta ens confirma, un altre cop, que hi ha un empat tècnic entre les dues opcions. En efecte, segons el CEO, els favorables a que Catalunya esdevingués independent representen el 45,2%, enfront del 46,9% dels contraris, una diferència que queda lluny de ser estadísticament significativa.

En segon lloc, si ens fixem en la preferència territorial dels individus (quin model de relació entre Catalunya i Espanya volen: una regió, una comunitat autònoma com en l’actualitat, el federalisme o la independència) veiem que, en aquest cas, el suport a la independència sí que cau: des del darrer BOP aquest valor passa del 38,9% al 36,1%; si agafem una major perspectiva observem que entre el 2015 i el 2016 el suport a la independència com a preferència territorial ha fluctuat dins del marge normal de les enquestes, si bé amb una certa tendència a la baixa. Aquesta darrera enquesta en tot cas ha consolidat aquest patró.

MODEL D'ESTAT PREFERIT A CATALUNYA EN RELACIÓ A ESPANYA
  
Model d'estat preferit a Catalunya en relació a Espanya. Gràfic: Marc Guinjoan/El Pati Descobert

Com podem explicar aquest decaïment en el suport a la independència? Aquesta no és una pregunta fàcil de respondre i pot portar a moltes especulacions, la gran majoria d’elles difícils de comprovar des d’un punt de vista empíric. De tota manera, però, l’evolució de les dades del CEO en els darrers mesos i anys ens pot donar una certa idea de què és el que ha pogut passar. En efecte, n’hi ha prou en mirar quina és la preferència territorial (recordem: el model de relació entre Catalunya i Espanya) entre aquelles persones que estan a favor que Catalunya esdevingui un nou estat. A simple vista aquest exercici podria semblar una mica absurd: les persones que volen que Catalunya esdevingui un estat independent mostraran una preferència territorial inequívoca per la independència. Ara bé: és així? No, ni molt menys.

El cert és que mentre que el suport a un estat propi es manté, sembla ser que hi ha determinats individus que malgrat votarien "sí" en un referèndum passen a mostrar-se més favorables al model d’estat federal

El següent gràfic mostra quin és el suport a la independència com a preferència territorial entre aquelles persones que volen que Catalunya esdevingui un estat. Com assenyala la línia més fosca, la gran majoria de persones que volen que Catalunya sigui un estat tenen com a primera preferència la independència, tot i que el suport ha variat al llarg del temps. De fet, el juny del 2011 poc més de la meitat de les persones que volien que Catalunya fos un estat independent tenien com a primera preferència territorial la independència. El valor, tanmateix, va pujar tot coincidint amb l’increment al suport a la secessió (les barres de fons del gràfic), arribant a un màxim del 90% a mitjans 2014.

A partir d’aleshores aquesta xifra s’ha mantingut constant al voltant del 85%, si bé la darrera enquesta ens mostra una sorprenent caiguda al 79%. No descartant que aquest gran canvi pugui venir (almenys parcialment) explicat per un simple miratge estadístic (les futures enquestes ens hauran de confirmar com de robusta és aquesta tendència) el cert és que mentre que el suport a un estat propi es manté, sembla ser que hi ha determinats individus que malgrat votarien que sí en un referèndum passen a mostrar-se més favorables al model d’estat federal (que puja del 22,4% al 25,2% des del darrer BOP).

Des d’un punt de vista especulatiu es podria argumentar, doncs, que davant les dificultats de plantejar un referèndum sobre la independència pel desacord amb l'Estat, determinats individus agafen una posició “pragmatista” i passen a donar suport a una alternativa política que consideren que generarà menys enfrontament directe entre les parts. Això, en un últim mes molt marcat per la constant judicialització de l’independentisme, hauria pogut tenir certa rellevància per explicar el decaïment.

PREFERÈNCIA TERRITORIAL ENTRE PARTIDARIS QUE CATALUNYA ESDEVINGUI ESTAT
 
Preferència territorial entre els partidaris que Catalunya esdevingui un estat. Gràfic: Marc Guinjoan/El Pati Descobert

 

Tanmateix, des d’un punt de vista igualment especulatiu es podria afirmar que la judicialització de l’independentisme i les amenaces del govern espanyol no són rellevants per explicar aquesta tendència i que, per contra, aquest cert patró a la baixa caldria contextualitzar-lo en un moment de decaïment del "procés", després d’una frenètica activitat des de 2012.

