Colau s'erigeix en garant del referèndum però demana «no posar-li data a curt termini»

L'alcaldessa de Barcelona subratlla que el més important és garantir el consens i les àmplies majories

Ada Colau, amb Carme Forcadell i Carles Puigdemont
Ada Colau, amb Carme Forcadell i Carles Puigdemont | Adrià Costa
23 de desembre del 2016
Actualitzat a les 21:24h
Transversalitat, pluralitat i àmplia majoria són els requisits que més s'han repetit com un mantra a la cimera pel referèndum que s'ha celebrat aquesta tarda al Parlament i en la qual han participat els partits i entitats sobiranistes. Que aquests tres conceptes es compleixin en el Pace Nacional pel Referèndum dependrà, en bona part, de si independentistes i comuns són capaços de fer aquest trajecte plegats. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut deixar ben clar que l'espai que ella representa està totalment compromès amb el referèndum. Fins i tot ho estava, ha recordat, quan els independentistes deien que era "una pantalla passada". Amb tot, ha advertit que l'important és mantenir el màxim consens i que es faci bé i "amb garanties" i que, per tant, "és millor no posar dates a curt termini". Tot un avís per a navegants. 

Aquesta afirmació de l'alcaldessa col·lisiona amb el pla del Govern, que de la mà de la CUP projecta el referèndum el setembre del 2017. Amb tot, Colau ha insistit que en aquesta primera reunió del Pacte Nacional pel Referèndum "no s'ha parlat de cap proposta del Govern" sinó de com construir el camí pel dret a decidir amb el màxim consens. L'alcaldessa de Barcelona ha insistit en la necessitat de no repetir el 9-N i ha admès que això requerirà "temps" per no portar el país a la "frustració".

Colau ha subratllat que l'espai polític que ella representa és l'única que no s'ha mogut de la defensa d'aquest referèndum acordat i ha tret pit d'haver-ho fet a Catalunya, a Espanya i fora de l'Estat. "Alguns ens deien que érem ingenus, però aquest és el pas ineludible si es tenen conviccions democràtiques", ha sentenciat. També ha insistit que a les darreres eleccions espanyoles cinc milions de ciutadans van votar a favor del referèndum a Catalunya de la mà d'Units Podem i les confluències i ha posat èmfasi en la "bona relació" que hi ha entre Barcelona i Madrid, governada per Manuela Carmena. "Hem ampliat els consensos i demostrat que es pot seguir teixint aliances", ha dit.