Berga rep 46 refugiats sirians, kurds i eritreus procedents de camps de Grècia

Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, explica que la majoria estan "cansats" però "contents" de ser a Catalunya

29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:35h

Alberg de Berga on s'allotgen els refugiats. Foto: ACN


Des d'aquesta matinada, ja són a Berga els 46 refugiats que la Creu Roja tutelarà, i que formen part del nou programa d'acollida de refugiats a Catalunya procedents de camps de Grècia. Es tracta de 13 nens i nenes d'entre 3 i 14 anys, i 23 adults, la majoria de Síria, però també del Kurdistan iraquià i un eritreu. Tots aquests, ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio el coordinador de la Creu Roja Catalunya, Enric Morist, van arribar aquest dimecres a l'estat espanyol, després de passar diversos controls de seguretat i dades. 

"Alguns porten molts dies fent diferents trasllats per poder agafar aquest vol", ha explicat. Això fa que, en general, la majoria hagin arribat "cansats", però també "contents", tot i que amb moltes "motxilles emocionals". 

Fins el moment, la Creu Roja de Catalunya tenia 86 places d'acollida de refugiats, a les que s'hi sumaran els 46 de Berga i un altre, que ha estat ubicat en un punt diferent. Aquests ja s'han ubicat a l'Alberg de Berga, sota el paraigües d'un programa del govern espanyol, on començaran un procés d'acolliment de sis mesos per assegurar l'estabilitat en el que podria ser el "primer impacte". Per això, segons també va explicar Morist a NacióDigital, es treballarà l'àmbit més social, psicològic i jurídic de la seva situació i, en el cas dels menors, es faran les gestions perquè puguin integrar-se en escoles públiques amb un "contacte immediat" amb els nens i nenes de Catalunya. 

Una vegada aquestes persones hagin superat el període de l'acolliment, es traslladaran en petits grups a altres indrets de Catalunya, on començaran el "procés d'integració". Davant d'aquesta situació, la Creu Roja demana la màxima implicació i col·laboració de la ciutadania. En el cas del Berguedà, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Berga ja s'han posat a treballar per teixir una xarxa de voluntaris, on consten diverses entitats i particulars, perquè tothom s'hi pugui implicar de la manera que consideri més interessant.
 

Un campament de refugiats a Grècia. Foto: Sergi Càmera