Segons aquesta perspectiva doncs, la reactivació de la demanda d'un referèndum (amb la consegüent negativa de l’estat) i els preparatius per dur a terme una consulta homologable a nivell internacional, conjuntament amb una nova campanya explicativa sobre el model de país a construir i els beneficis d’un estat propi, tornaria a reactivar aquelles persones que tot i ser properes a la idea d’un estat propi tenen com a primera preferència territorial l’estat federal.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No pasa nada...
Conde Duque de Olivares , 29/12/2016 a les 22:26
+43
-113
...en el referéndum, si se celebra, solo votarán los partidarios del sí
Baixa i perque?
Anònim, 29/12/2016 a les 22:37
+51
-106
Perque jo, amb la Cup liantla i Erc seguintli el joc, ja passo!!
Com més s'allargui el procés, més baixarà el nombre d'independentistes
Anònim, 29/12/2016 a les 23:04
+58
-83
I no pas a l'inrevés. La gent comença ja a estar cansada.
El cuento de la lechera
Anònim, 29/12/2016 a les 23:15
+31
-106
No calen tantes enquestes. 50-50 pot donar per somnis, pero no per imposicions.
Només son enquestes
Anònim, 30/12/2016 a les 00:16
Molt interessant
+134
-22
Han de passar un munt de coses el proper any que poden fer caure la balança d'una part o de l'altra o sigui que les enquestes d'ara no tenen el més mínim valor.
Nosaltres hem de tenir clares un parell de coses. La primera, fer pedagogía de les ventatges d'una Catalunya independent i la segona, no defallir en cap moment. Seriositat, serenitat, perseverança i discreció ens duran a la victoria.
I el que baixarà!
Anònim, 30/12/2016 a les 00:27
+39
-99
Perquè els conductors no fan més que contradir-se i canviar de parer continuament.
Perquè tot plegat, afegit a el que es fa allargar el dit "procés", cansa animicament als qui veien clara la causa.
I d'altra banda no se sap explicar, amb arguments sòlids i convincents, als qui no ho veuen prou clar. I tot plegat queda en un/s acte/s de fe
Ni caso
Anònim, 30/12/2016 a les 00:33
Interessant
+110
-17
De fet no crec ke un hagi de fer massa cas a les enquestes son fácilment manipulables I obertes a diferentes interpretacions segons el sector social questionat, les dues ultimes ocasions Ho han demostrat:

