Junqueras destaca la «progressivitat» dels nous tributs i la lluita contra el frau fiscal de la llei d'acompanyament

El vicepresident manté l'impost a les begudes amb excés de sucre tot i que l'Estat en posarà un en marxa calcat al català | Assegura que la prioritat ha estat "gravar les externalitats negatives" en clau mediambiental | L'oposició carrega contra la "manca de diàleg" de Junqueras a l'hora de negociar els comptes

21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:19h
El vicepresident Oriol Junqueras ha tornat aquest dimecres al faristol després de veure, ahir, com el Parlament aprovava la tramitació -gràcies al vot favorable de dos diputats de la CUP i a l'abstenció dels altres vuit- dels pressupostos per al 2017. Junqueras ha defensat aquesta tarda la llei d'acompanyament dels comptes, que ha definit com un projecte marcat per la "progressivitat" i la lluita contra el frau fiscal que inclou.

El president d'ERC ha detallat els impostos nous, com és el cas del de les begudes ensucrades, que segueix endavant tot i que el govern espanyol n'ha anunciat un de calcat que pot deixar sense efecte el català. També s'ha referit a aquell tribut relacionat amb la producció i transport d'energia radiotòxica, que substitueix l'impost a les nuclears tombat pel Tribunal Constitucional. "Ens hem centrat a gravar externalitats negatives", ha assegurat Junqueras.

El dirigent independentista ha indicat que l'elusió fiscal ha estat una de les guies del Govern a l'hora d'aprovar el projecte, que inclou una figura que grava els béns improductius que estiguin en mans d'empreses. Junqueras ha insistit, al mateix temps, que cal "superar" l'actual marc institucional per tal que Catalunya disposi dels recursos necessaris per fer front a millores en l'estat el benestar.

La CUP, crítica però conciliadora

Benet Salellas, diputat de la CUP, ha volgut començar ressaltant qüestions "positives" de la llei d'acompanyament, però ha assegurat que no estan "satisfets" amb el redactat. "Són uns números continuïstes respecte l'era Mas, tot i que hi ha passos endavant. L'escenari és diferent ara i més trencador. Es veu la fi del processisme", ha assegurat el diputat anticapitalista.

Salellas ha demanat la "redistribució de l'opulència econòmica", i li ha regalat a Junqueras un llibre de Zygmunt Bauman sobre el repartiment de la riquesa. "El que és fonamental no és el creixement, és la distribució", ha assenyalat el diputat citant el pensador. "O repartiment, o repartiment. O societat comunitària i ens responsabilitzem de tots, o això és el caos", ha determinat el diputat de la CUP, que ha recordat les exigències dels anticapitalistes per reubicar 760 milions del pressupost.

"Tenim clar que la clau està en les rendes del capital i no en les del treball", ha determinat Salellas, conscient que la regulació depèn més de l'Estat que no pas de la Generalitat. "Hem d'esgotar els límits de l'autonomia", ha indicat sobre l'IRPF per tal que s'apugin els impostos "als més rics".

Junqueras, com Salellas, ha indicat que no està a favor de la llei d'estabilitat pressupostària catalana, i ha volgut defensar la seva "eliminació". El vicepresident s'ha volgut mostrar conciliador per "arribar a acords" i, de fet, ha intentat subratllar totes aquelles qüestions que uneixen ERC i la CUP.

Crítiques de l'oposició

"Amb altres noms, la Generalitat vol gravar un fet imposable que ja està reglat per l'Estat. El que passarà és que, al final, serà tombat pel TC", ha assegurat Antonio Espinosa, diputat de Ciutadans, en referència al nou tribut centrat en l'energia nuclear. Espinosa veu "despropòsits" de la CUP inclosos dins de la llei d'acompanyament, i -abans de quedar-se sense temps- ha desconfiat de les modificacions tributàries.

Rafael Bruguera, diputat del PSC, ha carregat contra la regulació tributària "per excés i per defecte", i ha lamentat que no hi hagi un canvi en la política fiscal perquè paguin més els qui més tenen. "Es passen tres pobles", ha destacat Bruguera, per tal d'obtenir el suport de la CUP tot i no haver modificat l'IRPF. "La solució és fer pagar més els que ja paguen", ha determinat el diputat socialista, que ha indicat que el PP i Junts pel Sí "comparteixen el mateix model de societat". "Dialoguen poc amb Espanya, però encara menys amb la societat catalana", ha ressaltat Bruguera.

L'encarregada de defensar la posició de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) ha estat Marta Ribas, que ha advertit com de "llarg" se li està fent el debat a Junqueras. "No dialoguen", ha apuntat Ribas, que ha demanat una política redistributiva per recaptar més. "Sense això no es poden fer els pressupostos més socials de la història", ha determinat la diputada ecosocialista. Ribas ha indicat que ERC està virant cap a posicions liberals i ha desconfiat del  perfil esquerrà dels republicans.

Santi Rodríguez, portaveu parlamentari del PP, s'ha situat als antípodes de la intervenció anterior, i ha indicat que la pressió fiscal als catalans és excessiva. "Som els primers de la classe i estem fent punts perquè no ens atrapi ningú", ha assenyalat Rodríguez. El dirigent del PP, que va criticar l'impost a les begudes ensucrades a Catalunya mentre el seu partit n'anunciava un d'igual a l'Estat, ha lamentat que aquesta iniciativa "sigui només recaptatòria".