Feminisme i revolta popular, grans eixos del Barnasants 2017

El festival de cançó celebra la 22a edició amb més de 110 concerts en 88 dies, amb Xile com a país convidat | Camps ha lamentat l'acció exterior de l'Institut Ramon Llull: "vull un instrument efectiu en defensa de la cultura i la llengua. Molts cantautors podrien tocar a l'Amèrica Llatina i no ho fan"

Lídia Pujol, una de les veus del Barnasants 2017, «més feminista que mai»
Lídia Pujol, una de les veus del Barnasants 2017, «més feminista que mai» | Barnasants
21 de desembre del 2016
Actualitzat el 22 de desembre a les 6:28h
"El Barnasants és un projecte cultural que entén la cultura com a transformació", afirma Pere Camps, director i màxim responsable artístic i ideològic del cicle de cançó, que aquest 2017 arriba a la 22a edició amb ganes de seguir lluitant. "En aquest sentit, el festival fa anys que es construeix a través del cartell". La imatge d'enguany té el lema Visca l'assemblea. Segons Camps, s'inspira en Visca el soviet i és un missatge sobre "el dret a decidir-ho tot. Com més horitzontal és la manera de decidir, més possibilitats tenim que els processos de transformació, de canvi i de sobiranies compartides es puguin fer", rebla Camps.

Sense embuts, amb la música com a vehicle de cultura, tal i com ha estat al llarg de les darreres dues dècades. Aquest 2017, el Barnasants serà "més feminista" i el cartell, que és obra de Júlia Solans, és només una cara visible de tota una manera de fer i dir. L'any vinent també serà un curs de celebracions revolucionàries: d'una banda, del primer centenari de la revolució bolxevic; de l'altra, del naixement de la cantant xilena Violeta Parra.

Inauguració col·lectiva per primera vegada

La 22a edició se celebrarà entre el divendres 27 de gener i el divendres 14 d'abril i tindrà més de 110 concerts que gravitaran a partir dels tres eixos "fonamentals" per entendre el festival. La primera, que Barnasants "no som un festival, sinó un projecte cultural". Amb aquesta idea, per primera vegada es comptarà amb una inauguració col·lectiva, protagonitzada per Montse Castellà, Meritxell Gener, Ivette Nadal i Sílvia Comes. "Es fan dir les Kol·lontai i han ideat l'espectacle Cançons violetes, fet de peces en clau feminista", explica Camps. 

La inauguració d'aquest quartet de veus arribarà a sis teatre de sis ciutats diferents: al Teatre Joventut de L'Hospitalet (27 de gener), Altafulla, Vic (nova seu del Barnasants, 29 de gener), el Born Centre Cultural de Barcelona (3 de febrer), la Unió Casal Gelidenc de Gelida (4 de febrer) i la Nova Jazz Cava de Terrassa (5 de febrer). A banda d'aquestes actuacions, el cicle compta amb noms tan reconeguts i variats com Belda & Sanjosex, Albert Pla, Martirio, Quico Pi de la Serra & Maria del Mar Bonet, Xarim Aresté, Joana Gomila, Roger Puig, Marina Rossell, Maria Arnal, Jabier Muguruza, Ivan Rosquellas, Joan Isaac o Núria Feliu. 

Acció exterior "discutible" de l'IRL
 

El segons eix gira al voltant de la figura del "país convidat", que enguany és Xile. "És el resultat de totes les complicitats teixides", afirma Camps. El país d'Amèrica del Sud comptarà amb set concerts d'artistes del país. El tercer eix és, també, el més especial i singular. "Hem aconseguit reunir en Quico Pi de la Serra (el quart dels Setge Jutges) i Maria del Mar Bonet (La catorzena del grup), en una actuació que "constata que el Barnasants és el referent de la cançó d'autor del nostre país".

Malgrat aquest aspecte, Camps ha lamentat l'acció exterior de l'Institut Ramon Llull (IRL) al llarg de la presentació de la programació del cicle: "Mai han estat ells els qui han vingut a Barnasants, sempre hem de ser nosaltres. Em sento com un captaire". En aquest sentit, ha afirmat que vol "un instrument efectiu en defensa de la cultura i la llengua catalanes. Molts cantautors podrien tocar a l'Amèrica Llatina i no ho fan, en perjudici dels ponts i les complicitats que es podrien crear". En aquesta edició, el festival tindrà entre 400.000 i 450.000 euros de pressupost. En la darrera edició es van aconseguir uns ingressos per taquilla del 25%, i uns 16.500 assistents.