1- brexit les enquestes apuntaven a quedarse a la UE
2- eleccions americanes apuntaven a la victoria de Clinton I no va ser aixi
Prou repressió i colonialisme post-feixista
Tony, 30/12/2016 a les 01:17
Interessant
+94
-30
Els catalans som esclaus i no podem votar sobre el nostre futur? El que hem de fotre és deixar de parlar la llengua dels colons repressors fins a la proclamació de la República.
Era clar
Anònim, 30/12/2016 a les 02:07
+49
-41
Que per arribar a la independència s'havia d'haver declarat uniteralment el 2014.
Evidentment, això hauria provocat detencions, la suspensió de l'autonomia i segurament fins i tot tancs per la rambla. Per a fer una truita cal trencar ous. El món hauria de prendre posicions clares.
Si els líders prefereixen quedar-se a casa mirant les campanades i menjant raïm, és natural que la gent que se'ls havia cregut vagin a comprar vino espumoso per a celebrar l'any nou.
Esclaus i tancs
Colon repressor del CNI, 30/12/2016 a les 07:15
+28
-102
¿Y hay gente que se extraña de que en EEUU haya ganado Trump y que en GB haya ganado el Brexit? Cuando hay una masa social manipulable por los poderosos a base de proclamas sencillas (si son complejas no vale que no las entienden) al final pasa lo que pasa. En fin, complejo de inferioridad nivel Dios mezclado con "parlo català" así que debo ser mejor que tú.
La baixada és irrellevant.
Alea iacta, 30/12/2016 a les 07:31
Interessant
+100
-24
El Dia D del referendum guanyarem. Fem numeros: anirem tots els indepes a votar, alguns indecisos es quedaran a casa, i molts unionistes faran boicot. Al final la participació serà més del 50%, ho tenim guanyat.
Quants en voleu de motius?
Albert de Castres, 30/12/2016 a les 08:07
+6
-43
Potser per coses com que Artur Mas declari que vol fer un referèndum i guanyar-lo per forçar a l'Estat espanyol a negociar i no haver de tirar pel dret mentre que Puigdemont diu que si és guanya el referèndum pel 50% mes 1 vot ja ni ha prou per tirar pel dret i alhora que els mossos van detenint càrrecs electes mentra uns i altres exigeixen callar, acotar el cap i no criminalitzar la policia lleial a Espanya mentre que ERC s'ho mira de lluny com qui sent ploure.
D.U.I
Anònim, 30/12/2016 a les 08:45
+44
-5
No cal perdre el temps amb esperar cap federacio ,Catalunya mai sera Caspaña ,ni aquesta esta disposada a aceptar.ho,per ells estarian tot la vida tractannos com la seva colonia que explotan.
D.U.I es l,unica solucio per tindre un pais democratic i lliure.
Un referèndum està perdut
Anònim, 30/12/2016 a les 09:00
+10
-51
NO cal córrer tant.
Serà el que poble vulgui
Edgar D., 30/12/2016 a les 09:44
+47
-4
Jo no crec en cap de les enquestes. L'única enquesta vàlida és el referèndum. I si els unionistes van confiats... tant millor. Personalment, jo també estic confiat... però treballaré per a explicar a tots als meus amic, coneguts i saludats el perquè vol la independència i aniré a votar molt content.
Ya vale no?
Anònim, 30/12/2016 a les 09:57
+17
-60
Me hace gracia ver como no se aburren de intentar una y otra vez en el nombre de Catalunya, otorgándose todas las atribuciones, el llegar a la independencia que cada vez se demuestra que menos catalanes queremos.
Años ya buscando subterfugios donde escondernos para no ser denunciados y sabiendo que siempre lo serán, si no en uno, en otro.
Homs por ejemplo, dice que habla en nombre de los catalanes. Solo por eso ya tendrían que denunciarlo por mentir en un tribunal, ya que mas de la mitad de los catalanes, no hemos autorizado que este señor hable en nuestro nombre, ya que no queremos que nos represente alguien que quiere algo distinto de lo que queremos la mayoría.
Si además, haciendo caso omiso de la orden de no hacerlo, obliga a que suceda, gasta dinero de la caja de todos y se ríe de quien le ordena que no lo haga, ahora que no se queje de lo que le toca.
