Justícia compensarà amb 14 euros els advocats que facin servir el català

El Govern aprova la signatura d'un conveni amb el Consell de l'Advocacia Catalana per incrementar l'ús de la llengua del país als jutjats | El pressupost de la prova pilot és de 915.000 euros per al 2017 | L'any passat, només un 8,4% de les actuacions en aquest àmbit va ser en català

27 de desembre del 2016
Actualitzat a les 15:14h

Carles Mundó i Rafael Catalá, en un imatge d'arxiu Foto: ACN


El Govern ha aprovat aquest dimarts la signatura d'un acord amb el Consell de l'Advocacia Catalana per tal d'incrementar l'ús del català als jutjats. Segons ha explicat la consellera de la Presidència, Neus Munté, la iniciativa es basa en què els professionals del torn d'ofici presentin els seus escrits en llengua catalana. El departament de Justícia compensarà la tasca professional dels advocats d'ofici amb 14 euros per cada actuació presentada en català. Aquesta prova pilot compta amb un pressupost de 915.000 euros per al 2017.

Es tracta d'una prova pilot, i s'hi podran acollir tots els advocats que presten serveis d'assistència jurídica gratuïta a Catalunya. Els professionals que hi participin informaran els seus clients sobre el dret de dirigir-se a la justícia en català. L''objectiu, segons Munté, és incrementar la presència de la llengua en les demandes, recursos, apel·lacions i notificacions judicials.

L'any passat, l'ús del català en les sentències va ser només del 8,4%. Això suposa pràcticament deu punts menys que l'any 2004. Segons el conseller de Justícia, Carles Mundó, sosté que el català "recula" perquè "només és un mèrit".