El Govern expressa solidaritat cap a Coma i carrega contra el «vergonyant» calendari judicial del 2017

La consellera de la Presidència insisteix que no hi ha cap "marge de maniobra" per part dels Mossos quan actuen com a policia judicial

Neus Munté i Santi Vila
Neus Munté i Santi Vila | Govern
27 de desembre del 2016
Actualitzat el 28 de desembre a les 7:59h
"Solidaritat" del Govern cap a a Joan Coma, regidor de la CUP a Vic, després que els Mossos el detinguessin per dur-lo cap a l'Audiència Nacional, on està citat a declarar per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. "Desitgem que tothom es pugui expressar amb la màxima llibertat", ha indicat la consellera de la Presidència, Neus Munté, després de la reunió del consell executiu referint-se també als encausats pel 9-N i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, investigada per desobediència i prevaricació.

Munté ha assegurat que l'Estat prepara un "2017 vergonyant" en quant a calendari judicial i ha carregat contra un govern espanyol que està "entestat" a seguir endavant amb la "judicialització" del procés. La consellera de la Presidència ha apuntat que no hi ha "marge de maniobra" per als Mossos a l'hora d'efectuar aquest tipus de detencions.

Preguntada sobre l'estratègia de desobediència de la CUP, Munté ha insistit que el Govern és partidari de "l'obediència" a les institucions catalanes, però ha volgut expressar "respecte" per aquelles persones que decideixin no declarar davant del jutge.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la mateixa línia, ha constatat al seu Twitter que l’operació diàleg del govern espanyol ha durat “de Nadal a Sant Esteve”. “Una vegada més, l’Estat demostra quina noció té de la llibertat d’expressió”, ha afegit.

Junqueras i Colau critiquen la judicialització de la política

Preguntat pels periodistes després de signar un acord amb l'Ajuntament de Barcelona, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha reiterat el seu suport a la llibertat d'expressió, a tots els càrrecs electes i a tots els ciutadans "perseguits injustament", i ha afegit: "El millor dels camins, el més segur i el més sòlid és convocar i guanyar un referèndum que ens alliberi a tots plegats d'aquesta judicialització constant de la vida política i d'aquesta persecució contra la llibertat d'expressió i contra la democràcia per part de l'Estat espanyol".

Després de Junqueras, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat la detenció de Coma, en una operació que ha titllat de "desproporcionada", i ha defensat que les qüestions polítiques s'han de resoldre políticament, i no judicialment. En la seva opinió, "és inversemblant i no s'entén que un regidor, per fer unes declaracions absolutament normals en un plenari municipal, pugui acabar a l'Audiència Nacional", cosa que ha considerat que "no és propi d'una democràcia del segle XXI".

Mostres de suport des de la CUP, com de l'alcaldessa Montse Venturós

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha reaccionat i, a través de Twitter, ha afirmat: "Fermesa, consciència, dignitat i el cap ben alt. Aquí seguim, amb tu i amb totes les que lluiten contra l'apologia de la indiferència". També, a la mateix xarxa social, la portaveu adjunta de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha publicat el missatge: "Amb la determinació que juntes ho podem tot. Avui amb Joan Coma, Capgirem Vic i el Moviment 30/03 #LlibertatJoanComa".

Pel que fa a Poble Lliure, un dels corrents de la CUP, ha denunciat en una nota de premsa el "caràcter demofòbic de l'estat espanyol, i ha cridat a la "solidaritat i a la unitat de totes les forces democràtiques en defensa de totes les víctimes de la repressió".
 
Alejandro Fernández (PP): "No el detenen per expressar les seves idees"

El portaveu del PPC al Parlament de Catalunya, Alejandro Fernández, no ha trigat a pronunciar-se a través de les xarxes socials (Facebook) després de la detenció pactada, entre la CUP i Interior, del regidor de Vic, Joan Coma. L'exprimer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Tarragona ha expressat que al cupaire "no el detenen per expressar les seves idees" sinó que ho fan "per negar-se a anar a declarar davant la justícia per presumptes delictes". A propòsit d'això, es mostra rotund en "celebrar que no hi hagi impunitat per aquells que creuen que estan per damunt de la llei".

Fernández conclou dient que els que cremen fotos i "diuen que aquestes institucions no els representen però la nòmina a final de mes bé que la cobren".

La publicació del polític tarragoní ja té més de 80 reaccions i més d'una desena de missatges. Entre aquests, n'hi ha de molt contundents contra els independentistes.