Que no se le ocurra decir que el castigo impuesto será contra los catalanes, que no será asi, será contra él por hacer algo ilegal en nombre de unos catalanes, que no de la mayoría de nosotros.
Esto puede no gustar a la mayoría de catalanes que pululan por este medio, ya que es el suyo y defiende nada mas que sus ideas, pero este medio, no es ni con mucho, la voz de todo un pueblo, si acaso, la de una parte cada vez menor.
Por mucho que voteis en contra de este comentario, no servirá de nada, ya que no sois nadie representativo mas que de una cada vez menor ideología fascista y exclusivista que se diluye como el azucar en el agua.
Ni siquiera los que se otorgan la representación del pueblo catalán, están de acuerdo en serlo. Puigdemon ya ve que su cabeza rueda y por ello se aparta, así que los eternos secundarios se preparan para ser los decapitados.
Ya vale no? En vez de buscar las fórmulas de engañar a la gente, gastando dinero inutil, dedicad vuestro tiempo a lo que en realidad para ello se os paga, gobernar a la totalidad del pueblo de Catalunya sin derrochar sus impuestos, los mas caros de toda España, en gastos inútiles que no queremos. Al menos hacedlo con vuestros sueldos. Estaría bien que demostráseis que amais esta idea mas que vuestros bolsillos. Entregad todo lo que cobráis a la causa, puede que de esta forma alguien os crea.
No té cap importància
Anònim, 30/12/2016 a les 10:13
+44
-9
Perque una cosa és que t'ofereixin triar opcions atractives però completament irreals (voldria vosté ser milionari, ser més guapo, una Espanya federal, referèndum pactat?) i l'altra que en realitat sols es podrà triar dues opcions: independència o Espanya recentralitzada. Han vist alguna enquesta que digui qué votaria la gent en cas d'escollir entre aquestes dues opcions? No. Ni la veurà, perque sortiria un recolzament massiu a la independència. No oblidem que la gent vol la independència, però la majoria dels mitjans i les elits són espanyolistes.
Temps al temps
MFX, 30/12/2016 a les 10:54
+18
-30
A veure, no es pot fer cap DUI fins que no tinguis la clau de la caixa i en això s'hi està treballant. Fes una DUI ara i demà no tindràs calers per apagar l'incendi forestal que et calaran els del CNI que hi ha per aquest foro. Ningú vol això. Perquè el tema va de calers i res més. Els calers són el nostre exèrcit.
autocritica
lolo, 30/12/2016 a les 11:25
+6
-37
Coses que estem fem malament:
1- Es diu"la independencia per fer un pais social, de esquerres, revolucio, etc" com diu mes o menys la cup i erc. ERROR. La volem per gestionar els nostres recursos, dretes o esquerres segons vulguem els catalans despres.Molta gent liberal, de ordre, seriosa, que nop vol jugar amb les coses de menjar se espanta de segons quins enfocs.
2- Com ens adrecem als que es senten ESPANYOLS. No es cap delicte sentirse espanyol, molts catalans se hi senten tambe. Falta comunicació amb aquest col.lectiu: no anem contra espanya, anem a favor de catalunya. Doble nacionalitat, respecte total a la seva cultura (igual caldria afluixar una mica en temes linguitics, reconeixemen a la gent de bona fer que va venitr a treballar a catalunya, trepitjar mes el gornal, salt, badia i vilaseca, explicar fins a la extenuació les raons economiques (defcit fiscal, persucisio cultura, historia, infraestrucutures, etc) i demanar si es plau que ens deixin tenir un estat com ells ja tenen el seu, encara que no se hi sentin catalans, es a dir, que no votin no perque es lo millor per a tots.
Itaca...
Anònim, 30/12/2016 a les 11:40
+10
-48
Un referèndum d'independència sense quòrum de participació i amb una quota de vots afirmatius del 50% més un del total dels dipositats és, amb la vènia, una broma.

