Un matí de tensió a l'Audiència Nacional per perdre un passaport «al qual li queda un any»

Joan Coma Roura ha hagut de respondre preguntes "surrealistes" del fiscal sobre la seva metàfora de la truita i els ous abans que el jutge el deixés en llibertat amb uns càrrecs que poden dur presó | El regidor de la CUP a Vic lamenta que l'Audiència Nacional l'investigui per "defensar en un ple el programa electoral" | Un centenar de militants i electes independentistes l'han esperat tot el matí davant de l'alt tribunal, a tocar de la seu estatal del PP al carrer Gènova de Madrid

Joan Coma, aquest dimecres a Madrid
Joan Coma, aquest dimecres a Madrid | Isaac Meler
28 de desembre del 2016
Actualitzat el 29 de desembre a les 16:07h
Quan el regidor de Vic Joan Coma Roura ha acabat de declarar a l'Audiència Nacional de Madrid davant del jutge Ismael Moreno encara s'ha hagut d'esperar unes dues hores a l'interior del tribunal. Mentrestant, a fora, l'expectació del centenar d'acompanyants de l'edil de la CUP era important. Tant dels mitjans com els simpatitzants i càrrecs electes independentistes –principalment de la CUP- que han anat a Madrid a donar suport al regidor vigatà esperaven ansiosos que sortís de declarar acusat de sedició per dir que "fer una truita cal trencar els ous". De la truita, dels ous i de trencar-los ha hagut de respondre davant del jutge.

Des de les nou del matí que l'esperaven just davant d'una cafeteria Starbucks del carrer Gènova. La Policia Nacional espanyola els ha rebut amb identificacions però fins passades les dotze del migdia han estat fent guàrdia a l'espera de Coma, investigat per sedició. Han cridat "independència" i "fora la justícia espanyola". En el mateix carrer, un parell de cantonades més amunt, la seu estatal del Partit Popular restava impassible mentre la "judicialització de la política" ha seguit el seu curs aquest dimecres. Alguns vianants que passaven pel carrer han increpat els acompanyants de Coma amb crits de "polacos", "Catalunya es España" o "democracia es cumplir la ley".
 

Un cartell de suport a Joan Coma davant de la seu del PP a Madrid Foto: Isaac Meler


La truita i els ous

L'advocat de Coma, el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya Benet Salellas, ha arribat a la capital espanyola preparat per abordar una declaració amb tics d'"autoritarisme". Com ha explicat abans d'entrar al tribunal, l'instructor del cas i titular del jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència, Ismael Moreno, encara utilitza termes del codi penal franquista de 1973.

A la sortida de la declaració -de menys d'una hora- Salellas ha confessat haver assistit a moments de "surrealisme". "Li han preguntat específicament què significava 'truita', 'ous' i 'trencar'", ha dit. De fet, aquestes són les paraules que van servir per incriminar-lo arran d'una denúncia del regidor ultradretà de Vic Josep Anglada.
 
Coma: "Aquest sistema antidemocràtic acabarà amb els drets de tothom"

Dues hores després, Coma ha sortit. Per la rampa del pàrquing, igual que fa poques setmanes ho van fer els independentistes acusats d'injúries a la Corona per cremar fotos del rei Felip VI. Qui l'ha anat a rebre primer ha estat la seva dona, visiblement emocionada, malgrat que una agent en un primer moment l'havia intentat frenar quan Coma tot just acabava d'enfilar la rampa.
 

Joan Coma, a la sortida de l'Audiència Nacional Foto: Isaac Meler


Els dos, perseguits per periodistes, han creuat el carrer Gènova fins a la cafeteria on els congregats corejaven el seu nom. Allà el regidor de Vic ha atès els mitjans uns cinc minuts. N'ha tingut prou per alertar que "el sistema antidemocràtic" de l'estat espanyol "acabarà amb els drets de tothom". Tants dels independentistes catalans, com de la resta de "pobles d'Espanya". "Això va de democràcia", ha reblat, després de lamentar la "persecució" de l'Audiència Nacional espanyola contra la seva persona per "defensar en un ple el programa electoral".

Coma, malgrat tot, s'ha mostrat poc preocupat per la mesura cautelar de retirada del passaport que li ha imposat el jutge d'entregar el passaport. "En tindrem de nous en un any", ha manifestat. Això, després d'aconseguir la independència i "desobeir" la justícia espanyola "davant situacions injustes".
 
Arxivat a