Una sola empresa unificarà la gestió dels pisos públics de l'àrea metropolitana de Barcelona

La iniciativa implica crear en aquest mandat un operador per unificar criteris amb els municipis en la construcció i gestió dels immobles, i que s'obrirà al sector privat

Redacció
22 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:24h

Vista de Barcelona des del Guinardó. Foto: Adrià Costa


L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) planeja crear en aquest mandat un operador metropolità d'habitatge públic. La iniciativa forma part de l'estratègia sobre promoció de pisos públics en el període 2016-2019, que ha aprovat aquest dijous la junta de govern de l'AMB, i amb la qual pretén facilitar l'accés "dels segments de la població amb menys recursos" i millorar l'eficiència energètica, la qualitat i l'accessibilitat del parc, ha informat en un comunicat.

Aquest operador suposarà la creació d'una empresa d'economia mixta per aglutinar sota una mateixa estructura la major part de les promocions que es volen destinar a habitatge públic, perquè es puguin unificar els criteris de la construcció d'edificis i la gestió dels immobles. Inicialment estarà participada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, però estarà oberta a altres consistoris metropolitans així com a entitats del sector privat que siguin escollides després d'un procés de selecció.

Creació d'un observatori d'habitatge

Malgrat això, no s'han concretat encara quin seria el percentatge de l'empresa que li correspondria a cada participant, ni tampoc el calendari ni el pressupost. L'estratègia metropolitana sí que preveu una altra mesura més immediata, la creació d'un observatori metropolità d'habitatge, el qual es preveu que durant el primer trimestre del 2017 faciliti les primeres dades.

Aquest observatori té l'objectiu d'elaborar un cens d'habitatges buits, diagnosticar l'estat dels edificis del territori i analitzar l'estat actual i futur del parc en matèria de recursos existents, necessitats de rehabilitació i preus de referència. Té un pressupost inicial de 150.000 euros per posar-se en marxa i un anual de 50.000 euros, i participaran en ell l'AMB, l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona i Gestors d'Habitatge Social de Catalunya.

L'AMB obrirà un procés participatiu durant els pròxims dos mesos que permetrà als municipis metropolitans fer propostes complementàries i al·legacions a les mesures que planteja. Actualment l'Àrea Metropolitana ja té instruments per facilitar l'accés a un habitatge com l'IMPSOL i el Consorci Metropolità d'Habitatge.
Arxivat a