Les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre del 2015 van suposar una derrota de l'independentisme, en la seva pretesa qualitat de referèndum: 47,5% dels vots, encara que li donessin la majoria d'escons en el seu vessant d'elecció parlamentària. Tot intent artificial d'estirar el xiclet d'aquesta minoria social serà un frau. I Europa ho sabrà en directe, de primera mà.


Xavier Vidal-Folch El Pais Dec 2017
07:15
Anònim, 30/12/2016 a les 11:45
+43
-8
Si chiquitin,los catalanes tenemos complejo de inferioridad,pero vosotros sois la hòstia.Teneis un rey que no lo ha votado nadie,corruptos a mogollón,matáis animales por diversión y pensáis que es cultura.En fin,por eso nos iremos
NO ÉS REAL!
Alexandre Pineda Fortuny, 30/12/2016 a les 12:12
+33
-7
MALGRAT LA COMPLEXITAT, I LES CLAVEGUERES I GUERRA BRUTA DE L'ESTAT, (LÒGICA HISTÒRICA), ELS QUE DEMANEN LA FEDERACIÓ, HAN DE SABER QUE ÉS MÉS DIFÍCIL QUE LA INDEPENDÈNCIA, ESTEM BEN ENCARRILATS, JxS. i LA CUP, FAN AVANÇAR EL GOVERN I EL PROJECTE DEMOCRÀTIC. I ELS QUE DEMANEN UN REFERÈNDUM PACTE, ELS DIC QUE HO FACIN AMB DÉU NOSTRE SENYOR TANT INTANGIBLE AQUEST COM LA DEMOCRÀCIA AL REGNE.
Res de nou
Herman, 30/12/2016 a les 12:46
+11
-22
No és veritat que els homes vulguin ser lliures, la majoria només busca bons amos.
C. Sallustius (86 aC - 34 aC)
Nerviosos
Anònim, 30/12/2016 a les 13:14
+12
-46
Ultimament, a can Soberanista, les coses no surten o no van com es pensaven, ja que per una banda tenim el descalabre de PDECAT, per una altra banda la CUP amb rocs i roques per qualsevol cosa (recordem que aquest voten PODEM a les nacionals), i ERC que ja esta preparan un tripartit tot a
l´esquerra amb PSC i CSQP, amb el Junqueras de president, a més a més que al partit de futbol entre els independèntistes (no tota catalunya) i Tunísia va acaba als penals i a sobre perden els indepèndentistes (no tota catalunya) amb uns tristos 8 mil persones a les grades, la veritat es per llogar-hi cadires a veure quins polítics i quines formacions es queden sense ella...
La realitat desmenteix les enquestes
Amf, 30/12/2016 a les 14:08
+42
-6
La realitat desmenteix sovint les enquestes. Dades objectives:
1.- Segons el CEO el 2014 es dóna el moment de màxim suport i en el 2015 ja anem de baixada. Però ...
2.- En la consulta del 9N 1,85 milions de persones voten si-si. Tanmateix en les eleccions del 27S 1,97 milions de persones voten els partits independentistes, cent mil independentistes més com a mínim un any després.
3.- Entre unes enquestes fetes a 1000 o 1500 persones i unes votacions on participen 2,3 milions i 4,1 milions ... la realitat està en les votacions.
4.- No hi ha un retrocés en l'independentisme, sí que pot haver-hi un cert desconcert amb els polítics que tenen el mandat de portar el país a les portes de la independència amb les seves continues giragonses.
5.- Les eleccions la gent se les pren més seriosament que una enquesta.
ESTAS ENCUESTAS TIENEN POCA VALIDEZ CIENTIFICA
INDESINENTER, 30/12/2016 a les 15:00
+39
-2
Cuando estudiaba la carrera teníamos la asignatura de estadística, recuerdo que el profesor nos dijo que la primera norma de una encuesta fiable, era el anonimato, es decir que el entrevistador salvo datos genéricos como edad, estudios, ciudad de residencia, etc etc. no debía de saber más datos personales del entrevistado.
Si te llaman a tu teléfono, es evidente que saben como te llamas, donde vives, en definitiva eres fácilmente localizable. En estas condiciones el entrevistado fácilmente modula sus respuestas en función a lo que cree menos comprometido o a lo que podríamos llamar políticamente correcto.
Ese es uno de los motivos por lo que las encuestas fallan tanto, al ser telefónicas ya que es mucho más barato hacerlas, se desvirtúa el principio de anonimato, esencial para respuestas sinceras.
el que si baixa en picat...
Anònim, 30/12/2016 a les 15:34
+49
-6
... Es Espanya y en todos los sentidos. Sort tindrem de la republica catalana!!
cagadubtes
geerard de sarria, 30/12/2016 a les 15:51
+4
-37
A Cat hi ha molt idiota que es pensa que el que estem fent és una cara als Reis...Ara independencia...ara no....
NO som realistes amb el procés
Anònim, 30/12/2016 a les 16:40
+4
-34
Massa integrisme,massa entusiasme independentista
S´han de donar raons,fòra del contenciós Catalunya-Espanya,i és el que bastants independentistes rebutjen.
S´han de donar raons a aquesta gent.La independència per a que?Que canviarà a les seves vides diaries?
Deixeu-me dir que ni la radio ni la televisió pública tenen els nivells d´audiència que haurien de tenir,en un país que vol anar cap a la independència.I això és molt important.Massa elitisme,massa fútbol.L´actuació de l´altre dia al concert de Nadal,realment infumable.No pot ser que en qualsevol manifestació s´ens coli el nacionalisme,això resta
El partit que ha governat Catalunya durant 30 anys(?)està desprestigiat.Molta gent veu massa ex-Convergents en llocs públics.I la política de Pujol ha empastifat les institucions amb sous superiors a la resta d´Espanya,o així ho percep molta gent
L´ANC ha quedat desprestigiada en el seu afany de voler legitimar les institucions.I la gent vol saber que ha de ser això de la República catalana?Massa preguntes que ningú respon.
La pujada de Colau en les enquestes i Podemos es deu exclusivament a un canvi en els procediments electorals.Això és tristissim pels independentistes que no han sabut oferir rés millor
Ho tenim a tocar,però s´han de prendre mesures populistes,populistes i democràtiques sinó correm el risc de perdre el favor popular
embolica que fa fort amb el procés anònim de les 16:40
Anònim, 30/12/2016 a les 17:59
+32
-7
Honor als herois que van donar la veu al poble en la consulta del 9N: Mas, Homs ,Rigau de CDC i Ortega (UDC)
El vinent 8 de febrer
Anònim, 30/12/2016 a les 18:01
+36
-7
El vinent dia 8 de febrer la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) iniciarà el judici contra el president Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per haver fet possible un exercici democràtic el 9N a Catalunya. Els tribunals espanyols instal·lats a Catalunya seran la mà que lluitarà contra la democràcia
Fem la votacio ( Madrid no la vol fer) i ja veurem.
Anònim, 30/12/2016 a les 18:48
+20
-2
Be si baixa es per que, i posant la opció de una Catalunya Federal. Pero com això no sortirà dons avia'm els federalistes cap on votan. Es com posar que un es partidari de un referèndum pactat, pero si no nia cap posible pacta, que votaran?. Al setembre ens parlem.
pobres desgraciados
Anònim, 30/12/2016 a les 20:28
+3
-32
si con todas las escolas , medios de comunicacion , etc, etc, adoctrinando , el gobierno del estado desaparecido , etc, etc, todavia no solo no avanzan , sino que se quedan estancados o retroceden , ,,,,,estan perdidos.

