El Constitucional també anul·la la ponència conjunta sobre les lleis de desconnexió

El TC estima el recurs d'empara presentat pel grup de Ciutadans contra la decisió de la mesa de tramitar les tres lleis

23 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:06h

El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu.  Foto: José M. Gutiérrez


El Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d'empara presentat pel grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya i declara la nul·litat dels acords de la mesa de la cambra dels dies 1 i 8 de març del 2016 pels quals l'òrgan rector del Parlament posava en marxa tres ponències encarregades d'elaborar les tres lleis de desconnexió, la llei de protecció social catalana, la de règim jurídic i la de dret tributari.

El tribunal considera que s'han vulnerat els drets dels diputats. El TC declara alhora la nul·litat de tots els tràmits parlamentaris derivats d'aquell acord de la mesa. Els advocats signants del recurs van ser els diputats de Ciutadans José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa. 

Carrizosa, portaveu del grup de Ciutadans, ha declarat que "el TC ha enderrocat avui les tres lleis separatistes de Junts pel Sí i la CUP gràcies a Ciutadans. El dirigent unionista ha afirmat que les tres lleis eren iniciativa dels dos grups parlamentaris i que, per tant, segons ells, "no podien ser tramitades en forma de ponència conjunta". Ha considerat que és "molt greu" la manera com s'estan utilitzant les institucions catalanes per part del sobiranisme.