creo que al final los catalanes estan llegando a la conclusion de que sin colonizar españa estarian perdidos , fuera hace mucho frio en estos tiempos.
a todo cerdo le llega su san martin.
Anònim, 30/12/2016 a les 20:31
+1
-32
en cataluña hay mucho miedo a la miseria que habria en una ruptura con su mercado natural , ja, ja, ja.

ja, ja, ja, marcharos , marcharos , que yo os apoyo , ja, ja.
pobres desgraciados
Anònim, 30/12/2016 a les 20:45
+3
-28
ESTAS ENCUESTAS TIENEN POCA validez CIENTIFICA
Indesinenter, 30/12/2016 a las 15:00

acabas de dar en la clave , en una encuesta anonima y dado el fascismo separata que hay en cataluña , todavia habria mas NOs a la separacion.
Sembleu periodistes esportius
Anònim, 31/12/2016 a les 01:10
+20
-0
Primera. Parlar de 2 punts amunt o avall i de diferències entre el sí i el no de menys de 5 punts és totalment irrellevant en estadística.

Segona. Precisament portem dos o tres anys en que les enquestes semblen escopetes de fira. Tenen una credibilitat just per sobre de les prediccions de l'Icetieta.

Tercera. Cal tenir clar que les enquestes no es fan sempre a les mateixes persones. Per tant, si el gener em pregunten a mi, que sóc independentista, i el juliol li pregunten al meu veí unionista, diran que estadísticament la meva escala ha passat del 100% al 0% d'independentistes.

O sigui, no treieu conclusions precipitades per molt que hagueu de vendre diaris o aconseguir clics.
Les terceres vies és un no categòric a la llibertat nacional de Catalunya. Catalunya independent-sobirana!
Blai, nacionalista català., 31/12/2016 a les 11:46
+16
-0
Les terceres vies volen dir llançar la tovallola, claudicar, donar-se per la pell, retre’s sense batre’s. Cal fer una feina de síntesi, tipificant en pocs mots els grans avantatges que tindrem quan recuperem la independència-sobirania de Catalunya; quan deixem de ser propietat o colònia d’Espanya.
Les terceres vies són els paranys més perillosos que ens posen els espanyols i renegats de torn.
Blai, nacionalista català., 31/12/2016 a les 11:51
+16
-0
Mai no es passa pàgina quan es tracta de la independència i de la unitat d’una nació. Perquè no prescriuen gota.

Si Catalunya roman encadenada en l'Estat espanyol, acabarà sent hispanitzada irremissiblement. Només se'n salvarà si toca pirandó de l'Estat espanyol, prèvia secessió reeixida.
La nova Convergència no acaba d'aixecar el cap. ¿No l'havia de regir Artur Mas amb mà de ferro i esperit unitari?
Blai, nacionalista català., 31/12/2016 a les 12:26
+11
-13
Catalunya catalana, independent, completa, democràtica, unitària i neutral!
Ve de segles
He dit, 01/01/2017 a les 11:11
+16
-0
El sentiment independentista ve de segles;Actualment ha agafat fort,En temps del Franco, també hi era , però, ofegat.Sempre que hi hagi democracia, reviurà.No hi ha raons que valguin en contra: som catalans. Si ara no ens en sortim, el segle vinent, els futurs catalans seguiran lluitan.Catalunya es eterna. ¡¡ Visca Catalunya ¡¡.
Lolo. 11:25. Catalunya no ha d’implorar a Espanya que tingui la bondat, la condescendència, la deferència, d’atorgar a Catalunya la independència-sobirania.
Blai, nacionalista català., 05/01/2017 a les 14:27
+8
-0
Per dignitat i justícia. La secessió ha de ser l’esforç conjunt de totes les classes socials catalanes. Talment com ho han fet tots les nacions que han conquerit la independència, de la vellúria ençà. Catalunya no necessita fer cap revolució, sinó reeixir en una secessió i això ateny tots els catalans, a banda de la classe social a què pertanyin. L’idioma català ha de ser l’únic oficial i nacional a Catalunya. Això no treu que l’espanyol hi sigui tolerat a Catalunya, per un cert temps. Tret del català que serà l’únic idioma oficial i nacional, els altres idiomes hi seran d’aprenentatge optatiu, no obligatori; l’anglès hi serà l’únic idioma de les relacions internacionals. Que un català se senti espanyol és un doi, un disbarat, àdhuc un oxímoron. És com pretendre que un irlandès se senti alhora britànic; que un xinès se senti japonès; que un grec, un kurd i un armeni se sentin turcs; que un pakistanès se senti indi; que un biafrès se senti nigerià. Mentre Espanya sigui la mestressa, l’amo, la propietària de Catalunya, la nació catalana no tindrà més remei que ser antiespanyola per pura lògica, per imperatiu moral, per coherència pàtria i per sentit comú. Ho deixarà de ser l’endemà de la secessió i un cop s’hagi consolidat la independència política. Un cop Espanya la reconegui a tots els efectes i sense tèrboles maquinacions.
Els espanyols són ells, nosaltres som catalans i prou.
Blai, nacionalista català., 05/01/2017 a les 14:37
+8
-0
D'Espanya, no monarquia ni república. Catalunya Estat independent-sobirà, neutral, democràtic i republicà.
A Catalunya, la majoria d'enquestes i de la premsa estan en mans espanyolistes.
Anònim, 06/01/2017 a les 10:55
+2
-0
Visca Catalunya lliure, sobirana, independent, completa, democràtica i republicana!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Carles Puigdemont, entrevistat a Catalunya Ràdio | Catalunya Ràdio
01/01/1970
El president reivindica que es pot governar des de l'exterior gràcies a les noves tecnologies i recorda que el Parlament "ja va aprovar una llei per l'ús de mitjans telemàtics"
01/01/1970
Salut informa que s'ha fet el tractament preventiu a l'entorn més proper de la petita, que és exclusivament familiar
El cotxe incendiat al túnel del Cadí | ACN
01/01/1970
El sinistre no ha deixat ferits, i la carretera s'ha reobert quan ha quedat apagat el foc
Carme Forcadell i Roger Torrent, a l'inici del ple de constitució del Parlament | Josep M. Montaner
Joan Serra Carné
01/01/1970
Roger Torrent desplega un perfil institucional que neguiteja la CUP per la falta de referències republicanes mentre la seva predecessora assisteix, alliberada, a una legislatura que insinua contradiccions en el sobiranisme
Carme Forcadell i Marta Rovira al bell mig de l'hemicicle del Parlament en la sessió constitutiva | Josep Maria Montaner
Sara González | 1 comentari
01/01/1970
La legislatura arrenca marcada pels escons buits i amb llaços grocs, la bancada del Govern deserta i l'alè dels processos judicials al clatell de l'independentisme | La sessió constitutiva més insòlita en democràcia acaba amb la trucada de Puigdemont des de Brussel·les per felicitar Roger Torrent
Joan Tapia | Adrià Costa
Pep Martí | 9 comentaris
01/01/1970
L'exdirector de "La Vanguardia" opina que "l'actuació de Felip VI davant el procés pot complicar el seu paper arbitral en el futur" | Segons el periodista i analista polític, "Mas ha preferit marxar dos dies abans que dos dies després de la sentència del cas Palau"
Rajoy aquest dilluns davant la junta directiva del seu partit. | @ppopular
Pep Martí
01/01/1970
L'aprovació dels comptes públics requereix del suport dels nacionalistes bascos, molt difícil mentre bategui el 155, mentre que Rajoy s'esforça per preservar la cohesió d'un partit molt inquiet després del 21-D